ABRAMOVIČ TUŽIO AUTORKU KNJIGE "PUTINOVI LJUDI": Nisam kupio Čelsi zbog Putina

Stalni dopisnik Novosti iz Moskve: Branko Vlahović

23. 03. 2021. u 11:39

MILIJARDER Roman Abramovič demantovao je pisanje autora knjige "Putinovi ljudi" da je kupio londonski Čelsi jer ga je na to nagovarao i molio predsednik Rusije.

АБРАМОВИЧ ТУЖИО АУТОРКУ КЊИГЕ ПУТИНОВИ ЉУДИ: Нисам купио Челси због Путина

FOTO: Novosti

Preko svojih  advokata  Abramovič  je upozorio  izdavačku kuću da izbace lažne delove teksta ali pošto oni to nisu učinili on ih je tužio sudu u Londonu. Knjiga je inače izašla prošle godine ali je tužba predata tek sada.

Knjigu "Putinovi ljudi" napisala je Ketrin Belton koja je dugo radila u Moskvi kao dopisnica Fajnenšel tajmsa, a objavila ju je izdavačka kuća Harper Kolins. Abramovič je kupio Čelsi 2003. godine za 140 miliona funti.

Tvrdnja da je Putin nagovorio Romana da kupi Čelsi je zaista bez osnova jer bi predsedniku Ruije više odgovaralo da je oligarh taj novac uložio u Rusiji. Naravno da Abramovič toliki novac nije uložio u kupovinu Čelsija jer mnogo voli fudbal već zato štu mu je to bio lift da uđe u visoko britansko društvo.

Njega su mediji počeli da predstavljaju kao vlasnika čuvenog kluba a do tada su o njemu i drugim ruskim oligarsima koji su uglavnom po nacionalnosti Jevreji, pisali kao o ljudima koji su na protivzakonite načine postali bogataši.

Na sajtu Čelsija pojavila se informacija u kojoj vlasnik negira pisanje pomenute novinarke i naziva ih "neprihvatljivim i neosnovanim". Osim toga, autorka u knjizi optužuje Abramoviča da se bavi korupcijom. Abramovič tvrdi da su njegovi advokati pokušavali da objasne izdavaču knjige da Putin nema nikakve veze sa kupovinom Čelsija.

- U knjizi se nalazi niz lažnih klevetničkih tvrdnji o meni, mom bogastvu i Čelsiju. Nikada nisam želeo da budem u javnosti i uvek sam odbijao komentare o bilo kojim pitanjima pa čak i o lažima o meni i o Čelsiju. Ali već je jasno da optužbe u knjizi štete ne samo mojoj reputaciji već i klubu - piše u saopštenju Abramoviča objavljenom na sajtu Čelsija.

On odavno živi na Zapadu, boravio je uglavnom u Londonu ali osim ruskog ima i zraelski pasoš koji mu omogućava da lakše putuje pa retko dolazi u Moskvu.

Časopis Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 11,3 milijarde dolara.

Što se tiče Abramovičevog bogastva u Rusiji on ga je stekao u vreme vladavine Borisa Jeljcina. Abramovič je bio poslanik u ruskom parlamentu a zatim i  gubernator Kamčatke. Sada već pokojni ruski oligarh Boris Berezovski dok je bio politički emigrant u Londonu tužio je Romana Abramoviča da mu nije dao  deo   koji njemu pripada kao čoveku koji mu je bio veza sa vlastima i Kremljom.

Svet je tada saznao iz kazivanja Berezovskog kako se krčmila državna imovina u vreme Jeljcina. Sudski proces je bio izgubio Berezovski jer nije imao dokaze da je on bio zaista partner Abramoviču jer, kako je tvrdio, sve se radilo na reč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)