KAO DA JE MONTEVIDEO 1930. - SKANDAL DRMA FRANCUSKI FUDBAL: Tri dana pred finale Svetskog prvenstva saznali detalj koji ih je uznemirio

D. N.

01. 01. 2023. u 20:08

SVETSKO prvenstvo u fudbalu 2022. je okončano, Katar je bio domaćin spektakularnog turnira koji je Argentina osvojila posle dramatičnog finala sa Francuskom, ali za neke se drama nije okončala tada.

КАО ДА ЈЕ МОНТЕВИДЕО 1930. - СКАНДАЛ ДРМА ФРАНЦУСКИ ФУДБАЛ: Три дана пред финале Светског првенства сазнали детаљ који их је узнемирио

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, u finalu su Argentina i Francuska postigli šest golova, triler je rešen tek posle izvođenja jedanaesteraca, čime je spuštena zavesa na Mundijal (sa kog sve rezultate, uz kompletan raspored i izveštaje svih utakmica možete videti na posebnoj stranici portala "Novosti").

Međutim, deo francuske javnosti tek sada, dve sedmice kasnije, saznao je za skandale koji su se dešavali u ekipi "trikolora" tokom Svetskog prvenstva. 

Ugledni "Parizijen" piše da je Fudbalski savez Francuske (FFF) hteo da napravi brojne uštede zarađenog novca od FIFA i to na štetu reprezentacije, pa je to prilično uznemirilo većinu članova francuske delegacije u Kataru.

S jedne strane, ekipu je uzdrmao sukob selektora Didijea Dešana i zvanično najboljeg fudbalera na svetu, Karima Benzeme, ali pomenuti list otkriva i probleme koji nemaju veze sa onim što se dešava na igralištu.

Prvo su se desile neke sitnice. Recimo, deo delegacije "trikolora" nekako je "zaboravljen" kada su deljeni telefoni i kartice za boravak u Kataru, potom Savez nije hteo da plati da se ukrasi hotel u boje francuske zastave, ali situacija sa avionom je prelila čašu.

Naime, tri dana pre finala protiv Argentine, reprezentativci su saznali da je FFF za njih rezervisao jeftini povratni let avionom Er Portugala. Igrači su se pobunili, kao i članovi stručnog štaba, pa je Savez na kraju popustio pod pritiscima i rezervisao let u komfornom avionu nacionalne avio-kompanije. Ipak, deo delegacije je završio u ekonomskoj klasi, istina, ne igrači.

- Doneli smo milione evra (tačnije, desetine miliona evra, o čemu su vam "Novosti" već pisale u tekstu o tome koliko je koja reprezentacija tačno zaradila na Svetskom prvenstvu), a hteli su da nas vrate kući štedeći na nama i prebrojavaći novac. Jadno - rekao je neimenovani reprezentativac "Parizijenu".

Taj list zaključuje da predsednik FFF-a, Noel la Gre, nije bio na meti kritika igrača, jer je sve vreme bio s njima u Kataru i nije on vodio računa o letovima, već Florens Arduan, generalna direktorka Saveza, koju su francuski mediji najčešće i spominjali kada su pisali o lošoj atmosferi "koja se u Kataru uvukla u svlačionicu".

Francuski skandal pred Svetsko prvenstvo u fudbalu - Montevideo 1930

U Montevideu, gradu-domaćinu prvog svetskog prvenstva u fudbalu 1930. godine, ka kome je naša reprezentacija krenula skromnim francuskim parobrodom "Florida", tada je živela velika kolonija Francuza. Oni su sreću potražili u Južnoj Americi mahom posle okončanih borbi u Prvom svetskom ratu, ne zaboravljajući kroz šta su prošli i gde su sve davali svoj doprinos. A ginuli su i oni. Prilično. Kada jedna zemlja od tada nešto preko 40 miliona stanovnika izgubi malo više od jedne četrdesetine svoje populacije, onda to uopšte nije malo.

Mnogo ih je palo probijajući Solunski front, rame uz rame sa Srbima.  Štaviše, na Zejtinliku, čuvenom groblju u Grčkoj, više je sahranjeno francuskih vojnika nego srpskih.

Naravno, Francuzi su se tamo borili slušajući, kako je i red, komande nadređenih. Oni naši preci imali su samo jednu želju – da se onako prognani vrate u razrušenu zemlju, koju su gradili svojim rukama, u kojoj su se rađali i umirali vekovima. Nisu nikada zaboravili francusku pomoć (mada će uvek biti onih koji će reći da je mogla biti i veća), niti su Francuzi zaboravili kako su se tih dana divili Srbima i to toliko da je general Franše d'Epere pisao da je juriš naših predaka u otadžbinu po probijanju Solunskog fronta bio „tako silan da je srpsku pešadiju i francuska komora na konjima jedva stizala“.

U Montevideu se tog jula 1930. u francuskoj koloniji, koja je bila domaćin sopstvenoj reprezentaciji, nije zaboravljalo divljenje koje su imali za svoje nekadašnje ratne drugove iz Srbije. To poštovanje je išlo dotle da je predsednik francuske kolonije bio šokiran kada je saznao da su francuski fudbaleri stigli u Montevideo elitnim italijanskim brodom...

... a srpski reprezentativci, uz osam dana duže putovanje, idu - francuskim brodom, pa još poštanskim.

Nismo baš sigurni kako je tačno tekao razgovor između pomenutog predsednika kolonije i pristigle francuske delegacije, ali, poruka je bila jasna: "svi da ste izašli na obalu, da dočekate Srbe!".

Francuski fudbaleri ne samo da su poslušali (preteći) glas svojih sunarodnika iz kolonije u Montevideu, već su došli do doka, a onda, videvši da se nekako niotkud okupilo tri hiljade mahom naših iseljenika, rešili su da urade nešto nezapamćeno:

Zakupili su odmah jedan motorni čamac i krenuli da, zajedno sa Žilom Rimeom, prvim čovekom FIFA, na velikoj vodi pozdrave tim iz zemlje koju su smatrali velikom.

To su bila neka druga vremena, naravno. Ipak, prevozna sredstva kojima francuski fudbaleri putuju i sada, skoro vek kasnije u odnosu na "onaj" Montevideo, i dalje su razlog za glavobolje "trikolora". Tada su zbog odabranog luksuza nervirali svoje sunarodnike, a sada su oni sami bili besni, jer im je luksuz umalo uskraćen.

U celoj sadašnjoj priči fali samo francuski pozdrav Srbima, ali... ko zna, možda i njega "orlovi" uskoro zasluže novim fudbalskim podvizima. Kao što je bio onaj u Lisabonu, recimo.

BONUS VIDEO: Tinejdžeri golgeteri - najmlađi strelci u istoriji svetskih prvenstava

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)