NAPAD NA SVETSKI REKORD: Može li Tompson-Era da sruši Flo-DŽo u Lozani?

Novosti online

26. 08. 2021. u 09:14

DVOSTRUKA olimpijska šampionka iz Tokija, Ilejn Tompson-Era, najavljuje napad na svetski rekord na 100 metara na mitingu Dijamantske lige u Lozani u četvrtak veče.

НАПАД НА СВЕТСКИ РЕКОРД: Може ли Томпсон-Ера да сруши Фло-Џо у Лозани?

Foto: AP

Neverovatna Jamajčanka je pre nekoliko dana u američkom Judžinu istrčala drugi najbolji rezultat svih vremena - 10.54, što je za samo pet stotinki sporije od, kako se nekada mislilo, nedostižnog rekorda Florens Grifit Džojner, postignutog u Indijanapolisu na američkom trajalsu za OI u Seulu 1988.

Dve kontroverze vezane su za taj rezultat Flo-Džo. Prva je optužba nekadašnjeg atletičara SAD Darela Robinsona da joj je on lično prodavao hormon rasta, a druga da je vetar u leđa u Indijanapolisu prilikom postizanja tog rezultata iznosio između pet i sedam metara u sekundi, iako je anemometar pokazivao nulu.

Dokazi za obe ove optužbe nikada nisu pronađeni, ali ostaje čudno da Flo-Džo nikada ni pre ni posle te 1988. nije postizala ni izbliza tako dobre rezultate, ima još samo zlato iz Rima 1987. u štafeti 4x100m.

- Pre nekoliko godina sam se pitala da li mogu da oborim svetski rekord i rekla sam da je to nemoguće. Međutim, sada kada sam se ovako približila verujem da je dostižan - izjavila je Ilejn Tompson.

Miting u Lozani, na kome učestvuju i naši aduti, Ivana Španović u skoku udalj i Armin Sinančević u bacanju kugle, počinje u 20 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju