REVOLUCIJA U FIFA: Žene dobijaju porodiljsko

Novosti online

20. 11. 2020. u 11:59

MEĐUNARODNA fudbalska federacija (FIFA) podržala je predložene reforme za zaštitu žena u fudbalu.

РЕВОЛУЦИЈА У ФИФА: Жене добијају породиљско

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Među reformama su neke ključne mere, poput obaveznog porodiljskog odsustva od 14 nedelja, tokom kog će fudbalerke primiti finansijsku naknadu u iznosu od dve trećine svoje plate prema trenutnom ugovoru.

- Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspeha Svetskog prvenstva u Francuskoj, ženski fudbal ulazi u sledeću fazu razvoja. Moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primeren i prilagođen potrebama ženskog fudbala - rekao je predsednik svetske kuće fudbala Ðani Infantino.

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponovo da angažuju igračice i da im pruže odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

- Nijedna igračica ne sme biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će takođe pružiti vežu zaštitu pri zapošljavanju žena u fudbalu - navodi FIFA i dodaje da su odobrena nova pravila za bolju zaštitu položaja fudbalskih trenera.

- Treneri imaju jednu od vitalnih ulogu u fudbal, ali u istoriji su ostali izvan fudbaloskog regulatornog okvira. Morali smo da uklonimo tu prazninu i da prepoznamo ključnu ulogu koju imaju - rekao je Infantino.

Nova pravila sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaju ugovora o radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE KAO DA SMO OSVOJILI PEHAR! Gasperini nakon izbacivanja Liverpula iz Lige Evrope