INTERVJU LARIJA KINGA SA DIVCEM TOKOM BOMBARDOVANJA 1999: Vlade je žestoko udario po Amerikacima

Novosti online

23. 01. 2021. u 16:01

ИНТЕРВЈУ ЛАРИЈА КИНГА СА ДИВЦЕМ ТОКОМ БОМБАРДОВАЊА 1999: Владе је жестоко ударио по Америкацима

Foto: EPA-EFE/JEFF KOWALSKY

DAVNE 1999. godine 24. marta u čuvenoj emisiji Larija Kinga gostovao je na "Si-En-Enu" Vlade Divac, tada najbolji košarkaš Sakramento Kingsa.

- Ovo je tužna situacija, strašna situacija. Sve ovo što se upravo dešava kod moje kuće... Mislim da je narod u Americi obmanut poslednjih nekoliko nedelja o situaciji u Jugoslaviji. Strašno je to. Pokušao sam da razgovaram sa porodicom. Jedva mogu da uspostavim vezu. Brat me je zvao pre sat vremena i govorio o bombardovanju. On je sada u Beogradu. Roditelji su u malom gradu južno od Beograda. Svi pokušavaju da nađu sklonište - govorio je tada Divac.

Jedno od pitanja Kinga bilo je da li misli da NATO greši?

- Apsolutno greši. Jugoslavija je suverena zemlja. NATO podržava vojsku OVK koja je počela kao teroristička grupa, ko zna šta sve rade i šta se sve dešava. Zabrinut sam za sve nevine ljude sa koje god strane da dolaze, iz Jugoslavije, Albanije, Amerike, Evrope - ko god da je tamo sada.

Da li si lojalan predsedniku Miloševiću?

- Ne radi se ovde o Miloševiću, nije on u pitanju. Reč je o nevinom narodu koji strada zbog političara sa ove i one strane. Svi pokušavaju da postignu ciljeve preko leđa nevinog naroda.

Takođe, jedno od pitanja je bilo da li će pokušati da spase nekoga od članova porodice?

- Samo ću pokušati bratovljevu malu bebu da spasim, koja je sada tamo. Jako je tužno da je ona dok mi razgovaramo u skloništu.

Legendarni košarkaš je tada isticao da se niko nije mogao da očekuje da će se desiti bombardovanje.

- Niko ovo nije očekivao. Kosovo je duša i srce Srbije šest stotina godina unazad. Data mu je i autonomija. Ja nisam političar i ekspert, ali verujem da je to dovoljno fer. Kosovo je duša i srce Srbije. Ako pitate bilo koga u Srbiji, svako bi umro za njega - zaključio je Divac.

Podsetimo, Lari King je preminuo danas u 87. godini.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)