HRVATI GLEDAJU I NE VERUJU: FIFA ih kaznila zbog ustaških stavova na Svetskom prvenstvu, oni ne mogu da dođu sebi

Novosti online

07. 12. 2022. u 19:37

SVETSKO prvenstvo u fudbalu je u punom jeku u Kataru, a Hrvatska je dospela u centar pažnje ne samo zbog onog što njena reprezentacija radi na terenu, već i zbog skandala koji su priredili njeni navijači.

ХРВАТИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: ФИФА их казнила због усташких ставова на Светском првенству, они не могу да дођу себи

FOTO: Tanjug/AP

FIFA je zbog toga izrekla i najveću kaznu u dosadašnjem toku Mundijala.

Svetska kuća fudbala je, naime, kaznila Fudbalski savez Hrvatske sa 50.000 švajcarskih franaka (oko 50.625 evra) i to jer su hrvatski navijači na sraman način vređali Milana Borjana, golmana reprezentacije Kanade, a inače kapitena FK Crvena zvezda.

Podsetimo, tada su Borjana pristalice "vatrenih" vređali u skladu sa ustaškom tradicijom - samo zato što je Srbin. 

Pored jezivih povika sa tribina, materijalni dokaz njihovog sramnog ponašnja bilo je i prikazano prezime čuvara mreže na zastavi jedne poznate kompanije koja proizvodi traktore, uz natpis "Knin 95" i "Ništa ne beži kao Borjan". Time se na skandalozan način podsetilo da je, tokom akcije "Oluja", koja je dovela do oko 250.000 izbeglica, pomenuti golman sa porodicom napustio mesto u kome je rođen i odrastao. Borjani su se odselili za Kanadu, gde je njihov tada maloletni sin potom stasao i dobio državljanstvo.

Po mišljenju disciplinske komisije FIFA, ponašanje hrvatskih navijača bilo je "kršenje 16. člana Disciplinskog pravilinika svetske fudbalske organizacije", kojim se, citat "koriste reči i objekti za slanje poruka koje ne preiliče sportskom događaju.


Ovakva odluka je zaprepastila deo hrvatskih medija, pa je tako "Slobodna Dalmacija" za naslov odrabrala: 


"FIFA "oderala" Hrvatsku zbog vređanja kanadskog reprezentativca Borjana: duplo manja kazna Srbiji zbog provokacija sa zastavom Kosova".


Kolege iz splitskog lista su ovom prilikom malo pobrkale lončiće, jer se nije radilo ni o kakvoj zastavi Kosova, već zastavi Republike Srbije, čiji je sastavni deo, kao autonomna pokrajina, i Kosovo i Metohija. Ali, lakše je nazvati stav da nema predavanja sopstvene teritorije "provokacijom", nego skandale sopstvenih sunarodnika nazvati pravim rečima.

Inače, FIFA nije baš "duplo manje" kaznila Srbiju, ali o toj odluci svetske kuće fudbala "Novosti" su vas već izvestile.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (5)