"SRPSKO ČUDOVIŠTE JE ROĐENO U TOJ MOČVARI": Ameri u neverici zbog Nikole Jokića kako izleda i šta radi...

Novosti online

27. 12. 2022. u 08:20

Američki magazin "Roling stoun" (Rolling Stone) objavio je tekst o srpskom reprezentativcu Nikoli Jokiću.

СРПСКО ЧУДОВИШТЕ ЈЕ РОЂЕНО У ТОЈ МОЧВАРИ: Амери у неверици због Николе Јокића како изледа и шта ради...

Tanjug/AP

Momak iz Sombora je baš na Božić ubacio 41 poen uz po 15 uhvaćenih skokova i podeljenih asistencija i bio heroj Denvera u pobedi nad Finiksom. A sada su Amerikanci krenuli da pišu opet ode o Jokiću.

- Vidimo velikog čoveka koji ne liči na atletu, a uhvatio je sve skokove i postavio blokove koji lome kosti uz nekoliko zakucavanja preko nižih, manjih igrača. Spusti se dole i dominiraj, zaplakao je narod sa svojih kauča i zahtevao potpunu dominaciju srpskog centra. Kada ugledate tu munju sa njegovih zglobova i eksploziju sa ruku kako radi stvari za koje nismo bili svesni da je moguće, shvatate da vaša ideja o centru nimalo ne liči na ono što vidite na parketu, a to je puno suptilnosti, trikova i intelekta - piše američki magazin i nastavlja:

- Bil Volton, Arvidas Sabonis i Mark Gasol su bili sjajni dodavači sa pozicije centra, ali ovo što radi Jokić je neverovatno. Setimo se samo kako su Šeka udvajali, a on rešavao sa niskog posta, pogledajmo Bema Adebaja kako čita rupe u odbrani. Bil Rasel je bio inovator šezdesetih godina, Vilt Čemberlejn je bio čudo i otac današnjih centara...

FOTO: AP/Tanjug

 

- U poslednjoj deceniji smo videli mnogo promena u košarci, gde se centri ponašaju kao bekovi, gde se napada obruč, šutira sa velike udaljenosti i traži način da se pikenrolom rešava protivnička odbrana i nekako se zaboravilo na one stare načine uživanja, na izolaciju, šut sa polu distance kada ostanete sami... U toj močvari se rodilo srpsko čudovište.

- On je visok, on je krupan, ali nije mišićav, ne može da skoči mnogo, ali uvek vidi sve oko sebe, ima magične ruke kojima asistira, dribla i zapali akciju pronalaženjem slobodnog saigrača ma gde on bio na terenu. Jokić je naslednik Sabonisa, Voltona i svih ostali centara koji su koristili glavu kako bi igrali košarku, a inteligentnim dodavanjima pravili probleme svima. Jokić je poslednje dve sezon dominantno igrao i osvojio dve MVP titule, pa Denver nagetsi s punim pravom svaki posed igraju kroz njega.

- Nijedan drugi košarkaš koji je kročio na NBA terene nije kao on. Sada sve one priče o njemu deluju istinito. Da dugo nije trenirao košarku već igrao napolju sa decom, da je spavao u Srbiji dok je bio draftovan, da su pustili reklamu za takose dok je biran... Najk Hup Samit 2014. godine je zaslužan za sve ovo, kada su ga skauti i definitivno videli na delu i zapisali da talenat ne promakne. Godinama smo čekali nekoga ko će zakucati na naša vrata i to je bio on. Istakao se kao najbolji centar u NBA ligi, kao neko ko će vam pomutiti mozak - stoji u navedenom tekstu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)