"SPORT JE NEKA VRSTA ZAMENE ZA RAT": Ko odbije da igra za Srbiju, nikad više u reprezentaciju

Novosti online

20. 06. 2021. u 10:07

ODLUKA najboljeg košarkaša sveta Nikole Jokića da ne igra za reprezentaciju Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama podigla je dosta prašine u javnosti.

СПОРТ ЈЕ НЕКА ВРСТА ЗАМЕНЕ ЗА РАТ: Ко одбије да игра за Србију, никад више у репрезентацију

Foto arhiva VN

Dok čekamo i zvaničnu potvrdu tu odluke nakon razgovora sa selektorom Igorom Kokoškovim, stiglo je objašnjenje da MVP neće igrati zbog umora i trudnoće supruge Natalije Maćešić, a osim njega najvažniji turnir preskaču i Alen Smailagić i Aleksej Pokuševski.

Nije to prvi put da selektoru "otkažu" košarkaši koji su imali naporne sezone, ili jednostavno žele da se spreme za narednu godinu, a taj trend se ne dopada legendarnom Goranu Grboviću.

Podsetivši na primere Huana Karlosa Navara i Paua Gasola, koji ni po koju cenu ne odbijaju da igraju za reprezentaciju Španije, "pecnuo" je igrače iz NBA lige koji su sada, i ranije, preskakali nastupe za državni tim.

"Igranje u NBA je profesionalizam, ali reprezentacija je nešto drugo. Zbog igara u reprezentaciji te zovu Srbinom. Zato kažem, mogu da razumem, ali ne mogu da opravdam Jokića. Sport je neka vrsta zamene za rat. Ratovi su se prekidali zbog Olimpijskih igrača", rekao je Goran Grbović za "Blic" i potom podvukao:

foto: Z. Jovanović

 

"Ja da sam selektor nikada u reprezentaciju ne bih zvao igrače koji su odbili da igraju za svoju zemlju".

Grbović kaže da nema veće časti nego "predstavljati svoju zemlju u sportu, kulturi, nauci i vojsci", ali da posle svega razume Jokića jer je odigrao 109 utakmica od avgusta, međutim dodaje da "ne može da podrži kada neko odustaje od Olimpijskih igara".

"Ako neko predstavlja Srbiju na najbolji mogući način, onda je to Jokić jer je MVP, odnosno najbolji igrač u NBA. On je najbolji igrač na svetu u konkurenciji tolikih Amerikanaca. Možete zamisliti koliko je morao truda da uloži da bi stigao do te titule. Zato ga i ne treba osuđivati i napadati što je odlučio da ne igra na Olimpijskim igrama. Ali, problem je što se ta odluka reflektovala na mlađe igrače pa su tako i Aleksej Pokuševski i Alen Smailagić odbili reprezentaciju", rekao je Grbović o mladim košarkašim koji nastupaju za Oklahomu i Golden Stejt.

"Ja samo postavljam koji su to njihovi razlozi da odbiju reprezentaciju? Pa oni su tek zakoračili u NBA, nisu postigli ni dva odsto onoga što je Jokić uradio, a neće da igraju za svoju zemlju", zaključio je bivši košarkaš Partizana.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)