KAD JE TEŠKO POZOVI SRBINA: Nemanja Jovanović Jogi uspešan na klupi Univerziteta Dalas

B. PUZOVIĆ

09. 02. 2021. u 19:34

KADA su osmorica trenera univerzitetske ekipe u Dalasu, koja se takmiči u Prvoj diviziji američke koledž košarke, zbog Kovida 19 bila van stroja, u pomoć je pritekao - Srbin.

КАД ЈЕ ТЕШКО ПОЗОВИ СРБИНА:  Немања Јовановић Јоги успешан на клупи Универзитета Далас

FOTO: Privatna arhiva

Jedini koji zbog korone nije bio u izolaciji, Lajkovčanin Nemanja Jovanović Jogi, direktor za individualni razvoj igrača, preuzeo je vođenje tima i to - uspešno.

Dok kolege nisu ozdravile, sve treninge vodio je potpuno sam, bez ičije pomoći. Jovanović je u košarkaškom timu Southern Methodist University (SMU) u Dalasu već šest godina, gde je došao na poziv legendarnog Lerija Brauna, da se priključi njegovom stručnom štabu.

- Veoma sam srećan što su okolnosti, kada je gotovo kompletan trenerski tim bio u izolaciji, uspešno prevaziđene, čemu sam delom pomogao - kaže Nemanja Jovanović. - Najvažnije je da igrači zbog svega što se ekipi dešavalo zbog kovida 19 nijednog trenutka nisu bili uskraćeni za treninge i igru. Setio sam se u tim trenucima one naše izreke: "Nema problema". I zaista, sve se završilo bez problema.

Nemanja Jovanović diplomirao je na DIF, na Odseku za košarku, završio Višu trenersku školu u Beogradu i Madridu. Posle tri godine trenerskog posla u lajkovačkom Železničaru prešao je u beogradski Superfund, potom u Crvenu zvezdu. Nastavio je veoma uspešnu karijeru u danskom Horsholmu, pa Torelodonesu u predgrađu Madrida, Švedskoj...

- Svakog leta u pauzi između sezona pokušavao sam da odem na usavršavanje na razne kampove u Ameriku, ili da pratim programe velikih trenera - kaže Nemanja.

- Tako sam, sticajem okolnosti, upoznao Lerija Brauna, koji me je pozvao da budem jedan od trenera u njegovoj ekipi. Bio je to poziv karijere. Sa Braunom koji je šest decenija u košarci, član "Kuće slavnih", jedini trener koji je osvojio NBA i univerzitetsko-koledž takmičenje, i jedini Amerikanac koji sa Olimpijskih igara ima medalju kao trener i igrač, imam izuzetno dobar odnos.

U leto 2016. godine, ekipu je preuzeo Braunov dotadašnji pomoćni trener Tim Jankovič. Nemanja je bio njegov savetnik za sve taktičke odluke vezane za trening i utakmice. Jankovič se nijednog trenutka nije dvoumio u vezi sa odlukom da Jovanović preuzme vođenje ekipe.

- Najveći heroji situacije koja je zbog korone zadesila našu ekipu svakako su igrači - kaže Nemanja.

- Bili su svesni da su treneri zbog bolesti van stroja i da zajedno moramo to da prebrodimo.

SANjA NBA I DA VODI SRBIJU

- SANjAM da postanem trener u NBA i da radim sa košarkaškom reprezentacijom Srbije - kaže Jovanović.

- Ovo je peta država i drugi kontinent na kom radim, postigao sam mnogo u karijeri, ali NBA je nešto čemu najviše težim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024