SEĆANJE: Kad su dečaci na turniru "Večernjih novosti" videli Pelea

Jan Špringel

24. 11. 2022. u 12:00

DEČACI - za sva vremena! Kovačičkom timu "Dečaci" je u Beogradu 1974. godine na turniru "Večernjih novosti" godilo laskavo divljenje kralja fudbala - Pelea.

СЕЋАЊЕ: Кад су дечаци на турниру Вечерњих новости видели Пелеа

Foto arhiva VN

Tadašnji učenici sedmog i osmog razreda OŠ "Mlada pokolenja" - Adam Balaž, Jozef Poljak, Jozef Hrk, Jaroslav Kraljik, Jan Mizerak, Jan Cicka, Jan Venjarski i Ondrej Havjar, pod dirigentskom palicom Juraja Pavlisa, pobedili su na turniru našeg lista pod nazivom "Pele - Pepsi", uz učešće 64 ekipe iz nekadašnje "velike Jugoslavije".

Turnir je startovao sa malim zakašnjenjem 8. juna 1974, a morao je da se odigra ubrzanim tempom, zbog toga što je pobednike čekao prijatan put na otvaranje Svetskog prvenstva u Nemačkoj 13. juna i praćenje utakmice Jugoslavija - Brazil. Polufinalne duele i finale u Beogradu je pratio najbolji fudbaler sveta svih vremena, Brazilac Edson Arantes do Nasimento Pele.

Foto arhiva VN

 

Posle utakmice obe ekipe su plakale - pobednici od radosti, poraženi zbog tuge. Usledile su čestitke najboljima od najboljeg na planeti, ali i reči utehe od Pelea drugoplasiranima.

Prvobitno je planirano da dečaci u Nemačku otputuju iz Beograda u društvu Pelea, ali su upravo zbog pasoša morali da odlože let. Dan kasnije su doputovali u Frankfurt na Majni, gde su već pomenutog 13. juna na Vald stadionu pratili ceremoniju otvaranja Mundijala i remi bez golova naših "plavih" sa prvacima sveta. Sa njima je na stadionu bio i po jedan roditelj, kao i trener Pavlis.

Foto arhiva VN

 

Iz turnirskih zanimljivosti treba spomenuti da je od poznatijih jugoslovenskih trenerskih imena finale pratio samo Gojko Zec, pošto su ostali stručnjaci već bili u Nemačkoj. Finale u "Pioniru" je gledao i ambasador SAD u Beogradu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)