PIKSI DOBIO POKLON OD MATERACIJA: Selektor "orlova" dočekao najželjeniji trofej na svetu (FOTO)

N. ILjUKIĆ

20. 09. 2022. u 15:29

OVAJ trofej je san svakog fudbalera i svakog trenera na planeti. Srećan sam što je Srbija dva dana domaćin jednom od najlepših pehara u svetu sporta. Ovim rečima je selektor fudbalske reprezentcije naše zemlje Dragan Stojković juče dočekao u Beogradu pehar koji FIFA svake četiri godine daruje šampionima sveta.

ПИКСИ ДОБИО ПОКЛОН ОД МАТЕРАЦИЈА: Селектор орлова дочекао најжељенији трофеј на свету (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

Svetska kuća fudbala od 2006. godine organizuje svetsku turu najpopularnijeg pehara u fudbalu, a jedna od stanica je tokom današnjeg i sutrašnjeg dana naš glavni grad. U Beograd je danas pehar doneo nekadašnji reprezentazivac Italije Marko Materaci koji je pre 16 godina u Nemačkoj osvojio Mundijal sa „azurima” posle nezaboravnog finala sa Francuskom i već čuvenog njegovog duela sa Zinedinom Zidanom.

-Ja sam još u aprilu ove godine imao priliku da dodirnem ovaj trofej, odmah posle žreba za Svetsko prvenstvo. Naravno da mi je želja da ga prigrlim krajem ove godine, jer o tome mašta svaki selektor na svetu - bio je iskren Stojković.

Popularni Piksi je praktično na simpatičan način još jednom priznao da je pre pet meseci u Kataru prekršio vrlo strog protokol FIFA koji kaže da trofej smeju da dodirnu samo odabrani ljudi, odnosno oni koji su ovaj pehar osvajali kao igrači, treneri ili članovi stručnog štaba.

Otuda i pitanje: sluti li ovo možda na nešto potpuno neočekivano od Piksija i njegovih „orlova” u novembru i decembru u Kataru?

Marko Materaci je ipak uspeo da se savršeno uklopi sa Piksijem u predviđeni protokol pošto je selektoru naše reprezentacije na poklon dao repliku pehara namenjenog šampionu sveta. Jeste manja kopija, ali je ipak završila u Stojkovićevim rukama…

FOTO: M. Vukadinović

Pehar će na sigurnom mestu prenoćiti u Beogradu, a sutra od 11 časova će biti izložen u tržnom centru „Galerija” gde će posetioci moći da ga vide i fotografišu se sa njim, pošto se nalazi ispod providne zaštite od neprobojnog stakla, a konstantno ga čuva nekoliko ljudi iz obezbeđenja.

Selektor Stojković se vraća svojom obavezama u Staroj Pazovi gde priprema ekipu za subotnji duel pretposlednjeg kola Lige nacija protiv Švedske.

MATERACI O DEKIJU I SINIŠI

MARKO Materaci je sa puno poštovanja govorio o dvojici svojih nekadašnjih saigrača čiju je zemlju juče posetio.

- Srećan sam što je i Srbija na Mundijalu i deo je ove svetske turneje vrednog trofeja. U Interu sam igrao sa Sinišom Mihajlovićem i Dejanom Stankovićem i zvao sam ih braćom. Sa Stankovićem sam, čini mi se, provodio više vremena nego sa svojom suprugom - našalio se Materaci.

VREDAN 150.000 EVRA

TROFEJ koji FIFA daje prvaku sveta u fudbalu je u upotrebi od 1974. godine pošto je prethodno Brazil dobio u trajno vlasništvo pehar Žila Rimea. Aktuelni pehar je delo italijanskog umetnika i vajara Silvija Gacanige. Težak je 6 kilograma i 175 grama, a čini ga čak pet kilograma 18-karatnog zlata. Visok je 36,8 centimetara i vredan je 150.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)