KRALJICA SPORTOVA U SRPSKOJ SREDNJEVEKOVNOJ PRESTONICI: Smederevska tvrđava domaćin prvenstva Balkana

J.I.

26. 06. 2021. u 17:49

MEĐU zidinama drevnog grada Đurađa Brankovića, srpske prestonice iz Srednjeg veka, ovog vikenda održava se Prvenstvo Balkana u atletici za seniore i seniorke.

КРАЉИЦА СПОРТОВА У СРПСКОЈ СРЕДЊЕВЕКОВНОЈ ПРЕСТОНИЦИ: Смедеревска тврђава домаћин првенства Балкана

FOTO: N. Ž.

Na atletskoj stazi u Smederevskoj tvrđavi, sportsku snagu odmerava više od četiri stotine atletičara iz devetnaest zemalja.

BOJE SRBIJE BRANI 38 ATELTIČARA

Savezni selektor Edin Zuković pozvao je 20 atletičarki i 18 atletičara u reprezentaciju Srbije za pomenuto takmičenje. Od stranih takmičara treba istaći Andreasa Vojta iz Austrije koji trči na 5000 m, Tihomira Ivanova iz Bugarske koji ima lični rekord u skoku uvis čak 2.31 metar, pootm mladog atletičara iz Grčke Emanula Karalisa koji je evropski vicešampion do 23 godine u skoku motkom, kao i Izmira Smajlaja iz Albanije šampiona Evrope u skoku udalj sa Evropskog prvenstva u dvorani u Beogradu 2017. godine. Ovo je, inače, poslednje takmičenje na kom će atletičari imati priliku da ispune normu ili povećaju bodove na rang listi koja vodi na Olimpijske igre u Tokiju.

Ovakvom velikom sportskom događaju, nadao se sigurno i legendarni skakač s motkom, Sergej Bupka kada je još 2012. godine bacio prvu lopatu zemlje za buduću atletsku stazu u Smederevskoj tvrđavi. Od tada, promenilo se mnogo toga, ali ne i istrajnost Srpskog ateltskog saveza i Smedereva u želji da završe stazu unutar najvećeg ravničarskog utvrđenja Srednjeg veka u Evropi.

Odluka gde će se održati ova Balkanijada, 74. poredu, podsetimo, lomila se između tri grada - Novog Pazara, Sremske Mitrovice i Smedereva. Izbor je pao upravo na Smederevo, te je ovo, ujedno, i prvo zvanično i veliko takmičenje unutar drevnog utvrđenja.

Ove subote i nedelje Beograd i Smederevo domaćini su takmičarima iz 19 zemalja članica Balkanske atletske federacije. "Balkanijada" je okupila više od 413 atletičara, trenera i oficijelnih lica.

Organizator je Srpski atletski savez.

- Zahvalio bih Srpskom atletskom savezu, organizovali ste sve fenomenalno - pohvalio je domaćine predsednik Evropske atletske federacije, Dobromir Karamarinov u Smedeervu.

Iako ima svojih mana, poput nedostatka reflektora, staza je oduševila strane atletičare zbog jedinstevnog ambijenta u kakvom se do sada nisu takmičili.

- Sve je odlično. Posebno ova neobična lokacija. Rekli su nam da je ovo građevina stara vekovima. Fenomenalan je osećaj biti ovde - kazala nam je kratko u predahu tokom prirpema za takmičenje jedna od stranih atletičarki.

Za Prvenstvo Balkana izrađene su i specijalno dizajnirane medalje. Za neku od njih takmiče se atletičari iz sledećih zemalja: Albanija, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna I Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Izrael, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Srbija. Naša zemlja imaće 40 predstavnika, 18 u muškoj i 22 u ženskoj konkurenciji.

ATLETSKA STAZA U TVRĐAVI

Srpski atletski savez i Grad Smederevo započeli su gradnju ove staze još 2012. godine, ali su radovi brzo zaustavljeni. Projekat je oživeo 2017. a završen je sredinom 2020. godine. Srpski ateltski savez smatra da je objekat jedinstven u svetu, atraktivan za organizaciju međunarodnih i domaćih takmičenja. Staza je koštala oko 30 miliona dinara, od čega je 22 obezbedila država, a ostatak SAS i Grad Smederevo.

Prvenstvo Balkana jedno je od najmasovnijih atletskih takmičenja, koje će služiti kao svojevrsna priprema Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani, koje će biti održano u martu 2022. godine u Beogradu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASILA SE CRVENA ZVEZDA: Jednoglasno smo odlučili da se povučemo, da ne dođe do eskalacije