BRISEL KAO DA JE U RATU: Maroko izbacio Španiju sa Svetskog prvenstva, a Marokanci napravili haos u prestonici Evropske Unije (FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 12. 2022. u 16:26

MAROKO je priredio najveću senzaciju u nokaut fazi Svetskog prvenstva: dosad snažna, moćna i ekipa koja je delovala nesavladavio, Španija, pala je pred afričkom selekcijom osmini finala, a onda je počelo slavlje svuda gde Marokanci žive. Nedugo zatim i haos u Briselu.

БРИСЕЛ КАО ДА ЈЕ У РАТУ: Мароко избацио Шпанију са Светског првенства, а Мароканци направили хаос у престоници Европске Уније (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt, Marokanci baš i nisu imali ogromne šanse za podvig, ali one i nisu bile nepostojeće, što su i dokazali. Vrednost te reprezentacije, iz zemlje sa populacijom od 36,7 miliona stanovnika, je "samo" 241,1 milion evra, a ekipa Španije "koštala" je čak 877.

Međutim, čak i da "furija" nije bila maltene četiri puta skuplja, svaka pobeda nad njom  u ovako ranoj fazi Mundijala bila bi smatrana senzacijom. A kada se već desila, krenulo je i slavlje, koje se u de fakto glavnom gradu Evropske Unije, pretvorilo u haos.

Do duboko u noć trajali su sukobi Marokanaca i belgijske policije...

... a bilo je i uništavanja javne imovine grada Brisela, o čemu su snimci obišli svet.

Filip Klose, gradonačelnik Brisela, za belgijski RTL je ovako odgovorio da li su incidenti mogli da budu izbegnuti:

- Moram najpre da čestitam svima koji su slavili na dozvoljen način, u skladu sa zakonom. Ali, istina je da smo morali da primenimo silu i da je bilo stotine hapšenja, znatno kasnije po završetku utakmice. Moja poruka je jasna: ako želite da dođete i pravite žurku u Briselu, dobrodošli ste.  Ali, ako dođete i pravite probleme, onda ćete imati posla sa policijom.

Upitan da li se plaši novih incidenata "koji se, kao po scenariju, ponavljaju svaki put kada Maroko igra", pohvalio je one Marokance (možete ih i vi videti u snimku koji sledi) koji su svojim telima sprečavali masu da se kreće ka mestima eventualnih novih sukoba sa policijom.

- Ne rukovodim se strahom, nego organizacijom. Hteo bih da se zahvalim onoj "velikoj braći" koja su pravila ljudske lance i sprečavala da se stvari otrgnu kontroli. Ponavljam, manjina je pravila probleme i urušavala sliku o belgijsko-marokanskoj zajednici. Ta "velika braća" su na našoj strani, na strani policije. Mi ćemo se isto pripremiti i za subotu, bilo da tada (u četvrtfinalu Svetskog prvenstva) pobedi Maroko ili Portugal, jer imamo i veliku portugalsku zajednicu kod nas. Oni koji budu pravili probleme moraće da se suoče sa policijom.

U četvrtfinalu Svetskog prvenstva, Maroko će igrati protiv Portugala, koji je deklasirao Švajcarsku "teniskim" rezultatom. 

Podsetimo, na portalu "Novosti" vas, u posebnoj sekciji, čekaju sve najnovije, najvažnije i najzanimljivije vesti vezane za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)