EKSTRAKLASA NA ARENI SPORT: Liga koja garantuje neizvesnost!

Novosti online

29. 01. 2021. u 11:23

GODINAMA je Ekstraklasa, kako Poljaci nazivaju svoje najkvalitetnije fudbalsko takmičenje, jedna od najuzbudljivijih i najujednačenijih liga u Evropi. Favoriti uvek postoje, ali po pravilu autsajderi mrse račune velikanima.

ЕКСТРАКЛАСА НА АРЕНИ СПОРТ: Лига која гарантује неизвесност!

Foto: EPA-EFE/PIOTR NOWAK

Od ove zime poljsku Ekstraklasu gledaćete na kanalima TV Arena sport!

Poljska ima čak 18 državnih šampiona, sa rekordnih 14 trofeja nacionalnog prvaka su čak tri kluba. To su Legija iz Varšave, koja je gro titula osvojila u poslednjoj deceniji, a druga dva su Ruh i Gornjik. Prvi trofej šampiona čeka od 1989, a drugi od 1988.

Poljski velikan je i Visla iz Krakova, koja je dominirala u domaćem prvenstvu u prvoj dekadi novog milenijuma, ali već punih deset godina traje šampionski post.

Tekuća sezona takođe garantuje zanimljivu i uzbudljivu završnicu, a činjenica koje ide u korist toj tvrdnji je da je bodovna razlika između prvoplasirane Legije i Jagelonije Bjalistok na devetom mestu svega devet bodova.

Klub iz prestonice, koji je iz 14 kola osvojio 29 bodova, u stopu prate dva tima koja nikada nisu bili prvaci Rakov i Pogonj. Oba imaju po 28.

Veliki broj fudbalera iz Srbije potražio je uhlebljenje u poljskoj Ekstraklasi i neki od njih igraju važne uloge u svojim klubovima, pre svih reprezentativac Filip Mladenović.

Masovniji odlazak igrača sa ovih prostora počeo je početkom dvehiljaditih. Nekadašnji golgeter Stanko Svitlica bio je jedan od onih koji su "probijali led" za Balkance i to je činio sa puno uspeha. U dresu Legije postao je prvi stranac najbolji strelac Ekstraklase. Vrata poljske lige za Srbe su bila širom otvorena...

Dubok trag ostavio i trener Dragomir Okuka, vodeći upravo Legiju, s kojom je u sezoni 2001/2002 osvojio "duplu krunu". Njegov uspeh ponovio je i početnik u trenerskom poslu Aleksandar Vuković, s kojim je na čelu varšavski gigant prošle sezone stigao do trona.

Miroslav Radović je Srbin sa najviše odigranih utakmica u Poljskoj. Sve nastupe zabeležio je takođe u Legiji i s pravom se može reći da je u jednom od najvećih klubova stekao status legende. Trag su ostavili još Vuković, Mirko Poledica, Ivica Iliev, Ivan Đurđević, Bojan Isailović, Dimitrije Injac, Danijel Aleksić, Miloš Krasić…

SRPSKI FUDBALERI KOJI TRENUTNO IGRAJU U POLjSKOJ EKSTRAKLASI:

Gornjik – Filip Bainović

Jagelonija – Ognjen Mudrinski (na pozajmici u Gorici)
Leh – Đorđe Crnomarković (na pozajmici u Zaglebju)
Lehija – Zlatan Alomerović, Žarko Udovičić
Legija – Filip Mladenović
Bjelso Bjala – Milan Rundić
Rakov – Marko Poletanović
Stal – Andreja Prokić
Visla Krakov – Nikola Kuveljić
Visla Plok – Milan Obradović
Zaglebje – Dejan Dražić, Đorđe Crnomarković (pozajmica iz Leha)

Poljaci sezonu posle zimske pauze nastavljaju u petak 29. januara, a Arena Sport prenosiće dva meča. Od 18:30 sastaju se Zaglebje i Visla uz direktan prenos na Areninom drugom kanalu, dok je dva sata kasnije na programu Arena Sport 5 zakazan duel između Rakova i Pogona, tima iz kojeg je letos u Crvenu zvezdu došao, Srđan Spiridonović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije