UDARAC IZ NBA ZA SRBIJU: "Orlovi" dodatno oslabljeni na Svetskom prvenstvu u košarci

Novosti online

28. 07. 2023. u 22:46

LOŠA vest za košarkašku reprezentaciju Srbije.

УДАРАЦ ИЗ НБА ЗА СРБИЈУ: Орлови додатно ослабљени на Светском првенству у кошарци

FOTO: FIBA.Basketball

Mladi srpski košarkaš Aleksej Pokuševski neće biti u državnom timu na predstojećem Mundobasketu, pošto nije dobio dozvolu lekara da se priključi nacionalnoj selekciji, prenosi Sportski žurnal.


Član Oklahome nije dobio dozvolu doktora da trenira sa loptom sve do avgusta, što znači da je sprečen da se bori za mesto među 12 igrača koji će se naći u timu Srbije.

Podsetimo, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je, prilikom saopštanjavanja preliminarnog spiska igrača, uvrstio Pokuševskog, ali i istakao da se još ne zna da li će mladi igrač dobiti dozvolu, zbog pomenutog oporavka.

Aleksej Pokuševski / FOTO: AP/Tanjug

"Orlovi", između ostalih, ne mogu na šampionatu planete 2023. da računaju ni na MVP-a NBA finala Nikolu Jokića, koji je psihički i fizički istrošen (kako je to rekao novom kapitenu, Bogdanu Bogdanoviću), ali ni na Vasilija Micića, koji je ovog leta prešao u NBA klub za koji i i Pokuševski nastupa...

Na spisku Srbije za Svetsko prvenstvo su ostali: Aleksa Avramović (Partizan), Dušan Beslać (Vojvodina), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Ognjen Dobrić (Virtus), Dejan Davidovac (C. zvezda), Ognjen Jaramaz (Partizan), Nikola Jović (Majami), Stefan Jović (Saragosa), Vanja Marinković (Baskonija), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Nemanja Nedović (C. zvezda), Filip Petrušev (Filadelfija), Aleksa Radanov (Peristeri), Dušan Ristić (Tenerife), Alen Smailagić (Partizan), Boriša Simanić (Saragosa), Nikola Topić (C. zvezda), Uroš Trifunović (Partizan) i Marko Gudurić (Fenerbahče).

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...


Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septebra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Inonezija. Reprezentacije, njih 32, su podeljene u osam četvoročlanih grupa iz koje se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu. 
U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala. 
Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina, a rivali su joj Kina (26. avgusta), Portoriko (28.) i Južni Sudan (30.). 
Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.
Ostali učesnici su:
Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland
Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

Kada igra Srbija na Svetskom prvenstvu, a kada pre njega?


U sklopu pripema za Svetsko prvenstvo, reprezentacija Srbije će u prvoj fazi odigrati tri trening utakmice zatvorenog tipa. Protiv Bosne i Hercegovine i protiv Poljske u Beogradu, odnosno protiv Crne Gore u Podgorici. Zatim sledi učešće na Akropolis kupu u Atini, gde će rivali Srbije biti Grčka (8. avgusta) i Italija (9. avgusta).

Reprezentacija Srbije će u Štark areni odigrati zvaničnu utakmicu 16. avgusta protiv Portorika. Informacije o prodaji ulaznica za ovaj meč biće saopštene uskoro.

Poslednje provere pred početak Svetskog prvenstva, Srbija će imati u Šenženu. Rivali „orlova“ biće Kina (20. avgusta) i Brazil (21. avgusta)

Nacionalni tim Srbije će u Manilu otputovati 22. avgusta, a prvi meč na Svetskom prvenstvu odigraće četiri dana kasnije, 26.  od 14 časova po našem, srednjoevropskom vremenu, protiv reprezentacije Kine. Preostale dve utakmice grupe B Srbija igra 28. avgusta od 14 časova protiv Portorika i  30. avgusta od 10 sati protiv Južnog Sudana.

Stručni štab i saradnici selektora Pešića su:

Direktor reprezentacije: Dragan Tarlać
Pomoćni treneri: Oliver Kostić, Saša Kosović, Marko Marinović, Ognjen Stojaković, Nenad Jakovljević
Treneri za fizičku pripremu: Marko Sekulić, Feđa Sretenović, Marko Stanojević
Medicinski tim: prof. dr Dragan Radovanović, dr Milan Mirković
Fizioterapeuti: Dušan Popović, Marko Sokić, Dušan Sajić, Veljko Nikolić
Tim menadžer: Nebojša Ilić
PR menadžer: Ivan Ivković
Ekonom: Jovica Aničić.

Ako vas košarka zanima, pratite sve o njoj na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave