EVROLIGA POSTAJE ZATVORENO TAKMIČENJE: Kreće privatna liga po uzoru na NBA

Tanjug

13. 05. 2021. u 12:56

KOŠARKAŠKA Evroliga preduzela je prve korake ka potpunom zatvaranju svog takmičenja od sezone 2023/2024, prenosi Mundo deportivo.

ЕВРОЛИГА ПОСТАЈЕ ЗАТВОРЕНО ТАКМИЧЕЊЕ: Креће приватна лига по узору на НБА

Foto arhiva VN

Kako navodi ovaj španski list, ideja je da klubovi koji započnu to takmičenje 2023. godine imaju zagarantovano mesta, kao i da neće postajati mogućnost ulaska novih timova u Evroligu, čak ni kroz takmičenje u Evrokupu.

To bi bila privatna liga, po ugledu na NBA, u kojoj bi neki novi klub eventualno mogao da zaigra samo na osnovu specijalne pozivnice, kao zamena za nekog od postojećih učesnika usled eventualnih finansijskih poteškoća.

Ovakav sistem organizacije u potpunosti je u suprotnosti sa konceptom FIBA i željama nacionalnih liga koje imaju za cilj da takmičarski rezultat bude osnov za učešće u evrokupovima.

Ostaje da se vidi kakva će biti politička reakcija Evropske unije na pomisao realizacije ovog projekta i njenih zemalja članica, koje su bile veoma oštro suprotstavljene kada se radilo o pokretanju evropske Superlige u fudbalu.

Vlasnici Evrolige trenutno su 11 klubova: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Armani, a uskoro bi ova lista trebalo da bude proširena za minhenski Bajern i francuski Asvel.

Pored ovih 13 klubova, naredne sezone u Evroligi takmičiće se još Monako i Uniks kao finalisti Evrokupa, berlinska Alba koja je dobila specijalnu dvogodišnju pozivnicu, šampion ABA lige, odnosno bolji iz duela Crvene zvezde i Budućnosti i još jedan tim sa specijalnom pozivnicom, a to bi najverovatnije trebalo da bude Zenit iz Sankt Peterburga.

Mundo Deportivo podseća da se od svog osnivanja 2000. godine, Evroliga postepeno zatvarala, a najevći zaokret dogodio se 2015. godine kada je potpisan ugovor sa kompanijom IMG, kada je 11 pomenutih klubova dobilo desetogodišnje licence za učešće.

U ovoj sezoni samo četiri kluba u najkvalitetnoj evropskom takmičenju je učestvovalo na osnovu sportskih rezultata u prethodnoj sezoni, a to su Crvena zvezda (ABA liga), Valensija (Evrokup), Alba (nemačka liga), Himki (VTB liga).

Od sezone 2023/2024. prema najavi El Munda, za učešće u Evroligi takmičarski rezultat više neće biti važan, ali nije prcizrano koji klubovi bi mogli biti kandidati za pet upražnjenih mesta.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)