PARTIZAN SLAVIO U GROTLU "ARENE": Crno-beli na krilima sjajne publike pobedili Makabi (FOTO)

Č. V.

18. 11. 2022. u 22:44

PARTIZAN se vratio na pobednički kolosek u Evroligi, pošto je u grotlu "Arene" u 8. kolu Evrolige savladao Makabi sa 96:88 (22:26, 27:24, 20:18, 27:20).

ПАРТИЗАН СЛАВИО У ГРОТЛУ АРЕНЕ: Црно-бели на крилима сјајне публике победили Макаби (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

"Arena" je bila krcata, publika je bila ta koja je podigla ekipu koja je tri četvrtine bila u rezultatskom zaostatku i pogurala je ka četvrtoj pobedi u elitnom takmičenju.

Ono što može da raduje sve navijače crno-belih je povratak na teren Dantea Egzuma, ali pre svih Alena Smailagića koji je za nešto više od četiri minuta postigao devet poena i pokazao da će biti veliko pojačanje za tim u nastavku sezone.

Makabi je dobro otvorio utakmicu, posebno u napadu. Gosti su čini se pogodili sve što su šutnuli, prednjačio je u tome Darun Hilijard (4/4 za tri u prvom poluvremenu). Probleme je pravio i Vejd Boldvin.

Ipak, u drugom poluvremenu domaći su zategli odbranu, sprečili pre svega šut protivniku i neutralisali glavne zvezde gostiju. Koliko je bilo teško da se savlada "ponos Izraela" najbolje pokazuje podatak da je tim Željka Obradovića prvi put poveo u samom finišu treće četvrtine kada je Matijas Lesor pogodio sa linije penala.

Od tog momenta, pa do kraja susreta Partizan nije ispuštao vođstvo i razlika je konstantno rasla. Kako se meč bližio kraju bilo je jasno da će se gosti praznih šaka vratiti u Izrael.

Najefikasniji kod pobednika bili su Dante Egzum i Zek Ledej koji su brojali do 21, dok je Matijas Lesor postigao 16 poena. Na drugoj strani najbolji je bio Vejd Boldvin sa 23 poena, dok je Bonzi Kolson stao na 17.

Obe ekipe posle osam kola imaju učinak 4-4.

Partizan - Makabi: 96:88 (22:26, 27:24, 20:18, 27:20)

Dvorana: "Štark Arena". Gledalaca: oko 19.000. Sudije: Danijel Irizuelo (Španija), Emin Mogulkoč (Turska) i Džozef Bisan (Francuska).

Partizan: Vukčević, Ledej 21, Panter 13, Smailagić 9, Papapetru, Egzum 21, Naneli 6, Glas, Lesor 16, Trifunović, Anđušić 2, Madar 8.

Makabi: Adams, Braun 8, Boldvin 23, Martin, Sorkin 10, Dibartolomeo, Hilijard 14, Koen, Holins, Pojtres 16, Nibo, Kolson 17.

Četvrta četvrtina: Partizan - Makabi 96:88

40' - Brzo je poentirao Makabi, ali ništa se neće promeniti kada je ishod u pitanju. Obradović je posle dva poena gostiju zatražio tajm-aut kako spremio poslednji napad na meču.

40' - Iznudio je Egzum faul za dva slobodna bacanja. Nakon što ih je realizovao domaćin je prvi put na utakmici otišao na dvocifrenu prednost.

39' - Daleko od koša je Lesor faulirao Pojtresa koji je bio polovičan sa linije penala. Deluje da Lesor nije baš toliko loš prekršaj napravio. Upravo je Francuz popravio promašaj Pantera i doveo Partizan na korak od nove pobede.

39' - Ipak, prednost crno-belima od sedam razlike vratio je Ledej i Kataš je morao da zatraži tajm-aut, na nešto više od jednog minuta do kraja meča.

38' - Krenuo je Hilijard na prodor i prvi put je pogodio jedan šut, a da on nije van linije 6,75. Posle nerealizovanog napada domaćih Makabi je do poena stigao preko Kolsona.

37' - Uspeo je Ledej da se izbori za dva slobodna bacanja, iako nije bio baš u dobroj poziciji. Krilni centar crno-belih je oba puta bio precizan.

36' - Polako se odlepljuje Partizan posle trojke Egzuma. Daleku dvojku uspeo je da pogodio na drugoj strani jedini raspoloženi igrač u ekipi Makabija Bonzi Kolson - 86:79.

35' - Sorkin pogađa, da bi na drugoj strani snažno zakucao Lesor koji je dobro okrenuo Brauna.

35' - Dobru tranziciju imao je Makabi i trojku je postigao Kolson. Na drugoj strani Panter flouterom pogađa.

RADOST Ledej i Naneli/FOTO: M. Vukadinović

34' - Ukrao je Dante loptu Braunu, potom u kontri proigrao Ledeja koji je monstruozno zakucao u kontri.

33' - Promešao je Egzum odbranu gostiju i došao do 16 poena. Sve je skoro poentirao iz prodora sjajni australijski košarkaš.

32' - Kolson je ostao pod košem sa Madarom i prekinuo je seriju rivala od 8:0. Do lakih poena je potom došao Makabi i to opet preko Kolsona, pošto je na obruču zaustavljen Egzum, gosti su imali otvoren teren i iz kontranapada poentirali. Sada Obradović zove minut odmora - 75:72.

32' - Drugi vezani pogodak van linije 6,75 za domaći tim. Ovoga puta je Panter bio preiczan i odmah je Kataš bio prinuđen da potroši jedan tajm-aut.

31' - Madar je dobro sebi iskreirao poziciju i pogodio je trojku preko Sorkina. Sjajno otvaranje poslednjeg kvartala za domaći tim.

Treća četvrtina: Partizan - Makabi 69:68

30' - Odbranio se domaćin u poseldnjem napadu gostiju u trećem kvartalu. Lesor je na drugoj strani iskoristio mis meč sa Hilijardom i izborio se za dva slobodna bacanja. Uspeo je Francuz da donese prvo vođstvo crno-belima nakon pogotka sa crte.

30' - Fauliran je Ledej prilikom borbe za loptu. Krilni centar Partizana dobio je priliku da sa linije penala dođe do novih poena. Ipak, on je bio polovično precizan i to je bilo prvo promašeno bacanje domaće ekipe.

29' - Pogodio je Naneli i to tako što su sudije svirale silaznu putanju. Trener Makabija je zatražio čelendž, pa će sudije proveriti odluku. Nakon gledanja snimka sudije su odlučile da ne priznaju koša Amerikanca iz redova crno-belih.

FOTO: M. Vukadinović

29' - Iskoristio je Boldvin to što ga je čuvao Lesor i naterao ga je da ga faulira. Amerikanac je sa slobonih bacanja prekinuo seriju "ponosa Izraela" bez poena.

28' - Dobro je kružila lopta u napadu crno-belih. Prvu trojku posle prve četvrtine pogodio je Naneli za seriju 7:0. To je izazvalo erupciju na tribinama, ali i nateralo Kataša da zatraži tajm-aut.

28' - Rupa odbrani Makabija i laki poeni Egzuma. Veliko nezadovoljstvo u prepunoj "Areni" zavladalo je nakon što je sudija Irizuelo svirao faul nad Sorkinom.

27' - Partizan je seriju bez poena prekinuo preko Ledeja koji je do 12 ponea došao pogocima sa linije penala - 61:66.

27' - Kažnjava Braun odbranu domaćeg timi i pogađa drugu trojku. Odmah je tajm-aut pozvao Obradović, očigledno nezadovoljan onim što prikazuju u ovim momentima njegovi izabranici.

27' - Nije odigrao dobar napad Partizan. Crno-belima je isteklo vreme, pa je razlika ostala nepromenjena.

FOTO: M. Vukadinović

26' - Neverovatno šta su sudije priznale Boldvinu. Napravio je Madar faul čini se na prvom koraku, no odlučili sa priznaju koš. Bivši igrač Baskonije je realzivao i dodatno bacanje 59:63.

25' - Podigao se na šut Panter sa poludistance i bio je precizan, a onda su domaći odigrali fantastičnu odbranu

24' - Sve vidi Braun. Sjajno je proigrao Pojtresa koji se dobro snašao i opet poentirao na obruču. U strelce se upisao i Anđušić tako što je pogodio oba slobodna bacanja.

23' - Drugu loptu zaredom je izgubio Egzum, kaznili su kosti to da dođu do lakih poena iz kontranapada. Panter je uspeo da pobegne Sorkinu i dođe do novihe poena.

22' - Karekterističan šut Ledeja. Pogodio je jednom rukom, a onda Sorkin čini se nakon greške u koracima dolazi do novih poena - 53:56.

22' - Prvi put je za dva poena na utakmici poentirao Braun koji ima pet poena i tri asistencije.

21' - Dobru odbranu odigrao je Partizan, Sorkin je ipak ostao sam i pogodio poludistancu na isteku napada. Na drugoj strani Lesor pospremio u koš promašaj Anđušića.

Druga četvrtina: Partizan - Makabi 49:50

20' - Dobru odbranu odigrao je Partizan u poslednjem napadu gostiju koji sa poenom prednosti idu na odmor.

20' - Snašao se nekako Pojtres i uspeo da pogodi, ali na drugoj strani sjajno je Lesor okrenuo upravo Pojtresa. Tajm-aut je na 13 sekundi do kraja prvog poluvremena zatražio trener izraelskog velikana.

20' - Iskoristio je Lesor to što je pored njega bio Kolson. Iznudio je Francuz faul i dva bacanja koja je pogodio - 47:48.

19' - Jako, težak šut je pogodio Boldvin. Deluje da nije video koš od Lesora, ali uspeo je da nađe način da poentira. Egzum je na drugoj strani iskoristio oba slobodna bacanja.

18' - Lepo se Egzum snašao pod košem Makabija i poentirao. Odmah je minutom odmora reagovao Oded Kataš.

18' - Kao da Smailagić nije bio povređen. Pokupio je pormašaj Ledeja i došao već do devetog poena. Makabi posle dužeg vremena nije realizovao jedan napad. Boldvin je napravio faul u napadu.

FOTO: M. Vukadinović

17' - Ostao je Smailagić sam i pogodio dvojku. Na drugoj strani Boldvin je pogodio preko Pantera.

16' - Nije baš bio dobar napad Partizana, ali Egzum je uspeo da pogodio težak šut na isteku napada. Hilijard nastavlja da rešeta koš crno-belih.

16' - Neverovatno šutersko veče Hilijarda. Pogodio je treći put za tri poena i odmah je tajm-autom reagovao Obradović.

15' - Željan je košarke Smailagić. Centar domećeg tima je sada bio taj koji je poentirao uz prekršaj Brauna, a bio je precizan i sa crte.

15' - Prve poene u karijere u Evroligi postigao je Smailagić, a onda je napravio faul i tom prilikom je Boldvin uspeo da postigne koš. Realizovao je Amerikanac i bacanje.

SAVETI Dante Egzum i Kevin Panter/FOTO: M. Vukadinović

14' - Nesportski faul napravio je Anđušić, Pojtres je to iskoristio i pogodio oba slobodna bacanja koji je već na devet poena. U nastavku akcije trojku je pogodio Hilijard.

14' - Prvi put ove sezone na parketu se našao Smailagić. Još jednom je snažno zakucao Pojtres. Na drugoj strani lep prodor i poeni Egzuma - 30:30.

12' - Sjajna akcija Brauna i Sorkina koju je Izraelac završio laganim zakucavanjem, a onda Panter pogađa identičan šut koji je uzeo maločas kada je bio fauliran.

12' - Ostao je Panter u mis meču sa Nibom, podigao se na šut sa poludistance, no fauliran je prilikom šuta. Kapiten Partizana je oba puta bio precizan, pa se sa linije penala upisao u strelce.

11' - Odlična odbrana crno-belih na startu drugog kvartala. Lesor je lepo kombinovao sa Egzumom i došao do novih poena.

Prva četvrtina: Partizan - Makabi 22:26

10' - Lepo je Egzum iskoristio visinsku prednost u odnosu na Dibartolomea i nije mu bilo teško da dođe do novih poena.

10' - Boldvin obožava šuteve sa poludistance, Partizan mu je to dozvolio i on je došao do novih poena.

9' - Napao je Lesor Niba i uspeo da dođe do prvih poena, ali Makabi fantastično šutira. Drugu trojku postigao je Kolson koji je iz Karšijake stigao u "ponos Izraela".

8' - Krenuo je Egzum snažno da zakucao, ali zaustavljen je faulom. Ipak, Australijanac je dobio dva slobodna bacanja koja je pogodio.

8' - Strašno zakucavanje Pojtresa, da bi na drugoj strani Ledeja blokadom zaustavio Kolson - 16:21.

7' - Zaspala je odbrana crno-belih i odmah je to kaznio novom trojkom Boldvin, a onda je istom merom uzvratio Ledej.

6' - Dobar napad gostiju okončan je trojkom Kolsona. I jedni i drugi su za sada po tri puta bili precizni van linije 6,75.

6' - Prva slobodna bacanja na utakmici izveo je Pojtres, ali bio je polovičan. Potom je Naneli protiv bivšeg kluba pogodio za tri poena.

5' - Uzvraća trojkom i Madar. Dobro je mladi Izraelac otvorio utakmicu. Nema sumnje da ima veliki motiv da se pokaže protiv najboljeg kluba iz svoje zemlje.

DUEL Jam Madar i Roman Sorkin/FOTO: M. Vukadinović

4' - Ledej je lepo fintirao igrača, a onda lako položio. Na drugoj strani drugu trojku za goste postigao je Braun.

3' - Prve poene za Partizan postigao je Ledej. Ostao je sam u desnom korneru i bio je precizan van linije 6,75. Istom merom uzvratio je Hilijard. A, onda je i Madar dobro probio i upisao se u strelce - 5:9.

2' - Lepo je Boldvin napravio sebi poziciju i pogodio daleku dvojku, potom je snažno zakucao Pojtres posle ukradene. Već posle minut i po Željko Obradović traži prvi tajm-aut.

1' - Prvi napad domaćin nije realizovao. Sorkin je dobro ispratio Lesora i otežao mu šut. Upravo je Izraelac iz ofanzivnog skoka posle promašaja Brauna postigao prve poene na utakmici.

Gosti će ovaj susret početi u petorci - Lorenco Braun, Vejd Boldvin, Darun Hilijard, Roman Sorkin i Aleks Pojtres. Partizan će meč krenuti u sastavu - Jam Madar, Džejms Nanali, Joanis Papapetru, Zek Ledej i Matijas Lesor.

Uoči meča:

Ono što je važna vest za navijače crno-belih i trenera Željka Obradovića je to da se u tim vratio Dante Egzum, a tu je i novi igrač Vladimir Brodžijanski koji će pojačati konkurenciju u reketu, posebno posle povrede Balše Koprivice.

"Ponos Izraela" u ovaj meč ne ulazi u dobrom raspoloženju, pošto je pretrpeo dva vezana poraza u elitnom takmičenju (Baskonija u gostima - 116:87 i Barselona kod kuće 79:86).

Sa druge strane Partizan je u prošlom kolu ubedljivo poražen od Olimpijakosa u Pireju, ali klub iz Humske je bio drastično oslabljen, što zbog povreda, što zbog obaveza pojedinih igrača u reprezentaciji Srbije.

Ipak, crno-bele ne bi smela da zavaraju dva vazana neuspeha tima Odeda Kataša. Nema dileme da se radi o kvalitetnoj ekipi za koju nastupaju i dva bivša košarkaša Crvene zvezde - Lorenco Braun i Ostin Holins.

Ono što će Partizanu biti velika prednost je puna "Arena" koja će dočekati goste iz Tel Aviva kojima sigurno neće biti lako da igraju u takvom ambijentu.

Vicešampiona ABA lige u ovaj meč ulazi sa učinkom 3-4, a Makabi 4-3.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!