HAMILTON NASTAVIO DA PIŠE ISTORIJU: Do 100 pobeda u 15 sezona

G. KELIĆ

27. 09. 2021. u 19:38

KNjIGA rekorda Luisa Hamiltona svakom novom trkom u šampionatu Formule 1 postaje sve deblja i obimnija, zbog čega se vrlo lako može smatrati posebnom enciklopedijom ličnih dostignuća jednog čoveka koji je promenio auto-moto sport.

ХАМИЛТОН НАСТАВИО ДА ПИШЕ ИСТОРИЈУ: До 100 победа у 15 сезона

Foto: EPA-EFE/Yuri Kochetkov/POOL

Trijumfom na Velikoj nagradi Rusije u Sočiju, Britanac je postao prvi vozač u istoriji "najbržeg cirkusa" koji je stigao do trocifrenog broja pobedničkih podijuma, ostavivši iza sebe legendarnog Mihaela Šumahera (91).

Ne samo da je uzdanica Mercedesa slavljem na obali Crnog mora ponovo preskočio glavnog konkurenta u šampionskoj trci, Maksa Ferštepena, već se time i približio osmoj tituli prvaka, po čemu bi i na toj večnoj listi bio ispred konkurencije.

Veliki put je prešao Hamilton da bi stigao do zlatne "stotke". Od svog prvenca u najvišem rangu kada je kao 22-godišnjak, 10. juna 2007. slavio na VN Kanade u Montrealu, pa do nedeljnog trijumfa, prošlo je skoro 15 godina. U tih 15, smešteno je sedam titula, a prva je stigla već u njegovoj drugoj takmičarskoj godini (2008) sa samo 23 godine, po čemu je najmlađi šampion u istoriji.

Uz sve to, Hamilton već neko vreme drži rekord po broju pobedničkih podijuma, jer ih je u dosadašnjoj karijeri skupio 176, čak 21 više od drugoplasiranog Šumahera, dok trenutni broj osvojenih bodova u šampionatu iznosi 4.024,5, značajno više od drugoplasiranog Fetela (3.053).

Momak iz Stivenidža je, takođe, zajedno sa legendarnim Nemcem vozač koji je najčešće slavio na jednoj trci šampionata - po osam puta se radovao u Mađarskoj i rodnoj Britaniji. Sa popularnim Šumijem deli i prvo mesto vozača koji su barem jednom otvarali pobednički šampanjac u 15 uzastopnih sezona i ukoliko sledeće godine slavi najmanje jedanput, postaće neprikosnoven i u toj statističkoj koloni.

Vrednost enciklopedije Luisa Hamiltona je već odavno neprocenjiva, a svakom novom ispisanom stranicom polako postaje relikvija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati