PETRUŠEV: Ne razmišljam o NBA draftu, koncentrisan sam samo na Megu

Tanjug

17. 10. 2020. u 12:14

KOŠARKAŠ Mege Filip Petrušev izjavio je da se dobro uklopio u tim Vladimira Jovanovića, kao i da se navikao na život u Beogradu posle šest godina provedenih van Srbije.

ПЕТРУШЕВ: Не размишљам о НБА драфту, концентрисан сам само на Мегу

FOTO: Igokea/Nikola Vuruna

Jedan od najvećih talenata srpske košarke, prethodnih godina standardni član mlađih reprezentativnih selekcija, u razgovoru za Tanjug govorio je o tome kako izgleda vratiti se u rodnim grad na period duži od mesec dana, kako se uklopio sa ekipom, a govorio je i tome šta očekuje od predstojećeg NBA drafta, na kom je jedan od četvorice predstavnika naše zemlje.

Srbiju je napustio 2014. godine i otišao u Španiju, gde je igrao za mlađe selekcije Laboral Kuće.

Dve godine kasnije usledio je odlazak u Sjedinjenje Američke Države, gde je od 2018. godine nastupao za Gonzagu u NCAA.

Odličnu sezonu 2019/20, u kojoj je prosečno beležio 17.5 poena i 7.9 skokova i bio izabran za igrača godine u svojoj konferenciji, zbog korona virusa nije uspeo da privede kraju na planirani način.

Neočekivana situacija donela je Filipov povratak u Srbiju posle šest godina, ali sada na duži period.

"Dosta je drugačije, trebalo mi je u početku vremena da se naviknem. Nema mnogo gradova koji su nalik Beogradu, posebno što su meni svi drugari i porodica ovde. Kad god sam malo duže u Beogradu, onda sam na sve strane. Pokušavam da sve vidim sa jednim društvom, pa sa drugim, da obiđem celu rodbinu. U tih mesec dana kada dođem na pripreme reprezentacije , to mi je prioritet. Kada sam duže vreme u Beogradu treba sve to uskladiti sa obavezama treninga, koje oduzimaju veći deo dana. Ima mnogo stvari koje možeš da radiš, ali nemaš vremena za sve. Privikao sam se manje-više, sad znam svoj raspored i oko njega sve uklapam", rekao je Petrušev za Tanjug.

Odluka o početku profesionalne karijere pala je na Megu, a 20-godišnji centar objasnio je kojim kriterijumima se vodio u odabiru kluba.

"Tražio sam ekipu koja će igrati neko dobro i profesionalno takmičenje, kao što je ABA liga, a tražio sam i tim gde ću imati mesta ne samo da igram nego i da terenu radim neke stvari, koje mislim da mogu da radim, kako bih dostigao viši nivo. Takvih ekipa je malo u Evropi, a kada vam je jedna u Beogradu, tu gde vam je kuća, nije bilo mnogo dileme", kaže Petrušev.

Juniorski šampion Evrope iz 2017. i 2018. godine ističe da se lepo uklopio u mladu ekipu Mege i sistem trenera Vladimira Jovanovića, sa kojim je već sarađivao u nacionalnom timu.

"Kada su vam u ekipi, osim dvojice igrača, svi 1999. godiše i mlađi, bilo bi glupo da se ne uklopite. Svi smo istog uzrasta, zanimaju nas slične stvari, imamo mnogo zajedničkih tema. Svi su super momci, slažemo se odlično i na terenu i van njega. Svi živimo u kraju, maltene smo na pet minuta jedni od drugih i mnogo vremena zajedno provodimo i van parketa. Što se tiče hemije u ekipi, ona je na jednom visokom nivou. Trenera Vladu poznajem od ranije, on je imao jasan plan za sve nas od prvog dana, neko ko hoće da radi i individualno i timski. Naše je bilo da dođemo spremni, da slušamo i budemo spremni na rad". 

Da su spremni za rad, pokazale su i prve dve utakmice u ABA ligi, gde je Mega vezala dva trijumfa uz prikazanu atraktivnu košarku, a Petrušev je i na susretu protiv Igokee i na meču protiv Zadra imao zapažen učinak.

"Možda smo rezultatski i mi bili iznenađeni prvom utakmicom, ali našom igrom ne. Od prvog dana forsiramo brzu igru, sa što više poseda i lakim rešenjima u napadu. Ekipa nam je mlada, atletski spremna. Vlada tu nije postavljao ništa komplikovano, dao nam je prinicpe u okiviru kojih igramo i neke akcije za koje misli da su dobre za nas. Forsiramo igru u tranziciji, lepo se slažemo na terenu. Karakteriše nas veliki broj asistencija, što znači da igramo zajedno i da lopta teče. Za to smo se spremali i samo smo sproveli u prve dve utakmice."

U nedelju izabranike Vladimira Jovanovića očekuje gostovanje Ciboni u trećem kolu regionalnog šampionata, a Petrušev ističe da i u Zagreb idu po trijumf.

"Posle dve pobede, sigurno da ćemo ići i na treću. Nema razloga da ne bude tako. Protiv Zvezde ćemo videti šta će biti, ali protiv Cibone idemo na pobedu. Msilim da to možemo, imamo kvalitet i to ćemo i pokazati".

Petrušev je kao član Gonzage prijavljen za ovogodišnji NBA draft, koji je planiran za 18. novembar, pored još trojice predstavnika Srbije (Uroš Trifunović, Aleksej Pokuševski i Nikola Mišković).

"Trenutno nemam predikcije, moje je samo da igram dobro i da u svakoj utakmici pokazujem šta mogu na terenu. Možda sam u nekoj blagoj prednosti, jer trenutno nema mnogo igrača s tog drafta koji igraju utakmice. Većina trenira, spremaju se, a ne znaju ni za šta se spremaju. U situaciji sam da mogu da igram, da ti ljudi mogu da me gledaju. Na meni je da igram što bolje, da li će draft biti ove ili sledeće godine, sve zavisi od moje igre. Sada sam fokusiran na utakmice i ne razmišljam mnogo o draftu", zaključio je P etrušev.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)