POBEDA ZA BORIŠU I SRBIJU: "Orlovi" do nogu potukli Litvaniju i plasirali se u polufinale Svetskog prvenstva

Od specijalnog izveštača za "Novosti" iz Manile - Grujica Kelić

06. 09. 2023. u 10:00

TO je Srbija koju želimo i kakvoj se nadamo! Rastrčana, precizna, sigurna i dominantna. Vredna polufinala Svetskog prvenstva! Upravo tamo su naši košarkaši dospeli jučerašnjom pobedom nad Litvanijom, koju su podarili operisanom saigraču Boriši Simaniću, u četvrtfinalu Mundobasketa u Manili - 87:68.

ПОБЕДА ЗА БОРИШУ И СРБИЈУ: Орлови до ногу потукли Литванију и пласирали се у полуфинале Светског првенства

FOTO: KSS

Raščerupali su "orlovi" baltičku reprezentaciju, do juče neporaženu na turniru, kao nejaki plen i eliminisali je iz borbe za medalju. Pešićevi momci, po svemu sudeći su se na nju ozbiljno nameračili, u inat svemu što ih je napatilo na ovom šampionatu. U petak u borbi za finale će se sastati sa pobednikom današnjeg meča između Kanade i Slovenije (14.30).

Tamo gde su Litvanci stali u meču sa Amerikancima, nastavili su juče protiv "orlova". Da sipaju trojke iz svih pozicija. Za startnih deset minuta ubacili su čak pet iz sedam pokušaja, što im je donelo kontrolu prvog kvartala. Srećom, minimalnu (24:25).

Morali su zato naši momci da defanzivni aspekt igre podignu do nove, još nedostignute visine na ovom šampionatu. Dobro je selektor Pešić prepoznao da "alatke" za takav posao ima u liku Avramovića, Dobrića i Petruševa. Najviše u ovom prvom, čija je agresivnost na prenosu lopte besprekorno služila u meču ovakvog tipa. Sa tri ukradene, rođeni Čačanin koji radi kao na baterije je sredinom prve četvrtine doneo baš ono što je bilo potrebno, a od njega su "brze ruke" pozajmili Davidovac i Bogdanović, koji su sa krađama otvarali brzu tranziciju.

Bogdanović je već na velikom odmoru skupio 18 poena, a novom trojkom na isteku druge četvrtine (isto uradio protiv Italijana) doneo je "orlovima" tada najvećih plus 11 - 49:38. Nakon slabije prve deonice u kojoj su zaostajali u jednom trenutku i šest poena, Pešićevi puleni su fantastičnom zaštitom linije za tri, uz nešto čvršću kontakt igru u kojoj su uživali, te brzi protok lopte u napadu, potpuno iz ležišta uspeli da izbace rivala.

Čak toliko, da Litvanci u drugih deset minuta nisu uspeli da ubace niti jednu "tricu" (0/7).

Međutim, ni očajan šut sa linije 6,75 metara ih nije sprečio da sa istom metodom nastave. Tvrdoglavo i uporno. I taman kada su pomislili da će tako da stignu poveći zaostatak u najkraćem roku, nisu računali na Stefana Jovića. Iskusni plejmejker je izašao iz svoje konvencionalne uloge i sa tri trojke u nizu raspalio "šamar" protivničkom taboru, od kojeg ovi nisu mogli da se saberu ceo treći period igre. I na sav taj poenterski doprinos, svojim prepoznatljivim asistencijama je pronalazio u "ofsajdu" svog prezimenjaka Nikolu i Petruševa, koji su silovitim zakucavanjima Srbiji pred poslednjih deset minuta odškrinuli vrata polufinala - 73:55!

Do kraja meča su ih širom raširili i poručili da se sa Filipina ne vraćaju bez odličja oko vrata i obezbeđenog mesta na Igrama u Parizu dogodine. Kako zbog sebe, tako zbog svog naroda, a ponajviše zbog Boriše Simanića, momka koji je zbog odanosti svojoj državi ostao bez bubrega.

Vučić: Bravo, momci, i veliko hvala

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić čestitao je košarkaškoj reprezentaciji Srbije na plasmanu u polufinale Svetskog prvenstva.

- Mnogi nisu verovali. Mi jesmo. Srbija je zemlja košarke! Bravo momci i veliko hvala - napisao je Vučić na instagram-nalogu buducnostsrbijeav, uz fotografiju srpskih košarkaša.

Navijači svim srcem uz Simanića!

U VELIKOM broju su srpski navijači popunili tribine Mall of Asia arene, a uz uobičajenu glasnu podršku, posebnu su poruku imali za Borišu Simanića. Srpski reprezentativac, koji se posle odstranjenog bubrega oporavlja u manilskoj bolnici, ne može da bude uz svoje reprezentativne drugove, ali oni zato igraju za njega. U nekoliko navrata skandiralo se Boriši, zahtevajući od ostalih pobedu za njega, dok su na tribinama razvili posebnu zastavu sa njegovim likom na kojoj je pisalo - "Boriša, zajedno kroz život. Srbija je uz tebe."

"Orlovi" poleteli ka pobedi

VELIKO srce, velikih ljudi. Ostavili su naši momci srce na terenu uz timsku igru, a varljiva sportska sreća dodala je nova uzbuđenja! Motivisanost, hrabrost i nezaustavljiva želja za trijumfom učinila je igru ubedljivom i našim "orlovima" obezbedila plasman u polufinale Svetskog prvenstva. Uz nesebičnu podršku Košarkaškom savezu više od dve decenije, VODAVODA nastavlja da ponosno stoji uz naše košarkaše i snove nacije, čije je srce u dresu reprezentacije.

- Naša saradnja je uspostavljena davnih godina i izuzetno smo ponosni na to što je VODAVODA zvanična voda košarkaške reprezentacije Srbije. Svedočimo velikom potencijalu i svetskom talentu naših košarkaša, baš kao što je kvalitet VODAVODE prepoznat širom sveta. Radujemo se što smo deo još jedne velike istorijske košarkaške priče - izjavio je Vojin Đorđević, kreator i osnivač ovog brenda.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)