HVATAČ SNOVA U PUNOM KASU: Jokić i Marej voze šampionske sulke pod suncem Floride

V. Preradović

09. 06. 2023. u 08:55

NIKADA dvojica saigrača nisu imala tripl-dabl sa 30 i više poena u jednoj utakmici. Nikad u regularnom delu sezone, nikad u plej-ofu, a svakako nikad u velikom NBA finalu. Do sada…

ХВАТАЧ СНОВА У ПУНОМ КАСУ: Јокић и Мареј возе шампионске сулке под сунцем Флориде

FOTO: Tanjug/AP

Reč istorija izlizala se od prečeste upotrebe u sportskoj terminologiji, ali se ne može zaobići nakon trećeg meča Denvera i Majamija u finalnoj seriji. Nikola Jokić i Džamal Marej ispisali su istoriju pod vrelim suncem Floride, postigli više poena od kompletne startne petorke domaćina i primakli Nagetse na još samo dve pobede do istorijske prve titule za franšizu iz planina Kolorada - 109:94 (2:1 u seriji).

Duet iz srpskog Sombora i grada Kičenera u pokrajini Ontario izveo je tačku nikad viđenu u NBA finalima, obojica izvođača imala su dvocifrene brojke u tri kategorije. Jokić 32 poena (šut 12/21), 21 skok i deset asistencija, Marej 34 poena (12/22) i po deset uhvaćenih lopti i završnih dodavanja. Kao da su na vagi izmerili statistiku i podelili na pola uz dozvoljena odstupanja.

- Njihova daleko najbolja partija za ovih sedam godina, koliko su zajedno. Oduvek sam pričao da su Nikola i Džamal elitni NBA tandem. Mnogi igraju jedni sa drugima, oni igraju jedan za drugog i zbog toga protivnike od njih boli glava – ponosan je trener Denvera Majk Meloun na nuklearno jezgro svog tima.

SPOLSTRA: NEVEROVATAN TANDEM

NE može se reći da su nosioci igre Majamija podbacili. Džimi Batler je postigao 28 poena, Bem Adebajo 22 uz 17 skokova, ali to jednostavno nije dovoljno kada protiv sebe imate Jokića i Mareja u najboljem izdanju.

- U finalu morate da očekujete elitne igrače, a ova dvojica momaka to jesu - kaže trener Hita Erik Spolstra. - Neverovatan tandem, jedan može da postiže poene na razne načine, drugi da uključi ceo tim u utakmicu. Prosto su nas ugurali u reket, nisu ni morali da šutiraju trojke. Fizički smo potučeni.

Plejmejker Hita Kajl Lauri pre početka finala uporedio je superduo Denvera sa Timom Dankanom i Tonijem Parkerom iz perioda vladavine San Antonija. Sada je na redu komparacija sa jednim od najmoćnijih dueta u NBA istoriji, Kobijem Brajantom i Šakilom O`Nilom. Kada su 2000. doneli titulu Lejkersima u šest finalnih utakmica sa Indijanom, zbirno su prosečno beležili 53,6 poena, 21,3 skoka i 6,5 asistencija. Jokić i Marej su bolji u dve kategorije - 59,3 poena, 20,7 skokova i 19,3 asistencija.

- Marej igra fenomenalno ceo plej-of. Pravi je lider, poseduje neverovatnu energiju, a mi ga sledimo. Nas dvojica smo izgradili uzajamno poštovanje, međutim, tu su i Kristijan Braun, Brus Braun, Eron Gordon… - liderski je Jokić pobegao od egocentrične potrebe velikih zvezda da sebe predstave kao centar univerzuma.

Koliko god se trudio, ne može da pobegne od svojih brojki. One su neumitne, ne mogu se ignorisati ni zavarati pričom o kolektivnom duhu. Vraćaju ga na „niko nikada“. Jokić je prvi igrač u istoriji NBA finala sa najmanje 30 poena i 20 skokova, u plej-ofu su učinak 30-20-10 imali još samo Vilt Čemberlen i Karim Abdul Džabar, i to jedanput. Nikola do sada već ima tri takva ostvarenja i još mnogo godina pred sobom.

MALI BRAUN JE POBEDNIK

IZUZETNO bitnu ulogu u drugoj pobedi Denvera odigrao je 22-godišnji početnik Kristijan Braun. Momak sa univerziteta Kanzas koga su Nagetsi izabrali kao 21. pika na draftu, za samo 19 minuta na terenu postigao je 15 poena, uz samo jedan promašaj iz igre (7/8).

- Rekao sam Kristijanu da smo zbog njega slavili - uputio je Jokić komplimente mladom energičnom beku. - Čak i kad greši, ne možete da budete ljuti na njega. Mali je pobednik.

- Da budem iskren, ne znači mi to mnogo. Samo sam želeo da pobedimo - kaže čovek koji spontano obara rekorde. - Da smo izgubili, niko ne bi pominjao taj podatak. Momci sa klupe su igrali sjajno, oni su nam doneli pobedu.

Izgleda da Nikoli mnogo više znače poruke iz Srbije koje se gomilaju u njegovom telefonu u sitne sate po našem vremenu.

- Dobijam mnogo poruka da su ljudi budni, da gledaju naše utakmice. Hvala im na tome!

Grupa srpskih navijača direktno je isporučila poruku posle prve od dve finalne utakmice u Majamiju. Sačekali su igrače Denvera ispred dvorane zbijeni uz zaštitnu ogradu skandirali: „Čijeg konja jašeš, Nikola“.

Trenutno je u sulkama neglamurozne franšize Denvera i usmerava konja ka cilju oličenom u nazivu svoje štale u rodnom Somboru. Hvatač snova je u punom kasu, sledeća kota je četvrta utakmica u noći između petka i subote (2.30, TV Arena premijum 1).

NIKAD VIŠE SVETSKIH FACA

UZ Los Anđeles i Njujork, Majami je grad svetskog džet-seta. Mnoge poznate face sjatile su se u „Kaseja arenu“ za treću finalnu utakmicu Nagetsa i Hita.

Bravure Nikole Jokića i Džamala Mareja uživo su pratile fudbalske zvezde poput Nejmara i Pola Pogbe, muzičke zvezde kao što su Šakira, Di-Džej Kalid, reper Džej Kol, bokser Flojd Mejveder, NBA legende Medžik Džonson, Dvejn Vejd, tu je bila i manekenka Kejt Bok, inače supruga Kevina Lava, milioner Džejms Goldstin…

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!