CRVENO-BELI DOBILI RIVALA: Zvezda protiv Evrope sa Gibraltara u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona

M. Bl.

09. 08. 2020. u 12:15 >> 19:07

U SUBOTU je bilo jasno da žreb za prvo kolo kvalifikacija Lige šampiona ne može da "okrzne" Crvenu zvezdu, pošto su se u grupi potencijalnih rivala našli Fola Eš (Luksemburg), Konahs (Vels) i Evropa (Gibraltar).

ЦРВЕНО-БЕЛИ ДОБИЛИ РИВАЛА: Звезда против Европе са Гибралтара у првом колу квалификација за Лигу шампиона

Foto: M. Vukadinović

Izvlačenje kuglica, tačno u podne, srpskom prvaku dodatno je olakšalo zadatak, pošto će protiv najslabijeg od tri moguća rivala, šampiona Gibraltara Evrope, igrati na svom terenu 18. ili 19. avgusta. Očekivano, na stadionu "Rajko Mitić" su sa osmehom prihvatili volju žreba.

- Zadovoljan sam žrebom. U momentu kada se lista potencijalnih rivala svela na tri ekipe, bilo nam je jasno da je moglo biti teže. Ekipa Evrope je šampion svoje zemlje i svakako moramo biti oprezni. Dobro je što ne moramo na dalek put i što ćemo mi biti domaćini. Naravno, idemo korak po korak. Setite se kako je Seltik prošao pre nekoliko godina protiv šampiona Gibraltara, a namučila se i Legija prethodne sezone - poziva, ipak, na oprez sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela.

Prvi rival Crvene zvezde na putu ka Ligi šampiona je najblaže rečeno klub skromnog kvaliteta i još skromnije tradicije. Oni su u sezoni 2019/20. uspeli da bez poraza, sa samo jednim remijem, iza sebe ostave prvog pratioca, ekipu Sent Džozefs. O njihovoj napadačkoj superiornosti govori to da su na 11 utakmica postigli čak 58 golova.

Što se prošlosezonskog učešća u Evropi tiče, bili su deo drugog po kvalitetu takmičenja, a zaustavila ih je poljska Legija u 1. kolu kvalifikacija (0:0, 0:3). Prethodno su u preliminarnoj fazi uspeli da savladaju andorsku Sent Džuliju kod kuće sa 4:0, a uprkos porazu u gostima od 2:3 - prošli su dalje.

Od sezone 2014/15. pa do danas, svake takmičarske godine bili su deo evropskih kvalifikacija, ali su uglavnom učešće završavali u prvim kolima. Osim u sezoni 2016/17, kada ih je švedski Aik zaustavio u 2. kolu, nakon što ih je rival u oba meča savladao sa 1:0. Na ukupno 16 evropskih mečeva koje su imali priliku da igraju kroz istoriju, ostvarili su tri pobede, dva remija, a 11 puta su poraženi.

Ključni igrač u ekipi je kapiten Lijam Voker, krilni napadač i standardni reprezentativac Gibraltara, koji je na 22 meča u prethodnoj sezoni postigao 23 gola u svim takmičenjima, a tim je pretežno sastavljen od fudbalera sa španskim pasošem. Vrlo važan za trenera Rafaela Eskobara, koji je u karijeri do sada vodio samo španske nižerazredne klubove, jeste i dvojac iz Gane. To su Kvadvo Poku, ofanzivni vezista rođen 1992. godine, koji je i tri puta nosio dres nacionalnog tima, a tu je i Ibrahim Aju, rođeni brat daleko poznatijih Džordana i Andrea, ali i sin Abedi Pelea, svojevremeno golgetera Olimpika iz Marselja i učesnika čuvenog barijevskog finala u kom je Crvena zvezda postala evropski šampion.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NOVE INFORMACIJE: Evo u kakvom je stanju sin Dejana Stankovića