POVRATAK UBICE DIVOVA: Radonjićev odbrambeni pečat u punom sjaju protiv najefikasnije ekipe u Evroligi

V. PRERADOVIĆ

19. 01. 2021. u 19:37

SAMO tri dana posle razočaravajućeg izdanja u Valensiji, Crvena zvezda je u Madridu odigrala jedan od najboljih mečeva ove sezone i šokirala Real u odloženoj utakmici 19. kola Evrolige (79:77).

ПОВРАТАК УБИЦЕ ДИВОВА: Радоњићев одбрамбени печат у пуном сјају против најефикасније екипе у Евролиги

FOTO: Evroliga

Šta je to bilo drugačije u duelu sa "kraljevima", koji su u ovaj susret ušli sa sedam pobeda u poslednjih osam mečeva.

- Moja prva misao bila je da dam timu ogromnu energiju - u prvoj rečenici objasnio je Ognjen Dobrić glavnu razliku između dva nastupa na španskoj turneji.

- To je ono što nam je bilo potrebno, da pokažemo drugačije lice od onog iz prethodne utakmice sa Valensijom. Velika je stvar pobediti Real u Madridu, svi u Evropi znaju koliko je to teško.

Znali su trener Dejan Radonjić i neki momci iz ovog sastava kako je pobediti najvećeg na njegovom terenu. Učinili su to i u decembru 2017. godine (87:83), kada su crveno-beli sa 17 trojki postavili klupski rekord u Evroligi. Real je ovog puta postigao dve trojke više od Zvezde, ali je spušten na svega 39,4 odsto realizacije šuta za dva poena (13/33), što je najlošiji učinak kraljevskog kluba na domaćem terenu u poslednjih deset godina.

Najefikasniji tim Evrolige (86,7) u ovom meču ubacio je skoro deset poena manje od svog proseka.

Podsetnik ko se vratio na Zvezdinu klupu, koja je u sezoni 2016/2017. imala najbolju odbranu u elitnom takmičenju. Trojica igrača iz tih dana dala su značajn doprinos u drugom trijumfu nad Realom u evroligaškoj eri. Branko Lazić je "davio" glavne šutere rivala i usput sa sedam poena ostvario lični rekord sezone, Ognjen Kuzmić sa devet skokova i dve blokade parirao Realovom tornju Valteru Tavaresu, Ognjen Dobrić je proveo na terenu sedam minuta više od bilo kog saigrača i učinkom od 13 poena, četiri skoka i tri asistencije zaslužio MVP zvanje.

NEKA SE SPREMI BARSELONA

KOŠARKAŠE Crvene zvezde ove nedelje čeka i susret sa drugim po veličini španskim velikanom. U petak u hali "Aleksandar Nikolić" gostuje Barselona u okviru 21. kola Evrolige (19.00), koja je u prvom delu regularne sezone slavila na svom terenu u duelu sa srpskim predstavnikom (76:65).

U odnosu na tu utakmicu, ovog puta u sastavu Katalonaca neće biti francuski plejmejker Tomas Ertel, sa kojim je juče zvanično raskinuta saradnja.

Dve od čak šest "banana", što je Zvezdin evroligaški rekord, podelio je sve upotrebljiviji Duop Rit, koji je igrao šest minuta više od prve opcije na "četvorci" Džonija O`Brajanta. Radonjić je demonstrirao da će imati nultu toleranciju za nerezonske poteze Amerikanca, bez obzira na njegovu zavidnu reputaciju u evropskoj košarci. Takođe i da ceni pristup i učinak Alekse Radanova iz prethodnih mečeva. Zvezdin 22-godišnji bek je prvi put bio starter u svojoj tek četvrtoj evroligaškoj utakmici, odigrao odličnih 11 minuta do sredine treće četvrtine i u poslednjem napadu Reala maksimalno otežao Džejsiju Kerolu šut kojim je veteran pokušao da izbori produžetak.

Nijedan igrač Reala nije postigao više od 11 poena, što je bila odlika stare Radonjićeve Zvezde, koju su tada širom Evrope nazivali ubicom divova. Meč u Madridu poslao je poruku da je ubica velikih možda na putu povratka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)