OGLASILA SE ZVEZDA: Nikome ne dugujemo ništa!

Novosti online

17. 08. 2020. u 23:28

FINANSIJKI izveštaj Agencije za privredne registre (APR) je bio razlog saopštenja crveno-belih.

ОГЛАСИЛА СЕ ЗВЕЗДА: Никоме не дугујемо ништа!

Foto: N. Paraušić

U njemu se navodi da je dug srpskog tima 1.54 miliona evra za 2019. godinu. Naglašavaju da je tačno postojanje minusa, ali da je on u potpunosti izmiren.

- Nismo iznenađeni pogrešnim tumačenjem finansijskog izveštaja za 2019. godinu. To se jednostavnim rečnikom zove neznanje, a za neke i loša namera.Kao klub velikog renomea možemo da budemo primer mnogima u svom radu i transparentnosti i nećemo mirno posmatrati ove pokušaje laganja i dezinformisanja javnosti – navodi se na početku saopštenja.

Zatim se pojašnjava.

- Godišnje finansijske izveštaje prihvata ili vraća na doradu Agencija za privredne registre APR kao što se to kod nekih drugih klubova dogodilo, iako je rok za predaju više puta produžavan. Kao i svi drugi, i Zvezda svake godine predaje finansijski izveštaj u APR-u. Taj podatak nije nikakva tajna, i kada ih prihvati, APR ih objavljuje na svom zvaničnom sajtu. Godišnji finansijski izveštaj KK Crvena zvezda je rezultat poslovanja za poslednju godinu, u ovom slučaju za 2019. godinu. Kako mediji ne bi prikazivali taj izveštaj kao nekakvu ekskluzivu i senzaciju – svaki građanin ove zemlje, ili svako ko je zainteresovan može da izađe na sajt APR-a i da nesmetano pogleda finansijski izveštaj, to nikada nije bila tajna, pa nje ni sada.

Nastavljaju u istom ritmu.

- Ova obaveza postoji, kako za Zvezdu tako i za bilo koji drugi subjekat. Podsećamo, da naš klub od 2012.godine pored finansijskog izveštaja radi i reviziju izveštaja iako nije Zakonom u obavezi da to čini. Pošto ni to ne smatramo bilo kakvom tajnom, niti očigledno imamo šta da krijemo, košarkaški klub je reviziju finansijskog izveštaja uradio i za prošlu godinu, iako po Zakonu nije imao obavezu to da uradi. Zarad transparentnosti smo se odlučili i na taj korak, predali revizorski izveštaj APR-u koji je u skladu sa Zakonom i taj izveštaj objavio na svom sajtu.  U moru pogrešnih tumačenja, jedina istina koju smo videli i ono što je zaista tačno je – da je Crvena zvezda prethodnu 2019. godinu poslovala sa gubitkom od 1,5 miliona evra. Taj podatak nije tajna, a nije ni sramota, posebno za klub koji zlonamerni godinama nazivaju “državni bankomat” – dodaju i pojašnjavaju da neće ćutati na sabiranja „baba i žaba“ i spominjanje gubitka od sedam miliona evra.

Detaljno objašnjavaju o čemu se radi.

- Sve projektovane obaveze kluba za naredne sezone. Ponavljamo, za naredne sezone, su pokrivene stabilnim sponzorskim ugovorima i budućim ostalim prihodima. Primera radi, novi igrači u klub dolaze na tri ili četiri godine, a odlaze posle godinu ili dve. Knjigovodstveno, njihovi ugovori se knjiže kao projektovane obaveze.  Na primer, ti igrači posle godinu ili dve odu iz kluba, i te projektovane obaveze se isknjižavaju . S tim, što prilikom njihovog odlaska naravno, knjiži se i obeštećenje kao prihod kluba  – koji u ovom trenutku ne znamo jer je stvar dogovora i tržišta! Gubitak za 2019.godinu u već navedenom iznosu od 1,5 miliona evra je pokriven zaključno sa julom mesecom 2020. godine. Dopalo se to nekome ili ne! Kakav ćemo rezultat imati u 2020.godini znaće se kada se 31.12. 2020. završi tekuća godina.

Spominju pojedine medije i moguće tužbe zbog pogrešnih, ali tvrde da to, za sada, neće činiti.

-  Zvezda kao odgovoran klub čije poslovanje se osim u nadležnim organima Republike Srbije detaljno kontroliše i kroz organe Evrolige moli da se prestane sa širenjem neistina, laži i obmanjivanjem javnosti kada je naš klub u pitanju.

Na kraju su imali poruku za navijače.

- Zvezdaši, bez brige, klub je na stabilnim nogama, spreman za nove izazove u Evroligi u takmičarskoj 2020-2021! Na žalost nekih, gledaće se još dugo jaka evroligaška Zvezda koja, da za pojedince bude još bolnije, danas nikome nije dužna ništa – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Muki

18.08.2020. 01:33

Ma ne dugujete vi nikome oni duguju vama!!!?Kakva izjava nemam reci.Pa vi ne znate gde bijete.APR bre nema pojma da vi poslujete godinama sa dobitkom ali za svoj dzep.

Muki

18.08.2020. 09:05

@Miki - Miki nije vazno za koga navijam,ali je vise stvarno naporno da se slusa ovaj"sport bili" i pisac raznih saopstenja.A klubovi za koje navijamo i ja i Ti vise nisu oni klubovi vec prcije raznoraznih mesetara koje bi da se ovajde i koji se glodju izmedju sebe i lece svoje frustracije dok nam ono sto je bilo najbolje propada.Pozdrav.