ZNAMO PUT DO POBEDE! Piksi pred večerašnji odlučujući meč: "Već smo dokazali da smo najbolji kad je najpotrebnije"

Nedeljko ILjUKIĆ

02. 12. 2022. u 10:28

ŠTA ste izgrešili, izgrešili ste, šta ste promašili - promašili ste. Red je da se upišete još jednom u fudbalske besmrtnike i odvedete reprezentaciju u osminu finala Svetskog prvenstva, gde je poslednji put bila pre 24 godine u Francuskoj.

ЗНАМО ПУТ ДО ПОБЕДЕ! Пикси пред вечерашњи одлучујући меч: Већ смо доказали да смо најбољи кад је најпотребније

FOTO: FSS

Večeras (20.00) Srbija igra veliki revanš sa Švajcarskom sa željom da joj vrati milo za drago za svu patnju sa Mundijala u Rusiji od pre četiri godine. Niko u jatu "orlova", pa ni selektor Dragan Stojković, danas neće da čuje reč osveta, jer ona ne pripada sportskom rečniku, ali svako bi želeo da večeras oko 22.00 bude pobednik. Jer, samo pobeda vodi Srbiju dalje. Remi ili poraz od Švajcarske vode je povratnim letom iz Dohe - kući.

Foto ilustracija V. N.

- Imam mnogo razloga za zadovoljstvo. Svi igrači su mi zdravi i, koliko vidim, jedva čekaju da počne utakmica. Uvek sam u svojoj karijeri potencirao napadački fudbal. Nekorektno je da sada pričam da li ćemo duel sa Švajcarskom da počnemo sa jednim, dvojicom ili trojicom napadača. Videćete to, uostalom, pre početka utakmice - zagonetan je Stojković.

To je odmah bio signal za švajcarske novinare na konferenciji za medije, koju dan pre mečeva uvek organizuje FIFA, da se raspituju za mogući sastav Srbije. Selektor se nije "dao". Piksi reče da ne čita novine i ne prati medije u Srbiji, ali se vrlo brzo "otkrio".

- Vidim da su neki ljudi nezadovoljni našom igrom i rezultatima. Znate li vi, ljudi, da je ovo Svetsko prvenstvo, da je ovde svaki bod i svaki gol važan? Znate li vi koliki će značaj da ima bod protiv Kameruna, ako pobedimo Švajcarsku. Jesmo li možda neki svetski ili evropski šampioni ili vicešampioni, pa je sada ovo odjednom neko neprijatno iznenađenje od Srbije u Kataru. Sve se odvija onako kako smo zamislili. Poslednje kolo i naš duel sa Švajcarcima odlučuje o našoj, ali i njihovoj, sudbini - pitao je sebe, ali i druge sve i svašta Srojković.

ŠTETA ŠTO NISTE SA NAMA

FIFA i FSS su na bezbednu udaljenost sklonili novinare od svih selekcija i na ovom Mundijalu u Kataru. Priznao je juče selektor Stojković da mu to donekle smeta.

- Šteta je što niste sa nama, u našem hotelu da uživo vidite i osetite kakva je, u stvari, atmosfera u reprezentaciji Srbije. Ponosan sam na to. Srećan sam i zbog činjenice da mi je osmeh na lice vratio zdravstveni bilten mojih igrača. Opet spavam mirno, jedino se ujutro probudim sa malim strahom da se preko noći neko nije razboleo ili da mu mišić nije bolje - objasnio je Piksi.

Malo evropsko finale, meč za goli život na Mundijalu. Eto, to je odjednom večerašnji duel na stadionu "974" u Dohi. Od toliko brodskih kontejnera u raznim pastelnim bojama skockan je ovaj neobičan objekat. Ima malo i simbolike u svemu tome. Valja večeras da se slože sve kocke na putu do pobede.

- Fudbal je igra poteza, inspiracije, dobrog driblinga, ali i grešaka. Ko bude manje grešio, taj će da slavi posle utakmice. Videli ste kakve smo mi gluposti napravili pre nekoliko dana na meču sa Kamerunom. To se u fudbalu surovo kažnjava. Ipak, i posle poraza od Brazila i remija sa Kamerunom, mi smo i dalje u igri i isključivo od nas zavisi naša sudbina u Kataru. Podsećam vas samo da igramo protiv reprezentacije koja je na ovaj Mundijal došla, ali sa njom nije i aktuelni evropski prvak Italija, koja je bila u istoj kvalifikacionoj grupi. Mi smo se plasirali pre Portugalije, pretposlednjeg prvaka Evrope. To je samo jedan od dokaza ko se sastaje večeras u borbi za prolaz u osminu finala - dodaje Stojković.

I onda je Piksi možda naslikao vrlo jasnu sliku kako da se probije Švajcarska:

- Ako imaju odbranu bušnu kao švajcarski sir, naše je da nađemo neku rupu u toj odbrani. Igrala je Srbija sa Piksijem već svoja dva finala. Ne zna se koje je bilo važnije.

- Ova reprezentacija je već dokazala da je najbolja kada je najvažnije. U Lisabonu nam je trebala pobeda i pobedili smo. Isti slučaj je bio i u Oslu. Ako budemo sa takvim stavom izašli i na duel protiv Švajcarske, mi ćemo da se radujemo i pravimo planove za nastavak našeg puta na Mundijalu. Uveravam vas da postoji put do pobede i mi ćemo da pronađemo taj put. On je na terenu - zaključio je selektor Dragan Stojković. 

KATARCI I SRBI SU JAKO SLIČNI

ATMOSFERA među srpskim navijačima je sjajna i druženje sa njima za mene je veliko zadovoljstvo - kaže za naš list Abdulah al Katan, čovek koji je značajno doprineo da zvanična voda naše fudbalske reprezentacije bude dostupna širom Katara.

Promo

- Srbi su jako nalik nama u Kataru i zato se svaki put kad dođem u Srbiju osećam se kao kod kuće - ističe vlasnik distributerske kuće VODAVODE, za koju kaže da je jedna od najboljih i najkvalitetnijih voda u njegovoj zemlji, rame uz rame sa najpoznatijim svetskim brendovima.

- Netaknuto prirodno poreklo čini je favoritom i jednom od najvoljenijih voda među stanovnicima Katara, a međunarodni NSG sertifikat, kao dodatna potvrda kvaliteta svrstava vašu jedinu artešku vodu u sam svetski vrh, što nam je vrlo značajno za pozicio- niranje na tržištu Katara, gde je prisutna već pet godina - objašnjava Al Katan.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)