ITALIJA U SUZAMA: Preminuo je veliki Paolo Rosi

Novosti online

10. 12. 2020. u 06:51

IZGLEDA da nema kraja lošim vestima u 2020. godini, koja nam je odnela još jedan život fudbalskog velikana.

ИТАЛИЈА У СУЗАМА: Преминуо је велики Паоло Роси

Foto: EPA-EFE/ DANIEL DAL ZENNARO

Životnu bitku u 64. godini izgubio je veliki Paolo Rosi. Italija je u suzama, otišao je jedan od najvećih napadača i jedan od najvećih igrača u istoriji fudbala, i to ne samo na Apeninima. Nedavno nas je napustio možda i najveći svih vremena Dijego Armando Maradona, a sad i još jedan veliki fudbaler.

Bivši napadač Juventusa, Milana i selekcije Italije u istoriju je ušao 1982. godine. Italija je u Španiji osvojila naslov svetskog prvaka, a Rosi je bio heroj nacije. Bio je centarfor, golgeter, sasvim sigurno jedan od najboljih igrača kaznenog prostora u istoriji.

FOTO: M. Vukadinović

U drugom krugu SP-a 1982. Italija se našla u “grupi smrti“ s najvećim favoritom Brazilom, predvođenim Zikom, i braniocem titule Argentinom. Odmah u prvoj utakmici Tardeli i Kabrini sredili su Argentince 2:1, a nakon pobede Brazila nad Argentinom, Azuri su izbacili Brazil pobedom 3:2. Nezaustavljivi Paolo Rosi se probudio i na toj utakmici postigao het-trik.

U polufinalu je Rosi postigao dva gola Poljskoj u pobedi 2:0, a u madridskom finalu protiv Nemačke dao je prvi gol. Azuri su slavili 3:1 i postali prvaci sveta. Na tom Mundijalu u Španiji 1982. igrale su legende poput Dijega Maradone, Zika, Platinija i Zbignjeva Bonjeka, ali Paolo Rosi sve ih je zasenio i sa šest golova bio je ne samo najbolji strelac Mundijala, nego je proglašen i za najboljeg igrača. Bilo je to njegovo prvenstvo. Het-trik  u utakmici protiv Brazila prepričavao se generacijama.

S Robertom Bađom i Kristijanom Vijerijem rekorder je po broju golova za Italiju na svetskim prvenstvima (po devet svaki). Rosi je bio prvi fudbaler u istoriji koji je iste godine osvojio Svetsko prvenstvo, bio najbolji strelac Mundijala i osvojio Zlatnu loptu. S Juventusom je osvojio dva italijanska skudeta, KEŠ, Uefin Superkup, Kup Italije… Nakon karijere godinama je bio novinar RAI-ja i Medijaseta. Za sobom je ostavio suprugu Federiku i troje dece: Sofiju Elenu, Mariju Vitoriju i Alesandra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju