ŠPANSKI SUDIJA SA MAKSIMIRA 1999. GODINE: El Klasiko je smejurija, Hrvatska - Srbija je rat

Novosti online

23. 02. 2021. u 14:29

SAVO MILOŠEVIĆ, srpska fudbalska legenda, donedavno rekorder po broju nastupa (102) za reprezentaciju i najbolji strelac (37) od nezavisnosti Srbije, prisetio se najznačajnijih utakmica u karijeri.

ШПАНСКИ СУДИЈА СА МАКСИМИРА 1999. ГОДИНЕ: Ел Класико је смејурија,  Хрватска - Србија је рат

Foto arhiva VN

Kao najtežu je istakao odlučujuću utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvesntvi 2000., koju su godinu ranije na Maksimiru igrale Hrvatska i Jugoslavija, kako se zvala država u kojoj su bili Srbija i Crna Gora.

Milošević, koji je u karijeri u vrhunskom fudbalu proveo 16 godina i igrao u tri od pet najjačih evropskih liga, bez razmišljanja kao najtežu koju je igrao ističe utakmicu koja je bila više od fudbala.

To je bilo prvo gostovanje u Hrvatskoj posle rata, pa još i direktan dvoboju za odlazak na EP.

"To je najteža utakmica u mom životu. I to mogu ilustrovati na sto načina. Batica je isključen (Mirković zbog povlačenja Jarnija za testise) i mi na poluvremenu sedimo u svlačionici. Mene je pratio glas da imam previše dodira sa loptom, više nego što bi napadač smeo da ima. I tu u Zagrebu, kada smo se vraćali na teren, Jokanović mi priđe i kaže: 'Evo ti sad utakmica, uzmi je i ne daj je nikom dok sudija ne odsvira kraj.' To sam i radio u drugom poluvremenu što sam više mogao. Fizički izuzetno zahtevna utakmica sa puno trke, agresije, duela, udaraca. Sećam se, oko 70. minute vidim zamenu, ulazi Savićević, ja razmišljam 100 posto vadi mene. Zato što sam napadač, a imamo igrača manje, imamo rezultat. Ok, ima još do kraja, ali nemam više snage.

"Sudija diže onu tablu, ja krećem prema aut-liniji i vidim broj 8. Valjda je Mijatović već tražio izmenu. I ja stanem i gledam onaj 8 i kažem sebi: 'Šta ću ja sad još 15 minuta plus nadoknada?' jer i kod mene sve otkazuje. Ali, sila boga ne moli. Čovek nije ni svestan koliko može dok ga ne natera nevolja. Nekako smo izdržali i ostvarili istorijski rezultat. Sudije je bio Aranda iz Španije i malo smo popričali posle utakmice ispred svlačionice. On je rekorder po broju odsuđenih utakmica Reala i Barselone. Samo mi je rekao: 'El Klasiko je dečja igra u odnosu na ovo što sam večeras doživeo.'"

Na kraju je utakmica završila 2:2 i tako Hrvatska, tada bronzana sa SP-a, nije uspela da se plasira na EP. To je bodom iz Zagreba uspelo Srbiji, a Milošević je sa pet golova bio najbolji strelac EP. 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!