VELIKI EDI HEROJ MALE NACIJE: Tavares odveo Zelenortska Ostrva na Svetsko prvenstvo

V. P.

26. 02. 2023. u 22:00

KOŠARKAŠKI svet zna ko je Edi Tavares, a narednog leta upoznaće i njegova Zelenortska Ostrva. Afrička zemlja sa svega 572.000 stanovnika prvi put je izborila učešće na Svetskom kupu, koji će biti odigran od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

ВЕЛИКИ ЕДИ ХЕРОЈ МАЛЕ НАЦИЈЕ: Таварес одвео Зеленортска Острва на Светско првенство

FOTO: FIBA.Basketball

Ostrvska država atlantskog arhipelaga je najmalobrojnija u istoriji šampionata, prethodno je taj epitet nosila Crna Gora, učesnik Mundobasketa u Kini 2019. godine sa 620.000 stanovnika.   

Centar Reala pokazao je ličnim primerom koliko mu je stalo do promocije svoje zemlje. U četvrtak je igrao za kraljevski klub u Evroligi, u petak se zaputio u Angolu na serijal kvalifikacionih mečeva. Nije stigao na prvi, ali jeste na preostala dva. Nakon poraza od Angole (67:80), Zelenortska ostrva su u odlučujućoj utakmici savladala Obalu Slonovače (79:64)  za svoj debitanstki nastup na svetskoj smotri. Tavares je postigao 13 poena, uz pet skokova i tri asistencije. 

Promenu na košarkaškoj mapi Afrike doneo je i Južni Sudan, najmlađa država u Ujedinjenim nacijama, koja je takođe ostvarila istorijski plasman na Svetski kup pod komandom trenera Luola Denga, nekadašnjeg NBA igrača i reprezentativca Velike Britanije.  

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024