NESTALA "SRPSKA BENFIKA": Velikan iz Lisabona ostao bez ijednog našeg fudbalskog internacionalca

N. ILjUKIĆ

27. 08. 2020. u 22:10

ANDRIJA Živković, 24-godišnji vezista Benfike je otišao iz kluba, sporazumnim raskidom ugovora.

НЕСТАЛА СРПСКА БЕНФИКА: Великан из Лисабона остао без иједног нашег фудбалског интернационалца

Foto: EPA

On je praktično poslednji Srbin iz nekada velike kolonije naših igrača, koji je napustio portugalski klub.

Pre tačno sedam godina Srbija se ponosila pogledom na lisabonski "Stadion svetlosti" odakle smo sa ponosom čitali sastav ekipe koju je vodio Žorž Žezus. U sezoni 2013/2014, Nemanja Matić, Lazar Marković, Ljubomir Fejsa, Miralem Sulejmani, Filip Đuričić i Stefan Mitrović bili su prvotimci Benfike, dok su Uroš Matić (rođeni Nemanjin brat) i Filip Marković (Lazarov brat) bili u B timu. Posle toga, a do prošle sezone je za B tim nastupao i nekadašnji mladi centarfor Partizana Ivan Šaponjić. U sezoni 2016/2017. nastupe za prvi i drugi tim je upisao i Luka Jović pre odlaska u Ajntraht iz Frankfurta...

Čitajući imena i prezimena ovih igrača jasno je da bi ih i danas poželeo svaki trener u svom timu, ali svi oni su sa promenljivom formom, srećom i harizmom koračali kroz klub čije je staze slave utabao slavni Euzebio. Posle svih nabrojanih Srba danas sa istom energijom, još boljom biografijom i najboljom pozicijom nastupa zamenik kapitena reprezentacije Nemanja Matić, koji je postao jedna od uzdanica slavog Mančester junajteda. Svi ostali su u timovima nižeg kvaliteta, a Lazar Marković je povratnik u Partizan, u kojem je našao mir posle neslavnih epizoda u Liverpulu, Fenerbahčeu, Sportingu, Halu, Anderlehtu i Fulamu.

FEJSA NAJDUŽE TRAJAO

NEKAKO je u Benfiki najduže trajao Ljubomir Fejsa. On je prvo 2011. iz Partizana prešao u Olimpijakos, a odatle je 2013. došao u Benfiku i u njenom dresu za punih sedam sezona odigrao 115 mečeva. Portugalski klub ga je kupio za pet miliona evra, a njegova tržišna vrednost je danas 2,8 miliona.

Fejsa je sa Benfikom pet puta bio prvak Portugalije.

Andrija Živković kao neka vrsta "poslednjeg fudbalskog Mohikanca" je praktično učinio uslugu Benfiki sa kojom je prvo vodio tihi, pa zatim i otvoreni rat zbog mizerno male minutaže na terenu, ali je ugovor sa slavnim klubom bio takav da mu je plata iz godine u godinu bila sve veća. U igri inaćenja Živković je finansijski profitirao, jer nije želeo da napusti Lisabon, ali je igrački sigurno stagnirao.

Šta tek reći o njegovoj sagi po odlasku iz Partizana kada se 2016. ispostavilo da su crno-beli napravili sebi medveđu uslugu i umesto da sjajno profitiraju na tadašnjem vrhunskom talentu, u stvari još morali i da plate iz svoje kase Živkovićev prelazak u Benfiku. Bio je ovo jedinstven i do tada nezabeležen slučaj u srpskom fudbalu.

Kako bilo, nekako je nestala "srpska Benfika" na koju smo bili ponosni pre šest ili sedam godina. Malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti da se pojavi klub koji će u isto vreme, u istoj svlačionici da ima ovoliki broj sjajnih talenata sa različitim životnim i sportskim pričama.

OSIPA SE I AJNTRAHT

Foto: EPA

POSLE Benfike vrlo je verovatno da će da se ugasi i "srpski Ajntraht". Za klub iz Frankfurta su do pre dve sezone zajedno nastupala trojica srpskih internacionalaca, Luka Jović, Filip Kostić (na slici) i Mijat Gaćinović. Jović je posle blistavih partija sebi "kupio" kartu za Real Madrid, Gaćinović je prešao u Hofenhajm, a velike su šanse da će i Filip Kostić da napusti grad na Majni.

Dejan Joveljić, koji je stigao posle odlaska Jovića, trenutno je pozajmljen austrijskom Volfsbergeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024