ČUDO U ARENI: Crvena zvezda od očaja do sjaja - nadoknadila "-18" na startu ABA plej-ofa!

Novosti online

15. 04. 2024. u 20:02

KK Crvena zvezda, tim koji je osvojio prvo mesto u ligaškom delu ABA nadmetanja i tako stekao prednost domaćeg terena u plej-ofu, na jedvite jade je izbegao poraz na početku doigravanja, napravivši preokret koji je oduševio njene navijače - iste one koje su ljubimcima na poluvremenu zviždali. Ipak, trijumf posle drame doneo je i povike "Uprava napolje!" jer je veći deo onog što se dešavalo u ovom meču, kao i u većem delu sezone, bio ispod svih očekivanja zvezdaške javnosti.

ЧУДО У АРЕНИ: Црвена звезда од очаја до сјаја - надокнадила -18 на старту АБА плеј-офа!

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Zvezda je, naime, gubila sa 18 poena razlike od podgoričkog Studentskog centra, a onda je u poslednjoj deonici to nadoknadila, pobedila rezultatom 83:81, pa će u "Morači" moći da izbori polufinale.

Ukoliko "studenti" uzvrate udarac u Podgorici narednog ponedeljka, a igraće se od 18.30, odluka će pasti u majstorici, u Beogradu, u petak 26. aprila. U suprotnom, Zvezda će već za sedam dana proći dalje.

Kako je Zvezda muku mučila protiv Studentskog centra i kako ga je pobedila?


Nije baš košarkaški izraz "igrati očajno", ali tako je domaćin delovao u većem delu prvog poluvremena. A kada neko izgubi poluvreme sa dvocifrenom razlikom iako rival šutira trojke sa samo 15% uspešnosti, onda to dovoljno nagoveštava koliko je drugih, brojnih problema imao tim koji se našao u podređenom položaju.


Prvi koš iz igre Zvezda je ubacila tek u šestom minutu meča, kada je trener Janis Sferopulos morao da na parket pošalje veterana, Miloša Teodosića. Njegova asistencija za Luku Mitrovića primakla je crveno-bele na 3:8 i malo prodrmala uspavanu publiku u Beogradskoj areni, u kojoj nije bilo najvatrenijih navijača, pa su se češće čule škripa patika i instrukcije trenera nego povici iz gledališta.


Ali, kada je Zvezda sledeći put poentirala, što je Teodosić učinio trojkom, razlika je već bila ozbiljnija - zaostatak je tad smanjen na 5:13. 


Realizatorski, timovi nisu bili toliko različiti po procentima, ali je domaćin imao dvostruko više izgubljenih lopti u uvodnoj deonici (6:3), a čak 11 do poluvremena, što je samo dolivalo ulje na gostujuću vatru koju je svud po terenu nosio Tomislav Ivišić svojim manjim ili većim bravurama.


Zvezdino gubljenje lopte češće od pogodaka iz igre bila je jasna slika odsustva koncentracije, a ona se ogledala i u preranim ulascima u reket prilikom slobodnih bacanja (što su rivali koristili da iz ponovljenih pokušaja poentiraju). Nisu baš ni sudije briljirale u pojedinim momentima, ali pogrešno dosuđena tri penala za nepostojeći prekršaj Davidovca teško da bi mogli da budu bilo kakav alibi za ono što je Zvezda prikazivala u Areni.


Na momente bi se, uz koševe Hange i Davidovca, a onda i trojku Nedovića, Sferopulosova ekipa prišla na "-4", ali tih 27:31 bili su samo optička varka na semaforu:


Kada je Zvezda postigla deset narednih poena, dostigavši to početkom drugog poluvremena, Studetnski centar je usled naprasne rafalne paljbe sa distance vodio sa ogromnih 37:53. Uvećalo se to i na +18 novim dalekometnim pogotkom Hadžibegovića, pa je već tada počelo da postaje jasno da samo čudo može da spasi crveno-bele.

Od -18 do čuda

A to čudo je počelo da se dešava krajem treće deonice, kada su Bolomboj svojom borbenošću, a njegovi saigrači podizanjem kvaliteta svoje defanzivne igre počeli da sprečavaju lake poene suparnika, istovremeno podižući buku u Areni. Sa tribina, sa kojih su se čuli zvižduci posle druge četvrtine, u četvrtoj je grmelo "Ajmo, 'ajde, svi u napad!", a Teodosić i drugovi su, polako ali sigurno, smanjivali zaostatak.

Prišli su na "-7" u 33. minutu, potom imali novu porciju problema koju je servirao Bogavac, ali bi iskusni plejmejker, čak i trojkom sa osam metara, održavao nadu domaćih da mogu do preokreta. Oko 3.500 navijača je oduševljeno pozdravilo dalekometni pogodak Davidovca za prilazak na 68:74 baš na početku 36. minuta, buka je postala još jača posle dve Nedovićeve trojke, za izjednačenje, a naročito nakon Hangine za vođstvo od 80:77.

Gosti su potom dali samo jedan poen iz sledeće akcije, ali uspeli da izbore ofanzivni faul Teodosića, time i došli do prilike da uzvrate udarac u preostalih 49 sekundi. Ipak, odlična odbrana domaćih onemogućila je poentiranje Studentskog centra, što je Zvezda zatim iskoristila da preko slobodnih bacanja Davidovca ode do +4. Ali, tu nije bio kraj ovog košarkaškog trilera. Naprotiv.

Mateo Drežnjak je, posle 27 minuta igre bez ijednog poena, dao trojku za 81:77 - 5,5 sekundi je ostalo za igru, a lopta je bila u Zvezdinom posedu. Dejan Davidovac je brzo fauliran, a reprezentativac Srbije je bio samo jednom precizan sa linije penala, pa je gostima ostalo tri sekunde za poslednji napad.

Na sreću po crveno-bele, Luka Bogavac je promašio šut za dva poena iz levog ugla, čime je pobeda pripala domaćinu, ali je prva reakcija dela njegove publike bilo vikanje "Uprava napolje!". Imajući u vidu ovoliko muka protiv najlošije plasiranog tima koji je prošao u plej-of ABA lige, ali imajući i vidu brojne evroligaške poraze, možda takva frustracija dela navijača i ne čudi. Na njihovu, i sreću uprave, Zvezda je na korak od polufinala...

ABA liga, plej-of - prva utakmica četvrtfinala

Crvena zvezda - Studentski centar 83:81 (15:21, 15:19, 19:24, 34:17)

Beograd - Hala: Beogradska arena; Gledalaca: 3.324; Sudije: Nedović, Kardum, Mustapić

Crvena zvezda: Teodosić 17p (trojke 3/11), 9as, Hanga 7, Tompkins  2p, 3sk, Davidovac 13 Mitrović 14p, 6sk, 3as, 3iz, 2uk, Lazić 6, Bolomboj 6p, 9sk, 1bl, Ilić, Nedović 13 (trojke 3/6), Gidraitis (trojke 0/4), Gilespi 2sk, 2iz, Dos Santos 5p, 2u

SC Derbi: Bogavac 11, Pavličević 11, Vučeljić nije igrao, Hadžibegović 7, Baćović 6, Ivišić 14p, 5sk, 2bl, Dokins 8, Drobnjak 10p, 4sk, 4iz, 3as, Drežnjak 3, Kapusta 7p, 4sk, 4as, 3iz, Mirković 4

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave