BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA "NOVOSTI": Biću Gatuzo pored DŽaje i Piksija

Z. Ćorović

30. 04. 2023. u 13:13

PLASMAN na Evropsko prvenstvo, izgradnja modernih stadiona, pa otvaranje Fudbalske akademije. To će biti najvažniji "golovi za iskusnog centarfora Graničara iz Kuzmina, mnogo poznatijeg kao bivšeg potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede. Branislav Nedimović je 14. marta uleteo u šesnaesterac FS Srbije kao novi potpredsednik i odmah se sa mesta napadača prebacio na poziciju "radilice, jer mu je, kaže, čast što će moći iz drugog plana da pomaže i "dodaje svojim saigračima, velikanima Džaji i Piksiju.

БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Бићу Гатузо поред Џаје и Пиксија

M. Vukadinović

- Pre ovih izbora u FSS, Dragana Džajića sam video par puta, razmenili smo nekoliko kurtoaznih rečenica. Dragana Stojkovića poznavao sam duže, iz jedne druge priče. U njihovom društvu mogu samo da budem jedan donosač i odnosač, odnosno distributer. Prvi je najbolji fudbaler u istoriji Srbije, a drugi toliko veliki kao igrač i selektor da je postao sportska ikona u našoj zemlji. Moje je samo da radim, budem šraf i obezbedim uslove kako bi oni mogli normalno da funkcionišu. Ako se sećate ekipe Milana i Gatuza, kao i on, ja ću da trčim i da se tučem po terenu, a Džaja i Piksi su u ovom timu golgeteri, neka šutiraju na gol - sa velikim poštovanjem nam priča Nedimović o svojim saradnicima u Kući fudbala u Staroj Pazovi.

Osnivamo akademiju koja će edukovati sportske radnike

U tom pravcu je odgovorio na sarkastične komentare kako će suštinski on voditi Savez i da je legendarni Džajić predsednik pro forme.

- Kada dežurni kritičari ne znaju šta da pričaju, onda se time paušalno bave. A kada vide da to ne prolazi i da je to potpuno drugačije, hvataju se za nešto drugo, pa izbace priču o farmerkama... Gospodin Džajić vodi Savez, on je predsednik i vodi Izvršni odbor. Pored nas je tu još 13 ljudi, odluke se kolektivno donose.Mislim da smo veliki posao uradili na prošloj sednici IO kada smo usvojili osam strateških ciljeva koje planiramo da ispunimo u ovom četvorogodišnjem mandatu.

Odlazak A tima na Evro 2024. u Nemačkoj je prioritet, jer nas na ovom velikom takmičenju nije bilo skoro dve i po decenije.

ZDRAVKO, DRITAN, FARMERKE

NAŠEG sagovornika mnogi kritikuju da ima neadekvatan stajling još od kada je svojevremeno kao član Vlade u farmerkama dočekao tadašnjeg crnogorskog premijera Krivokapića.

- Mene prati ta Crna Gora u stopu, tako je bilo nedavno i sa gospodinom Dritanom Abazovićem, ali i to je bio splet slučajnih okolnosti. Kada bih pričao o tome, vaša tri praznična broja bila bi malo da to opišem. Znam samo da neću obrukati ni Savez ni Srbiju i da nisam to nikad radio. Ko misli da jesam, to je njegovo pravo. I u politici i u fudbalu postoje neki izbori gde vas sankcionišu za vaše ponašanje.

- Siguran sam da ćemo se plasirati na EP u Nemačkoj. Pobedom na sledećem meču u Razgradu protiv Bugarske i bivšeg selektora Mladena Krstajića već bismo završili najveći deo posla. Možda zvučim malo prepotentno, ali smo imali i sreće sa ovom grupom u kvalifikacijama i realno je da Srbija prođe. Kao prvi ili drugi, skroz je svejedno. Šta će biti posle na prvenstvu, zavisi i od žreba u decembru i snage rivala. Kvalitet imamo, trebaće nam i sreća, jer mi uvek izvučemo nekog najjačeg, poput Brazila dva puta zaredom na Mundijalu.

Sa mlađim selekcijama bili smo prvaci sveta i Evrope. Međutim, seniorskoj ekipi uvek nešto fali da se pokaže na velikim takmičenjima.

- Stručna i sportska pitanja ostavio bih predsedniku Džajiću i selektoru Stojkoviću. Da li vi mislite da sam ja "čarobnjak iz Oza", pa da znam šta nam to nedostaje? Moj posao je u menadžerskoj sferi, da obezbedim uslove za normalno funkcionisanje saveza i svih selekcija. Možda usput nešto i naučim od naših legendi. Kada pričam kao navijač, mislim da nam fali malo realnosti, jer je plasman na EP uspeh za Srbiju, koja ima nešto više od šest i po miliona stanovnika. Sada smo u prilici da vežemo dva velika takmičenja, to bi bio pun pogodak.

Nedimović oduševljeno konstatuje da se vratio kult reprezentacije i da su navijači u Srbiji ponovo svim srcem uz "orlove".

- U prvom kolu protiv Litvanije, na "Marakani" su bile 24.000 gledalaca.Prodato je 11.500 ulaznica, došlo je i više od 10.000 klinaca iz fudbalskih škola koji su ulepšali ambijent. U Podgorici se među našim pristalicama tražila karta više, a videćete da će biti pun stadion na prvom sledećem meču kada budemo domaćini protiv Mađarske. Ako smo išta uspeli sa Mundijalom u Kataru, to je da smo vratili kult reprezentacije. Želimo da ponovo rebrendiramo A selekciju i taj proces da dovršimo na EP u Nemačkoj.

Srbija će 2025. ili 2026. aplicirati za veliko takmičenje

Srbija će se uskoro dičiti novim i modernim stadionima. Izgradnja prva tri od planiranih osam privodi se kraju.

- Pred nama je ostvarenje tri državna projekta, jer bez države ništa ne bi moglo da se uradi i FSS samo daje podršku. Imaćemo krajem maja otvaranje stadiona u Leskovcu, on će prvi biti licenciran. Tokom juna imaćemo Loznicu, posle toga u avgustu ili septembru i Zaječar. Zna se da je u planu i Nacionalni stadion, koji će se graditi kod surčinske petlje, kao i "Čika Dača" u Kragujevcu. Ima i privatne inicijative, kompleks u Bačkoj Topoli je već otvoren, Čukarički će ove godine ući u radove za novi objekat, Grafičar završava svoj stadion, kao i Zrenjanin. Takođe, deset superligaša dobiće moderne hibridne terene, u kombinaciji prirodne i veštačke trave, većinu sa grejačima, da bi normalno moglo da se igra i u zimskim uslovima.Sve se radi da ne bude više onih blatuša i krtičnjaka koji su se svima smučili.

ZAMRZNUO SAM FUNKCIJU

NEDIMOVIĆ kaže i da je "zamrzao sve političke i stranačke funkcije i pre stupanja na položaj potpredsednika FSS".

M. Vukadinović

- To se već desilo, sve je urađeno u skladu sa statutima stranke i FSS. Volim ja što se neki sekiraju, video sam te bombastične naslove koji kažu da sam "prekršio zakon". Samo niko da mi kaže koji je to zakon prekršen.

Nedimović ne želi da ulazi u polemiku sa onima koji misle da je ogromne investicije bolje uložiti u nešto što je društveno korisnije od izgradnje novih stadiona.

- Ako tako postavimo stvari, onda su ovi u Nemačkoj potpuno ludi sa "Alijanc arenom", ili u Londonu sa "Vemblijem", pa tako ni "Stadion Francuska u Parizu uopšte nikome ne treba. Ne razumem takva razmišljanja. Fudbal je danas mnogo više od same utakmice, platforma za urbanistički i ekonomski razvoj čitavih prostora. Ozbiljan biznis se vrti oko fudbala. Pročitao sam studiju da je u Evropskoj uniji 11 odsto novca povezano sa fudbalom. Da dođete na stadion, trebaju vam auto-put i metro, tu su i brojni prateći objekti. Neko je promašio lekciju, fudbal u 21. veku je mnogo više od samog sporta.

M. Vukadinović

Naš najveći projekat biće Nacionalni stadion u Surčinu, prva utakmica na njemu mogla bi da se odigra već za tri godine.

- Po procenama, već 2025. ili 2026. Srbija će u tom periodu sigurno aplicirati za jedno evropsko ili svetsko takmičenje, najverovatnije selekcija do 21 godine, i to će biti pokretač čitave priče. Imaćemo uslove, videćemo da li kao sami ili ćemo imati zemlju partnera, pošto UEFA i FIFA praktikuju moderan koncept organizacije sa dve ili tri države. Pošto je u ekspanziji, možda to bude neko prvenstvo u ženskom fudbalu. Nismo slučajno nedavno postavili Sandru Sremčević da bude potpredsednik FSS. Pratimo trendove, UEFA je posle nas to uradila.

Nedimović je otkrio da je jedan od strateških ciljeva i formiranje Akademije FSS.

- Neće se baviti samo edukacijom sudija i trenera, već i sportskih radnika. Mislim da tu manjkamo. Planiramo da dovodemo najeminentnije stručnjake koji će raditi na edukaciji i digitalizaciji. Izgradnja Akademije povezana je sa infrastrukturom. Cilj Saveza je da ima svoju kuću, svoju administrativnu zgradu, pošto prostorije na Terazijama nisu adekvatne. Kad rešimo to do kraja ove godine od sredstava iz UEFA, sledeće će biti da Akademiju postavimo na svoje noge. Jedna od ideja Akademije je da se angažuju stručnjaci koji će raditi sa mladima po najsavremenijim metodologijama, na čelu sa Vladimirom Petrovićem Pižonom.

M. Vukadinović

Branislav Nedimović u Kući fudbala

Mnogo je dodirnih tačaka između Nedimovićevog bivšeg i sadašnjeg sektora, poljoprivrede i fudbala.

- Kada budemo implementirali bar deset hibridnih terena, moraćemo u okviru Akademije da osnujemo odsek za edukaciju ljudi koji će ih održavati da budu dugo u funkciji. Imamo ideju da na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu ili Novom Sadu nađemo mlade studente i da oni budu naši stipendisti koji bi sutra bili u klubovima vodeći stručnjaci za terene. Sada imamo apsurd da teren jednog kluba u Super ligi održava Javno komunalno preduzeće, kojeistom kosačicom kosi i park u centru grada. Raširila se biljna bolest, otud i žute fleke po igralištiu. Ljudi, ovo je 21 vek. Zato je za nove terene sa hibridom potrebna i prateća oprema za njihovo petogodišnje održavanje.

VAR ZA REGULARNOST

KOLIKO je moguće unaprediti regularnost takmičenja u Superligi?

- Moram da odam priznanje ljudima koji su uveli VAR, nesumnjivo je doprineo najvišem stepenu regularnosti Superlige. Broj pritužbi se smanjio, nemamo prijava iz UEFA. Sa treće strane postali smo interesantni mnogim beting kućama, koje ne bi se nikad pojavljivale da postoji sumnja u nameštanja.

Kao što se vidi, svi planovi su do detalja razrađeni, a Savez ima kapacitet da ih ostvari. Za razliku od brojnih klubova, FSS je odavno izmirio svoje poreske obaveze, kasa je dobro popunjena.

- Savez ne duguje nikom ništa, samo nama duguju. Dobro stojimo finansijski, u trenutku kada su Džajić i ovaj UO stupili na funkciju, na računu je bilo sedam miliona evra, zbog čega smozahvalni našim prethodnicima. Godišnji budžet varira, maksimalan je 37 miliona evra. Nagrada od SP bila je oko devet miliona dolara, a ako se plasiramo na EP, zaradićemo oko 12 miliona evra jer je UEFA izdašnija od FIFA.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri