ZLATNA ADRIANA VILAGOŠ: "Tek ću pomerati granice"

N. LACKOVIĆ

24. 08. 2021. u 19:52

AERODROM "Nikola Tesla" u Beogradu bio je ispunjen srećom i radošću. Čelnici Srpskog atletskog saveza, porodice i prijatelji takmičara, kao i mediji, dočekali su danas sjajne mlade atletičare sa Svetskog prvenstva do 20 godina, održanog u Najrobiju (18-22. avgust).

ЗЛАТНА АДРИАНА ВИЛАГОШ: Тек ћу померати границе

FOTO: M. Vukadinović


U centru pažnje bila je nova svetska šampionka u bacanju koplja Adriana Vilagoš (17), koja je hicem 61,46 metara postavila novi juniorski rekord Srbije, ujedno i najbolji rezultat na svetu u ovoj konkurenciji.

- Veoma sam srećna, neverovatno je da sam svetska prvakinja, ova godina se zaršila na najbolji način. Sledeće godine će biti Svetsko prvenstvo u istoj konkurenciji, želela bih da branim titulu, ali i da ostvarim normu za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine - izjavila je Adriana.

Mlada takmičarka je još pod impresijom velikog uspeha u Keniji.

- Neopisiv je bio osećaj kada sam se popela na postolje sa zlatnom medaljom i kada sam čula himnu "Bože pravde". Zahvalila bih Srpskom atletskom savezu, Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu sporta, kao i mom sponzoru Vinariji Čoka - rekla je medijima Adriana.

U roku od nekoliko dana, naša takmičarka je ostvarila dva velika uspeha. Na Prvenstvu Balkana za uzrast do 18 godina u Kraljevu, hicem 70,10 metara postavila je svetski rekord sa kopljem od 500 grama. Samo pet dana kasnije u Najrobiju, popela se na svetski tron, bacivši 100 grama težu spravu na daljinu od 61,46 metara. Sama Adriana pomalo je iznenađena uspehom u Keniji.

- Sve ciljeve za ovu godinu sam ispunila i nadmašila u roku od sedam dana. Nisam se nadala da ću biti prva, plan je, pre svega, bio da postavim novi lični rekord. Elina Cengko iz Grčke je, po mom mišljenju, bila prvi favorit, ali sam joj se revanširala za poraz na Evropskom prvenstvu u Talinu - sa zadovoljstvom je konstatovala Vilagoševa.

IVANA: USPEŠNA GODINA

IVANA Ilić osvojila je peto mesto u finalu 100 metara rezultatom 11,54. Bronza je izmakla za tri stotinke, ali naša takmičarka je zadovoljna.

- Da mi je neko pre prvenstva ponudio plasman u finale, bila bih veoma srećna. Krivo mi je malo zbog tog lošijeg starta, bronza je za malo izmakla, ali ne žalim, nešto sam novo naučila i biće bolje u budućnosti. Osvojila sam srebro u Talinu, popravila mnoge državne rekorde i zadovoljna sam svime učinjenim.

Ciljevi za budućnost su pomeranje granica i odbrana svetske titule naredne godine.

- Vredno ću trenirati u narednom periodu, trudiću se da budem još bolja, da bacam još dalje. Ipak, nacionalni seniorski rekord je još daleko, ali svakako ću pokušati da mu se još više približim. Za tri godine su Olimpijske igre u Parizu i bila bih srećna kada bih mogla da učestvujem.

Pored Adriane, zapažene rezultate u Keniji ostvarile su sprinterka Ivana Ilić, osvojivši peto mesto na 100 metara, dok je Angelina Topić zauzela šesto mesto u skoku uvis, a Zorana Rakovec deveto, u istoj disciplini.

MAMA ĐERĐI: DOMAĆI, PA TRENINZI

MAJKA i trener naše mlade šampionke, Đerđi Vilagoš nije skrivala ogromno zadovoljstvo postignutim uspehom.

- Izvanredan je osećaj biti trener ovako dobre takmičarke i zaista nam se trud isplatio. Zajedno smo se usavršavale, učile i napredovale. Adriana je odlična učenica, ima sve petice i uvek joj je škola bila prioritet. Prvo bi obavila domaće zadatke, pa tek onda bismo se posvetile treninzima - rekla je za "Novosti" Đerđi Vilagoš.

FOTO: M. Vukadinović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!