SRUŠITI SABAH I TRADICIJU: Fudbaleri Partizana nikada nisu nadoknadili poraz od 0:2 u Evropi

G. K.

16. 08. 2023. u 12:33

FUDBALERI Partizana će sutra uveče (21.00) protiv azerbejdžanskog Sabaha u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija morati da učine nešto što nikada do sada nisu u Evropi. Da na svom stadionu nadoknade minus od 0:2 iz prvog meča i preko tog podviga se domognu poslednje stepenice na putu ka grupnoj fazi trećerangiranog evropskog takmičenja.

СРУШИТИ САБАХ И ТРАДИЦИЈУ: Фудбалери Партизана никада нису надокнадили пораз од 0:2 у Европи

M. Vukadinović

Istorija otkriva da su crno-beli u evropskim okvirima samo dva puta imali isti zaostatak pred odlučujućih 90 minuta na svom igralištu. Prvi put su se sa takvim minusom suočili u sezoni 1987/1988. u okviru prve runde Kupa UEFA, kada je van svih očekivanja albanski Fljamurtari u Beograd poneo lepu prednost od dva gola koju je uspeo da održi, s obzirom na to da je preko Sokola Kušte u 82. minutu smanjio rezultat na 2:1 i tako napravio prvoklasnu senzaciju. Samo osam minuta je delilo crno-bele od produžetaka pošto je golovima Gorana Stevanovića iz penala na isteku prvog poluvremena i Fadilja Vokrija u 60. minutu anulirao minus, međutim, snage za potpuni preokret nije bilo.

Sledeći put se "valjak" u istoj situaciji našao više od dve decenije kasnije. U trećem kolu kvalifikacija za LŠ, Apoel je u prvom meču u Nikoziji slavio sa 2:0 što se ispostavilo kao preveliki zalogaj za četu trenera Slaviše Jokanovića, koja je na stadionu pokraj Autokomande golom Almamija Moreire (već u trećem minutu) pobedio sa nedovoljnih 1:0.

Ipak, da imaju za šta pozitivno da se uhvate pristalice crno-belih pred revanš sa Azerbejdžancima, pokazuje činjenica kako su njihovi ljubimci znali da preokrenu mnogo veće minuse. Tako zidine nekadašnjeg stadiona JNA još pamte istorijsku pobedu nad Spartom iz Praga od 5:0 iz 1966. godine, čime je nadoknađen poraz iz Češke (1:4). Mustafa Hasanagić i Vladica Kovačević sa po dva i Velibor Vasović sa jednim pogotkom su bili najzaslužniji što su obezbedili prolaz u dalju fazu KEŠ, u kojem su te sezone stigli do čuvenog finala gde su nesrećno poraženi od Reala (1:2).

Međutim, titulu najčuvenijeg preokreta ko zna do kada nosiće duel sa Kvins park rendžersom iz drugog kola Kupa UEFA 1984/1985. U kišovitom Londonu je naš predstavnik satran sa 6:2, zbog čega je praktično već bio otpisan, da bi dve sedmice kasnije pred 60.000 navijača deklasirao Engleze sa 4:0 golovima Mancea, Kaličanina, Ješića i Živkovića. Tada je važilo pravilo o golu u gostima (u međuvremenu je ukinuto) koje je pomoglo crno-belima da prođu dalje.

A da bi fudbaleri nešto slično sutra uradili, neophodan je i dobro poznat huk sa tribina, koji je nosio ekipu do čuda te novembarske večeri protiv ostrvskog predstavnika.

STIZALI I MINUS 4

1965/1966. Partizan - Sparta P. 5:0, 1:4

1984/1985. Partizan - KPR 4:0, 2:6

* Najveći preokreti u Humskoj

Samo utešne pobede

1987/1988. Partizan - Fljamurtari 2:1, 0:2

2009/2010. Partizan - Apoel 1:0, 0:2

*Mečevi kada su kod kuće jurili 0:2.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)