U NOVOM BROJU "TIPA": Ko će plakati, Lester, Junajted ili Čelsi?

V. N.

24. 07. 2020. u 10:00

DO tačke usijanja stigla je Premijer liga Engleske, koja se završava u nedelju (17.00) mečevima poslednjeg, 38. kola.

У НОВОМ БРОЈУ ТИПА: Ко ће плакати, Лестер, Јунајтед или Челси?

Foto: Tip

U preostalih 90 minuta rešiće se enigme oko plasmana u Ligu šampiona, Ligu Evrope i opstanka, a ono što je jasno je da je Liverpul prvak, i da je Norič ispao.

U LŠ sigurno idu Liverpul i Siti, a za dve preostale vize se bore tri kluba (Lester, Junajted, Čelsi), i jedan će na kraju plakati. U direktnom duelu, “lisicama” je neophodna pobeda, dok je “đavolima” dovoljan remi. Bod završava posao i “plavcima” u Londonu sa Vulvsima.

Za LE se takmiče “vukovi” i Totenhem, a u borbi za život, Aston Vila, Votford i Bornmut imaju na raspolaganju samo jednu slamku. U slučaju istog broja bodova, u Engleskoj odlučuje gol-razlika.

Ko veruje istoriji...

Lester mora da savlada Mančester junajted, a to po tradiciji deluje nemoguća misija. Jer, u protekla 23 međusobna meča, “lisice” su samo jednom slavile (1 4 18). Uoči završnog duela, oba tima su kiksnula, pošto su “lisice” poražene od Totenhema (0:3), a “đavoli” su samo igrali nerešeno sa Vest Hemom (1:1).

I Čelsi se uzda u istoriju. “Plavci” od 1979. nisu poraženi kod kuće od Vulvsa (1:2), a posle toga su ih osam puta dočekivali - 6 2 0

Osma nula zaredom?

Otkako je obezbedio opstanak, Kristal palas kao da je otišao na godišnji odmor. “Razbijen” je sedam puta zaredom, koliko je poraza nanizao, s tim što je poslednja tri okončao istim rezultatom (Aston vila 0:2, Mančester j. 0:2, Vulvs 0:2). Da li će pokleknuti i osmi put, zavisi od Totenhema, koji će pokušati da pretekne Vulvse na šestoj poziciji, i plasira se u Ligu Evrope. “Vukovi”, koji gostuju Čelsiju, imaju bod više, tako da ako remiziraju, Totenhemu treba pobeda. A ukoliko izgube, “pevcima” je dovoljan i bod.

Kristal je, inače, u prvenstvu spojio sedam nula protiv Totenhema. Na tim mečevima ne samo da je svaki put bio poražen, nego nije ni zatresao mrežu gradskog rivala – 0:1, 0:1, 0:1, 0:1, 0:1, 0:2, 0:4.

Iznenadili 2016. i 2017.

Arsenalu utakmica protiv Votforda ne znači ništa, a gostima – sve. „Tobdžije“ sezonu završavaju u sredini tabele u svakom slučaju, dok „stršljenovi“ u preostalih 90 minuta žele da obezbede opstanak. Da bi u tome uspeli, moraju da preteknu Aston vilu (gostuje Vest hemu), koja ima isti broj bodova, ali za pogodak bolju gol razliku.

Dakle, Votford mora da uradi više od Aston vile u poslednjem kolu. Ili, ako oba tima pobede, da pobedi ubedljivije. A ako izgubi, onda sa manje pogodaka zaostatka.

U proteklih šest međusobnih duela, Arsenal je tek za nijansu bolji od Votforda – 3 1 2. Na prethodnih pet gostovanja, „stršljenovi“ su dvaput iznenadili „tobdžije“ - 1:2 (2016), 1:2 (2017).

Gol kao da je začaran

Aston vila je posle trijumfa nad Arsenalom (1:0) dobila šansu da ostane premijerligaš. Kao što je pomenuto, glavni rival joj je Votford, i zato će osluškivati šta se dešava na „Emiratima“.

Tim iz Birmingema, koji je tri kola bez poraza, nije dobro prolazio u poslednje vreme na gostovanjima Vest Hemu. U protekle četiri utakmice u Londonu, Vila nije pobedila niti postigla gol (0:1, 0:0, 0:0, 0:2).

„Gudison“ katastrofa

Bornmut je pred ambisom, ali teoretski može i dalje da opstane. Za to je neophodno da savlada Everton u gostima, ali i da izgube i Aston vila i Vest hem.

Po tradiciji, „trešnjice“ nemaju nikakve šanse na terenu „karamela“. Jer, šest puta su putovale „Gudison“, računajući sva takmičenja, i svaki put izgubile – 0:5, 2:3, 1:2, 3:6, 1:2, 0:2.

“Trojka” u proseku

Kako god da odigra meč poslednjeg kola Premijer lige, Liverpulu će 2019/2020. biti nezaboravna, jer je posle 30 godina čekanja vratio titulu na “Enfild”. Mnogo pre kraja šampionata je obezbedio pehar, pa je bilo i logično malo opuštanje, tako da je na pet proteklih prvenstvenih gostovanja ostvario samo jedan trijumf (Votford 3:0, Everton 0:0, Mančester siti 4:0, Brajton 1:3, Arsenal 2:1). A bezbedni Njukasl, kome takođe ništa ne treba u preostalih 90 minuta, nije blistao u finišu kod kuće, gde je vezao tri susreta bez trijumfa – Aston Vila 1:1, Vest Hem 2:2, Totenhem 1:3. Inače, niko u ligi nema više ikseva kao domaćin od tima sa “Sent Džejms parka” (8).

U prethodna četiri međusobna duela, “redsi” su lako dobili crno-bele, i u proseku su im ubacivali tri lopte u mrežu – 2:0, 4:0, 3:2, 3:1.

Sa 21:1 na “fenjer”

Po kvalitetu, Mančester siti bi verovatno mogao da do vrha napuni mrežu “fenjerašu” Noriču, koji se ekspresno vraća u drugu ligu. “Građani”, međutim, nemaju nikakav takmičarski motiv, jer su svakako drugi, i više razmišljaju o revanšu u Ligi šampiona protiv Reala 7. avgusta. Ipak, “kanarincima” svakako deluje zastrašujuće podatak da su Sterling, De Brujne i društvo na proteklih šest ligaških susreta kod kuće ostvarili sve pobede i gol-razliku 21:1, i u tom nizu deklasirali i šampiona sa “Enfilda” (Vest Hem 2:0, Arsenal 3:0, Barnli 5:0, Liverpul 4:0, Njukasl 5:0, Bornmut 2:1). S druge strane, potonuli Norič ima devet uzastopnih poraza u šampionatu.

Zanimljivo je da je poslednjeplasirani tim lige jedan od pet trijumfa ostvario baš protiv Sitija (3:2). A neobičan je i podatak da je Norič izgubio na manje od 50 odsto proteklih sedam međusobnih mečeva sa “građanima” – 2 2 3.

Jedni gore, drugi dole

U finišu prvenstva, Sautempton pruža najbolje partije ove sezone, o čemu govori podatak da u poslednjih šest kola nema poraz (3 3 0). S druge strane, Šefild junajted je u silaznoj putanji, budući da je vezao dva poraza, bez postignutog gola (Lester 0:2, Everton 0:1).

U međusobnom duelu, ni Sautempton, koji ima čak deset poraza kod kuće, ni Šefild junajtedu čije su šanse za plasman u Evropu propale, nemaju takmičarski motiv. 

„Tarf Mur“ za 0-2

Barnli ne može u Evropu, Brajton neće ispasti. Niko ne mora da grize u završnoj rundi na stadionu „Tarf Mur“, gde su ova dva rivala od osam prethodnih međusobnih duela, čak sedam odigrali u rasponu „0-2“ gola.

Računajući susrete na oba stadiona, Barnli nije izgubio od Brajtona osam puta uzastopno, uz čak šest remija (0 6 2). Najčešće, tri puta, bilo je 0:0.

LIGA ŠAMPIONA

M. JUNAJTED 63 (+28)

ČELSI 63 (+13)

LESTER 62 (+28)

o Dva mesta

LIGA EVROPE

VULVS 59 (+13)

TOTENHEM 58 (+14)

o Jedno mesto.

OPSTANAK

ASTON VILA 34 (-26)

VOTFORD 34 (-27)

BORNMUT 31 (-27)

o Jedno mesto.

ČUVAJU FORMU ZBOG KUPA I EVROPE

Kraj prvenstva Engleske, za mnoge klubove ne znači totalno opuštanje. Čelsi i Arsenal će čuvati formu zbog finala FA kupa u kome se sastaju 1. svgusta, a nekima predstoje i mečevi završnice evropskih takmičenja.

„Plavcima“ dalje sledi i revanš osmine finala Lige šampiona sa Bajernom, u kome imaju malo šansi (prvi meč 0:3), 8. avgusta, dok dan ranije Mančester siti dočekuje Real (2:1). U Ligi Evrope, 5. i 6. avgusta Mančester junajted igra protiv LASK (prvi duel 5:0), a Vulvsi čekaju Olimpijakos (1:1).

NOVA SEZONA 12. SEPTEMBRA

Virus korona je poremetio sve rasporede, tako da će početak sezone 2020/2021. značajno kasniti.

Umesto 8. avgusta, kako je ranije bilo planirano, novo prvenstvo Engleske, u kome će Liverpul braniti titulu, počeće 12. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna