SVET GLEDA I NE VERUJE: On je jedini fudbaler na Mundijalu koji na kopačkama ima zastavu Rusije (FOTO)

Novosti online

25. 11. 2022. u 18:11

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, a kako je i sport pogođen tim dešavanjima, jedna od najnovijih vesti iz tog segmenta života, i to sa Svetskog prvenstva u fudbalu čiji je domaćin Katar, izaziva priličnu pažnju.

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Он је једини фудбалер на Мундијалу који на копачкама има заставу Русије (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države su se utrkivale ko će više kazniti zemlju na čijem je čelu Vladimir Putin, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a ni sport nije izuzet od sankcija. Klubovi i reprezentacije su već odavno izbačeni sa takmičenja, dok pojedinci u mnogim individualnim sportovima ili ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni, ili moraju da se odreknu imena zemlje, zastave i himne, kao u tenisu.

Rusija je, u fudbalu, izbačena iz kvalifikacija za "Katar 2022" u samoj završnici, kada je trebalo da nastupi u baražu, ali ruska zastava se pojavila na jednom od aktera Mundijala.

Za ovaj neobični potez odlučio se reprezentativac Kameruna, Gael Ondua.

Gael Ondua na meču sa Švajcarskom na Mundijalu u Kataru / FOTO: Tanjug/AP

Ovaj Kamerunac ima dvojno državljanstvo, drugo je - Ruske Federacije, pa ističe da zastavu te zemlje ima prikazanu na kopačkama jer odaje priznanje državi u kojoj je odrastao.

Onuda je zaigrao u prvom kolu protiv Švajcarske, a čim je izšao u igru kao rezerva, u 68. minutu, primećeno je da ima neobičan detalj na svojoj sportskoj opremi.

- Vidim da su ljudi počeli da primećuju moje kopačke. Za svaki slučaj, ja bih da istraknem da ruska zastava na njima predstavlja moje poštovanje prema državi u kojoj sam odrastao, u kojoj sam se oformio kao ličnost i naučio da igram fudbal - napisao je Ondua na svom Telegram kanalu.

Tome je dodao i sledeće:

- Moja rodbina živi u Rusiji, a ona je uvek uz mene. To tamo, to je naš zajednički dom. Igrao sam u kopačkama s ruskom zastavom mnogo godina i tu tradiciju neću da prekidam.

Gael Ondua ima 27 godina. Rođen je u Kamerunu, ali u Rusiji živi od ranog detinjstva. Karijeru je počeo u podmlatku moskovske Lokomotive, a igrao je za CSKA, Zarju iz Luganska, Anži, Servet i Veilet, a sada je član Hanovera.

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra sledeći meč baš protiv Kameruna, u ponedeljak od 11 časova prepodne po našem, srednjoevropskom vremenu. I oni kojima je čudno da neko stvarno igra s ruskom zastavom na Mundijalu - pratiće taj meč, da vide da li će Ondua, za kog su tek sada čuli, zaista nastaviti sa svojom tradicijom. Naravno, i vi tu utakmicu možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)