AMERIKA POKLEKLA: Si-En-En prenosi ekskluzivu - Rus poznat pod nadimkom "Trgovac smrću" biće razmenjen za košarkašicu

Novosti online

28. 07. 2022. u 09:25

ADMINISTRACIJA predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena stavila je na sto predlog sa ciljem da se iz Rusije vrate zvezda ženske košarke Britni Griner i zatvoreni Amerikanac Pol Vilan, rekao je u sredu državni sekretar Entoni Blinken.

АМЕРИКА ПОКЛЕКЛА: Си-Ен-Ен преноси ексклузиву - Рус познат под надимком Трговац смрћу биће размењен за кошаркашицу

Foto AP

Blinken nije izneo detalje o predloženom sporazumu, ali je otkrio da on uključuje osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji se nalazi na vrhu ruske liste želja za razmenu zatvorenika, prenosi Si-En-En.


- Što se tiče predsednika Bajdena, on je, naravno, bio ne samo direktno uključen u proces, već i potpisuje sve predloge koje mi damo. Očekujem da ću narednih dana razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim po prvi put od početka rata - rekao je Blinken.

Državni sekretar je dodao da je glavni cilj vraćanje zatvorenih državljana SAD kući.


- Pokrenuću pitanje koje je za nas glavni prioritet, oslobađanje Amerikanaca Pola Vilana i Britni Griner, koji su neopravdano zatvoreni i mora im biti dozvoljeno da se vrate kući - nastavio je Blinken.

On je potom rekao da Rusija na stolu ima konkretnu ponudu.

- Pre nekoliko nedelja smo stavili na sto značajan predlog kako bismo olakšali njihovo oslobađanje. Naše vlade su više puta i direktno komunicirale o tom predlogu - zaključio je Blinken.

 

FOTO: EPA

 

Podsetimo, Grinerova, koja je igrala za Jekaterinburg u ruskoj ligi, privedena je nakon što su policajci carinske službe rekli da su u njenom prtljagu na aerodromu u Moskvi u februaru pronašli punjenja za eliktričnu cigaretu koja sadrže ulje marihuane, što je u Rusiji strogo kažnjivo.

Ruski trgovac oružjem Viktor But, koji je poznat pod nadimkom "Trgovac smrću", osuđen je 2012. u Americi na 25 godina zatvora pod optužbom da je nezakonito prodao oružje u vrednosti od milion dolara.


Nedavno je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova "prozvala" Sjedinjene Države i jasno stavila do znanja da Rusija neće slediti njihov primer što se tiče legalizacije marihuane u rekreativne svrhe.

BONUS VIDEO: Rusi skandiraju - Kosovo je srce Srbije
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a