DA LI JE MOGUĆE? Sin legendarne srpske sportistkinje na NBA draftu!

Novosti online

26. 04. 2023. u 16:34

SRBIJA će imati četiri predstavnika na ovogodišnjem NBA draftu.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? Син легендарне српске спортисткиње на НБА драфту!

FOTO: Tanjug/AP

Kako su saopštili čelnici najjačeg košarkaškog prvenstva na svetu, prijavljeno je 242 kandidata, a oni imaju pravo da prijave povuku do 12. juna, s tim da igrači koji nameravaju da i dalje budu deo američke koledž-košarke, moraju eventualno povlačenje s drafta da obave do kraja maja.


Ako ostanu pri odluci da se pojave na ovoj "lutriji", Srbija će imati četvoricu predstavnika, od kojih je jedan već na američkom tlu.


U pitanju je Uroš Plavšić, 213 cm visoki centar Tenesija.

Iste visine je i Partizanov Tristan Vukčević, koji se takođe prijavio za NBA draft, 208 cm ima Mihailo Bošković iz Dinamika, čija je prijava takođe poslata, a pet centimetara niži Nikola Đurišić iz Mege zaokružuje ovu priču o našim prestavnicima.


Pritom, Đurišić je iz zanimljive, sportske porodice.

Otac Duško mu je bio crnogorski fudbalski internacionalac i igrao je jedno vreme i u Belgiji, gde je Nikola i došao na svet 23. februara 2004, a majka Vesna Čitaković bila je vrhunska odbojkašica, svojevremeno i kapiten reprezentacije Srbije koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu 2007, a bronzu na Svetskom prvenstvu 2006.

Vesna Čitaković Đurišić / FOTO: N. Paraušić

Nikola Đurišić je živeo kao dete u Belgiji, Italiji, Turskoj i Nemačkoj, usled maminih odbojkaških angažmana, a onda se kao osmogodišnjak preselio u Beograd gde ga je ujak Perica Đurišić, inače košarkaški trener, uveo u svet igre pod obručima.

Vesna Čitaković Đurišić je i kao majka osvajala medalje u dresu Srbije / FOTO: N. Skenderija

Prošle godine je Nikola Đurišić bio MVP finala juniorske Evrolige, dvapu je bio član idealnih timova tog nadmetanja, dvaput i juniorski ABA šampion, a 25. februara 2022, samo dva dana nakon što je postao punoletan, debitovao je za seniorsku reprezentaciju Srbije.

U pobedi nad Slovačkom u kvalifikacijama za Mundobasket, zaigrao je 20 minuta i ubacio sedam poena, uz četiri skoka, tri osvojene lopte i jednu asistenciju.


Kao bek šuter, nekada i nisko krilo, u ovoj sezoni ABA lige prosečno je u dresu Mege ostvarivao 13,3 poena, 3,7 asistencije, tri skoka, 1,1 "krađu" po utakmici, a dobijao je nešto manje od 28 minuta šanse po meču regionalnog nadmetanja.

Nikola Đurišić zakucafa: Foto/ Aba liga / Dragana Stjepanovic

Kada je na programu NBA draft?

NBA draft 2023 će se održati 22. juna, a do tada ljubitelje košarke očekuje još mnogo uzbuđenja u najjačoj ligi, u kojoj su dva srpske reprezentativca aktivni učesnici plej-ofa.

NBA plej-of, raspored - kada igraju Bogdan i Jokić?


Bogdan Bogdanović je s Atlantom uspeo da po drugi put oseti slast pobede protiv Bostona, i to u gostima, pa će Atlanta u petak od 02.30 po našem, srednjoevropskom vremenu, pokušati da pred svojim navijačima izbori majstoricu. 


S druge strane, Nikola Jokić i Denver nagetsi su već prošli u drugo kolo, a i njihov naredni rival, Feniks, koji će gost u Koloradu najpre biti u noći između subote i nedelje (tačan termin još nije određen), a potom će se u Denveru odigrati i druga utakmica, u utorak ujutru po našem vremenu. Serija se potom seli u Arizonu, gde će se igrati 5. i 7. maja po lokalnom, što će biti rana zora 6. i 8. maja po srednjoevropskom vremenu.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)