PARTIZAN U KAUNASU: Ključ za top 8 skriven u "šumi"

V. Preradović

03. 02. 2023. u 09:00

SVAKA utakmica je bitna, glasi moto Evrolige. Ipak, neke su bar za nijansu bitnije od drugih. Jednu iz te kategorije Partizan će odigrati na današnjem gostovanju Žalgirisu (19.00), u kojoj bi pobedom izgurao litvanskog velikana iz plej-of zone i zauzeo njegovo mesto među osam veličanstvenih nakon 23. kola elitnog klupskog takmičenja.

ПАРТИЗАН У КАУНАСУ: Кључ за топ 8 скривен у шуми

FOTO: M. Vukadinović

- Pre mesec dana smo bili bez šansi za plej-of, a sada se priča o ključnoj utakmici - kaže Matijas Lesor, francuska sila u reketu crno-belih. - To vam govori kako stvari mogu da odu u bilo kom pravcu. Svaka utakmica je ključna, pokušaćemo da pobedimo, ali niko ne može da kaže koja će biti odlučujuća. Ovo je zapravo samo još jedna u kojoj želimo da dođemo do pobede.

Partizan je beogradskim trijumfom nad Žalgirisom (87:76) ispunio uslov da probijanjem kroz popularnu "zelenu šumu" Kaunasa pribavi duplu korist - proboj u top 8 i bolji odnos u međusobnim susretima. Mnogi su zalutali na tom putu, jer je litvanski tim drugačija i mnogo opasnija zverka u svojoj šumi.

- Činjenica je da Žalgiris igra mnogo bolje na svom terenu - kaže trener crno-belih Željko Obradović i tvrdnju potkrepljuje statistikom. - Procenti šuta su im skoro deset procenata veći nego u gostima, takođe i broj skokova. Igraju sa visokom postavom, sa dominantnim igračima na pozicijama "dva" i "tri", koji pokušavaju da igraju na niskom postu. Imaju Šmitsa, koji je takođe u tome veoma dobar.

I dubina Obradovićeve analize govori o značaju partizanske bitke u šumama Kaunasa, takođe i o stepenu mobilizacije pred meč u sigurno dupke punoj "Žalgirio areni".

- Uz probleme koje su imali sa povredama, pronalaze kvalitetna rešenja jer ti igrači mogu da igraju na različitim pozicijama. Plus Ulanovas, koji je na niskom postu skoro svim timovima u Evroligi pravio probleme. Lekavičijus je neko ko pokreće ritam ulaskom sa klupe, izuzetno brz igrač. To su najbitnije stvari o kojima razmišljamo u pripremi ove utakmice.

Nalik Žalgirisu, i Partizan je mnogo tvrđi orah pred svojim navijačima. U dosadašnjem toku sezone samo tri puta je slavio van svoje "Arene".

- Biće to veoma teška utakmica, kod kuće su drugačiji tim u odnosu na gostovanja - svestan je Lesor težone izazova. - Pobedu protiv Asvela smo ostavili iz nas, potrudićemo se da zapamtimo dobre stvari koje smo radili u tom meču. Trenutno igramo dobro, imamo dobru energiju i fokus. Ako to nemaš, neće biti ni velikih pobeda...

BEZ POBEDE U GOSTIMA

PARTIZAN i Žalgiris obnovili su ove sezone rivalstvo prekinuto 2014. godine. Današnji susret u Kaunasu biće njihov šesti u okviru Evrolige, crno-beli trenutno vode sa 3:2.

Zanimljivo je da u dosadašnjih pet mečeva nije bilo gostujućih pobeda, što je tradicija koja ne ide u prilog crno-belima. Ali, tradicije postoje da bi bile srušene.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda