PARTIZAN U ČETVRTAK PROTIV RFS-A: Napad na 10. Ligu Evrope

M. BLAŽIĆ

23. 08. 2020. u 11:51 >> 22:53

POKUŠAJ broj 14, za deseti ulazak u grupnu fazu Lige Evrope. Partizan će ove jeseni imati priliku da dođe do jubilarnog učešća u takmičenju u kojem je više od deceniju i po jedan od najredovnijih učesnika.

ПАРТИЗАН У ЧЕТВРТАК ПРОТИВ РФС-А: Напад на 10. Лигу Европе

FOTO: M. Vukadinović

U prethodnih devet izdanja crno-beli su dvaput uspeli da izađu iz grupe i dočekaju proleće, s tim što je 2005. napravljen i korak dalje eliminacijom Dnjipra i plasmanom u osminu finala takmičenja koje se tada zvalo UEFA kup.

Pomenuta sezona 2004/2005, u kojoj je Partizan u društvu Lacija, Viljareala i Egalea pronašao put do eliminacione faze vodilja svim ostalim generacijama fudbalera iz Humske, koji do danas nisu ponovili uspeh Vermezovićeve čete. Ukrajinski Dnjipro je eliminisan minimalnom pobedom u gostima u revanšu golom Miroslava Radovića, ali je kasnije budući osvajač CSKA bio prejak (1:1, 0:2) za crno-bele.

Na prvi sledeći sličan rezultat, i pored redovnog učešća u grupnoj fazi Lige Evrope, Partizan je čekao punih 13 godina. Tim koji je sa klupe predvodio Miroslav Đukić je kvalifikacije započeo u okviru Lige šampiona, da bi se grupne faze dočepao ubedljivim trijumfom na gostovanju Videotonu (0:4). O kvalitetnim partijama u grupi sa Jang bojsom, Dinamom iz Kijeva i Skenderbegom dovoljno govori podatak da je Partizan pre poslednjeg kola i gostovanja u Ukrajini obezbedio plasman u šesnaestinu finala.

DVE LIGE ŠAMPIONA SA PENALA

CRNO-beli su pored devet Liga Evrope u prethodnih 17 godina vojevanja na evropskoj sceni upisali i dva učešća u LŠ. Partizan je prvi put otvorio vrata elite u leto 2003, dvomečom sa Njukaslom, koji je eliminisao boljim izvođenjem penala. Drugi plasman ostvaren je gotovo na identičan način sedam godina kasnije. Tog leta 2010, "valjak" je odigrao dva puta protiv Anderlehta 2:2, da bi posle 120 minuta igre u Briselu bio miljenik sreće na "penal ruletu".

U februarskom dvomeču crno-beli, ipak, nisu uspeli da eliminišu Plzenj, pošto su posle beogradskog remija (1:1) na revanšu u Češkoj poraženi 2:0. Preostalih sedam učešća Partizana u grupnoj fazi je donosilo i dobra i loša izdanja, ali je krajnji efekat uvek bio identičan - plasman ispod prva dva mesta i završetak takmičenja na kraju jeseni.

Pored devet uspešnih, Partizan je imao i četiri neuspešna pokušaja, od kojih je, svakako, najbolnija eliminacija ona iz avgusta 2011, kada je Stanojevićeva ekipa ispala od Šamroka. Pored tog neuspeha, u istorijske knjige su ušle i eliminacije od švajcarskog Tuna 2013, Bešiktaša u avgustu 2018, kao i blamaža protiv izraelske ekipe Makabi Petah Tikva, koja je u septembru 2005, slavila u Humskoj 5:2 posle poraza u prvom meču na svom terenu (0:2).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)