FIFA DONELA ODLUKU KOJU JE ČEKAO CEO SVET: Postalo poznato da li će jedna reprezentacija biti izbačena s Mundijala u Kataru

Novosti online

16. 09. 2022. u 16:55

SVETSKA kuća fudbala (FIFA) donela je dugo očekivanu odluku povodom žalbe Fudbalskog saveza Čilea, odnosno želje tamošnjih čelnika da se Ekvador izbaci sa Mundijala u Kataru, koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra.

ФИФА ДОНЕЛА ОДЛУКУ КОЈУ ЈЕ ЧЕКАО ЦЕО СВЕТ: Постало познато да ли ће једна репрезентација бити избачена с Мундијала у Катару

Foto: Arhiva Novosti

Podsetimo, sporan je bio slučaj Bajrona Kastilja, desnog beka Ekvadora, kog su Čileanci optužili da je falsifikovao krštenicu i da je, zapravo, rođen u Kolumbiji.

FIFA je najpre prvostepenom odlukom odbacila zahtev da se ponište utakmice u kojima je Kastiljo igrao za Ekvador u mundijalskim kvalifikacijama (što bi odgovaralo Čileu, jer bi onda Ekvador bio eliminisan/izbačen sa šampionata planete, a Čileanci tamo prošli), ali su onda nedavno "isplivali" novi podaci, pa je pokrenut i žalbeni postupak.

Naime, u želji da učestvuju i na ovom Mundijalu, čileanski fudbalski radnici su došli do, kako su oni tvrdili, "pisanih dokaza i audio zapisa ispitivanja tokom kog je Kastiljo istražiteljima pre četiri godine otkrio da je rođen 1995, a ne 1998, kako piše na njegovim ekvadorskim dokumentima". Uz to, navodno je rekao da je njegovo ime Bajron Havijer Kastiljo Segura, dok se u papirima iz Ekvadora vodi kao Bajron David Kastiljo Segura. Ovaj fudbaler je tada otkrio i da je "napustio kolumbijski grad Tumako da bi otišao u ekvadorski San Lorenco, kako bi pokušao da ostvari fudbalsku karijeru".

Uz sve to, reprezentativac Ekvadora priznao je, prema dokazima koje su Čileanci poslali na adresu FIFA, i da mu je "u menjanju biografije pomogao Marko Zambrano, uticajni ekvadorski preduzetnik i vlasnik fudbalskog kluba".

I, dok je cela planeta čekala odluku svetske kuće fudbala, u Čileu su mnogi bili ubeđeni da će njihova reprezentacija umesto Ekvadora otići na Mundijal u Kataru. Ovo stoga jer je Čile protiv pomenutog rivala, u dva meča u kojima je i Kastiljo igrao, osvojio samo bod, pa bi dve pobede službenim rezultatom (od po 3:0) vinule Čileance na četvrto mesto južnoameričkih kvalifikacija čime bi zauzeli dosadašnju poziciju Ekvadora i "odmenili" ga Kataru.

Međutim, FIFA je danas iznova odbacila žalbu Čilea, kojoj se pridružio i FS Perua, smatrajući da su pomenute kolege u pravu.

U šturom saopštenju navodi se sledeće:

"Žalbeni komitet FIFA je doneo odluku o žalbama koje su uložili Fudbalski savez Čilea i Peruanski fudbalski savez na prvostepenu odluku Disciplinskog komiteta FIFA o potencijalnoj nekvalifikovanosti igrača Bajrona Davida Kastilja Segure u vezi sa  njegovim učešćem u osam kvalifikacionih utakmica za reprezentaciju koja predstavlja Fudbalski savez Ekvadora (FEF) u kvalifikacijama za FIFA Svetskog prvenstvo Katar 2022.

Nakon analize podnesaka svih stranaka i nakon održanog ročišta, Komisija za žalbe je potvrdila prvobitnu odluku Disciplinske komisije o zatvaranju postupka pokrenutog protiv FEF-a. Između ostalog, na osnovu predstavljenih dokumenata smatra se da pomenuti igrač ima trajno ekvadorsko državljanstvo u skladu sa članom 5 FIFA Pravilnika koji reguliše primenu Statuta.

O nalazima odluke koju je donela Komisija za žalbe zainteresovane strane su danas obaveštene. Ova odluka ostaje podložna žalbi pred Sudom za sportsku arbitražu".

U toj poslednjoj rečenici se i krije ono što Čileanci (sa kolegama iz Perua) mogu sada da urade - da potraže pravdu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.



Bonus video: Crnogorske olimpijske igre - takmičenje u lenjosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)