LETONCI ZA LAKŠE LETO: Košarkaše Srbije očekuje veoma važan meč u kvalifikacijma za Mundobasket

V. PRERADOVIĆ

30. 06. 2022. u 11:00

DUGO reprezentativno košarkaško leto počelo je jučerašnjim letom "orlova" u Rigu, gde će danas (18.30) protiv Letonije odigrati prvu od dve preostale utakmice u poslednjem terminu prve kvalifikacione runde za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

ЛЕТОНЦИ ЗА ЛАКШЕ ЛЕТО: Кошаркаше Србије очекује веома важан меч у квалификацијма за Мундобаскет

FOTO: KSS

Takozvani FIBA "prozor" zatvoriće duelom sa Belgijom 3. jula u Nišu (21.00). Srbija je sa tri pobede u dosadašnja četiri meča obezbedila plasman u drugu fazu, u kojoj će se po dva puta sastati sa Turskom, Grčkom i Velikom Britanijom.

Zbog činjenice da se rezultati iz uvodne runde prenose u narednu, dueli sa Letoncima i Belgijancima veoma su značajni za zauzimanje što bolje startne pozicije u nastavku kvalifikacija za Mundobasket. Iz novoformirane grupe sa šest selekcija, tri najbolje biće učesnici planetarne smotre u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

- Letonija nam je direktan protivnik u borbi za odlazak na Svetsko prvenstvo - rekao je pred put u Rigu selektor Svetislav Pešić.

- Biće najozbiljniji konkurent onog trenutka kada se ukrstimo sa Grčkom, Velikom Britanijom i Turskom. Ova utakmica nije odlučujuća, ali je veoma važna. Radili smo veoma dobro, igrači su pokazali ono što u ovom trenutku niko ne može da nam oduzme, entuzijazam i želju da izađemo na teren kao ekipa koja će dati sve od sebe. To je i ono što tražim. Ne pobedu, nego da svako pruži ekipi najviše što u ovom trenutku može. To je dovoljno da napravimo uslove kako bismo s mnogo samopouzdanja ušli u utakmicu.

"Orlovi" su započeli kvalifikacije trijumfom nad Letonijom u dramatičnom meču u hali "Aleksandar Nikolić", odlučenom pogotkom Marka Jagodića Kuridže s linije slobodnih bacanja (101:100).

- Sedam meseci kasnije, ponovo igramo sa Letonijom u istoj grupi i istom takmičenju, ali su sastavi obe reprezentacije u velikoj meri izmenjeni - kaže Jagodić Kuridža.

- To je specifično za ovaj sistem takmičenja, ali toga smo bili svesni i pre početka. O Letoniji ne treba trošiti reči, videli smo u Beogradu koliko su opasni, a sada će, siguran sam, biti još opasniji. Svesni smo da imamo svoje adute, kao i šta bi nam pobeda u Rigi donela. Idemo sa željom da odigramo najbolju moguću utakmicu i da se u Niš vratimo sa drugom pobedom nad ovim rivalom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina