KAKVA LIGA ŠAMPIONA! Bajern nokautirao PSŽ u spektaklu, golman Milana više nervirao publiku od gostiju iz Engleske

Novosti online

14. 02. 2023. u 22:59 >> 22:59

LIGA šampiona se vratila, i to vrlo zanimljivim mečevima osmine finala. Pari Sen Žermen se na svom terenu kasno "probudio" i izgubio od razigranog Bajerna sa 0:1, a Milan je, posle serije loših rezultata u Seriji A, pobedio ekipu Totenhema sa 1:0.

КАКВА ЛИГА ШАМПИОНА! Бајерн нокаутирао ПСЖ у спектаклу, голман Милана више нервирао публику од гостију из Енглеске

FOTO: Tanjug/AP

Bajernova dominacija u Parizu počela je od prvog minuta, a kada je poluvreme okonačno, bilo je pravo čudo što je rezultat i dalje 0:0. Bavarci su kontrolisali svaki segment terena, a majstorski umirili dva od tri najveća asa "svegaca" koja su igrala, Mesija i Nejmara, dok je nedovoljno oporavljeni Mbape čekao svoju šansu na klupi.


Ali, morao je i on da uđe kada je nemački gigant svoju dominaciju i krunisao pogotkom. Za njega se pobrinula asistencija rezerviste Dejvisa sa levog krila, te volej Komana, koji gol nije želeo da slavi jer ga je dao klubu u čijim je omladincima igrao.


Mbape je odmah "razmrdao" Parižane, u kome je Nejmaru dugo vremena trebalo da pokaže neke od svojih majstorija nakon što ga je Pavar upoznao sa svojim laktom na početku utakmice. I... Iako je Bajern nastavio da stvara šanse, počele su one da se dešavaju i na drugoj strani terena. Po dve u nizu imao je PSŽ, kome su u 73. i 82. minutu opravdano poništeni golovi sjajnog Francuza, zbog ofsajda.

Šeik Al Tani, "čiji je" PSŽ, gleda meč protiv Bajerna / FOTO: Tanjug/AP

Na kraju je derbi prvog dana nastavka Lige šampiona okončan igrom spuštenih gardova, sa obostranim pokušajima da se rezultat "popravi", no na snazi je ostalo onih 0:1 iz 53. minuta, iako je u prvom od četiri minuta sudijske nadoknade Bajern ostao bez isključenog Benžamina Pavara.

Sa druge strane, nije bilo tako spektakularno u Milanu, gde je domaćin posle prilično razočaravajućih partija u italijanskom šampionatu uspeo da golom Brahima Diaza u 7. minutu savlada londonskog rivala.

Diaz slavi pogodak na meču AC Milan - Totanhem / FOTO: Tanjug/AP

Totenhem nije bio loš, na momente je delovao i opasnije, no svaki njegov "precizan" šut išao je pravo u golmana Tatarušanua, koji je po svoju ekipu bio opasniji kada bi loptu ispucavao, jer je previše često to radio po zemlji, i - pravo u noge rivala.


Na kraju, roso-neri koji su preživeli pravu malo paniku u završnici prvog poluvremena, kada su Kejn i Son bili na korak od davanja gola, pobedili su "minimalcem" i, koliko-toliko, podigli samopouzdanje posle očajnih izdanja u Kalču. Da su iskoristili neku od svojih šansi, a De Ketelare i Tijao su imale dve u završnici, to samopouzdanje bi bilo još veće.

Ipak, i bez toga, roso-neri su ostvarili prvu pobedu u nokaut Ligi šampiona posle čak deset godina.

KRAJ! Milan - Totenhem 1:0, PSŽ - Bajern 0:1

90' - Još dva minuta, od šest za sudijsku nadoknadu vremena u Milanu, gde domaćin i dalje vodi sa 1:0 protiv Totenhema i izvrsno igra u odbrani.

Kraj utakmice u Parizu, Bajern je pobedio ekipu PSŽ-a sa 0:1 golom Komana u 53. minutu!

90' - Drugi žuti karton za Pavara, isključen je defanzivac Bajerna zbog prekršaja nad Mesijem na metar izvan kaznenog prostora Bajerna (po desnoj strani napada PSŽ-a)

86' - Nova prilika za "probuđeni" Pari Sen Žermen. Greše defanzivci Bajerna, da li zbog umora ili jer je rival podigao nivo pristiska i kvaliteta igre, pa je lotpa stigla do rezerviste PSŽ-a Vitinje, koji šutira snažno, no pravo u golmana nemačkog kluba.

82' - Poništen gol PSŽ-a! Kilijan Mbape jeste zatresao mrežu rivala u kontri, koju je "poveo" Nejmar, no u ofsajdu se našao Nuno Mendeš na levom krilu, a baš njega je proigrao Nejmar, pa potonja asistencija za Mbapea prosto... ne važi.

UZALUDNA RADOST: Nejmar i Mbape na utakmici PSŽ - Bajern / FOTO: Tanjug/AP

77' - Nestvaran promašaj... De Ketalere, samo što je zamenio Milanovog strelca, Diaza, mogao je da prilično lako, postavljanjem glave, potpuno neometan pogodi metu, a promašio je ceo gol. A nepun minut kasnije, posle centaršuta Leaa s leve strane, Malik Tijao koji je odličan u odbrani, ne uspeva da na pravi način zahvati loptu u napadu i ostaje 1:0, a lako je moglo da bude 2:0.

73' - Kakve šanse za Pari Sen Žermen! Mbape se probio po levom krilu, izbio pred Zomera koji mu je sjajno odbranio šut, a onda je lopta stigla do Nejmara, koji je tražio prostor u na brzinu sastavljenoj odbrani rivala - i... njegov udarac je izblokiran. Sekund-dva kasnije lopta je stigla do Mbapea, koji jeste zatresao mrežu Bajerna, ali posle priličnog ofsajda, pa nije ni sam predugo slavio, jer je brzo shvatio iz koje pozicije se aktivirao. Ali, bio je ovo prvi šut u okvir gola Bajerna i prvo pravo iskušenje za golmana gostiju.

'70' - Istovremeni prekid obe utakmice. PSŽ-ov Presnel Kimpembe je opravdano dobio žuti karton zbog oštrog prekršaja nad razigranim Komanom, a prekršaj je u Milanu - dosuđen za AC Milan. I on, takođe, blizu centra.

68' - Bajern nastavlja da "plete mrežu" oko gola Parižana, no Šupo-Moting pravi ofanzivni prekršaj.

63' - A za to vreme, svađe Totenhemovog Dajera i sudije u Milanu, zbog dodeljenog žutog kartona za udarac po stopalu rivala, i to s leđa. Na "San Siru" i dalje 1:0 za Milan, koji sve češće greši u poslednje vreme.

Detalj sa utakmice AC Milan - Totenhem u osmini finala Lige šampiona / FOTO: Tanjug/AP

63' - Izvrsno je Donaruma odbranio Pavarov udarac glavom, a onda je dosuđen ofsajd Bavarcima. Kako su samo opasni igrači Bajerna... Deluje da, kada god požele, mogu do šanse za pogodak.

62' - Prečka! Umalo da i drugi bivši igrač PSŽ-a postigne gol PSŽ-u! Donaruma je delom šake skrenuo šut Šup-Motinga, a lopta se od prečke odbila u korner. 

61' - Pokušavaju "sveci" da se ušetaju u gol rivala, bar tako deluje. I dalje su na samo dva šuta (nijedan u okvir gola!) nakon što je Verati probao da dodavanje Mesija iskoristi da se probije kroz poslednju liniju odbrane PSŽ-a, umesto da sa 13-14 metara šutira.

55' - Dok u Milanu traje prilično ujednačena borba u drugom poluvremenu, "Park prinčeva" (osim dve, tri hiljade navijača Bajerna koji imaju transparent sa psovokom na račun PSŽ-a jer su kartu morali da plate 70 evra) priređuje ovacije. U igru ulazi Kilijan Mbape. Dakle, trio Pari Sen Žermena u napadu čine Mbape, Mesi, Nejmar. 

55' - Ovako je Kingsli Koman postigao gol na utakmici Pari Sen Žermen - Bajern (VIDEO SNIMAK)

53' - Bajern vodi u Parizu! Rezervista Dejvis je imao previše prostora da centrira, a to je uradio idealno - na drugoj, desnoj strani napada, Kingsli Koman je postavio desnu nogu baš kako treba i sa oko 10-ak metara matirao Donarumu (kome je lopta prolazila na oko metar od njegovog desnog stopala, ali je on rešio da se - baci (!?) i, u tome izgubio dragoceno vreme. Koman, koji je prošao omladinsku školu pariskih "svetaca" - nije želeo da slavi ovaj pogodak kojim je doneo prednost Bajernu od 0:1.

48' - Dok se, usled korišćenja pirotehnike na pariskom stadionu, pola terena maltene ne vidi od dima, na onoj drugoj strani, odbrana PSŽ-a se predugo igrala loptom i to pod punim presingom rivala. Na kraju je Kimpembe uradio ono što su trebale njegove kolege nekih 6-7 sekundi ranije - izbio je loptu napred. A tamo je Nejmar uklizavanjem izborio korner za Pari Sen Žermen. Prvi za njih.

46' - Počelo je drugo poluvreme na "Parku prinčeva". Tu su izvršene i prve izmene na večerašnjim mečevima. Za Pari Sen Žermen sada Kimpembe igra (umesto Hakimija, koji je imao priličnih problema da "umiri" Bajernovog Komana), Dejvis je u ekipi iz Minhena odmenio Kansela. Kilijan Mbape se zagrevao tokom predaha, verovatno će i on uskoro na teren, ne bi li razmrdao pariske "svece"... Počelo je minut kasnije i drugo poluvreme u Milanu.

Završeno je i prvo poluvreme u Milanu, gde je Totenhem na kraju uvodnog dela meča izazvao priličnu paniku u kaznenom prostoru rivala, no to nije materijlizovao, pa i dalje gubi sa 1:0.

Kraj poluvremena na meču PSŽ - Bajern, odmah nakon što je Mesi iz slobodnog udarca pogodio živi zid. Rezultat kao i na početku utakmice, 0:0, s tim da je nemački gigant dominirao.

45' - Kakva drama u Milanu! Na kraju, pokazan je ofsajd, ali tek 20-ak sekundi nakon što se nedozvoljena situacija Sona desila. Momak iz Južne Koreje se stuštio ka golu rivala, nedugo zatim Kejn šutirao, pogodio prečku, a tek potom se podigla zastavica. Totenhem i dalje gubi od Milana sa 1:0, usled onog gola Dijaza.

Diaz slavi gol na meču Milan - Totenhem / FOTO: Tanjug/AP

43' - Iako je Bajern dominirao u prvom poluvremenu, Kimih je tek sada uspeo da uputi prvi šut u okvir gola. Ipak, Donaruma, odlično postavljen, brani taj nizak udarac sa oko 18 metara.

40' - Probija se i Nejmar kroz prvi "sloj" bedema Bajerna, ali ga onaj drugi, glavni, zaustavlja. Muči se Pari Sen Žermen, prilično. Mbape na klupi "gricka nokte", izgleda da će morati i ranije nego što je mislio da se vrati na teren povređeni Francuz...

Detalj sa utakmice PSŽ - Bajern / FOTO: Tanjug/AP

35' - Posle više od pola sata imali su navijači Pari Sen Žermena razlog da se ponadaju da će njihovi ljubimci konačno nešto učiniti, ali... prodor Mesija zaustavljen je pre nego što je Argentinac s loptom stigao do kaznenog prostora Bajerna. Odbrambeni trio Bavaraca igra besprekorno. Mada, možda je još impresivniji vezni red.

32' - Meč u Milanu je nastavljen, aonda ponovo jedno "valjanje po travi". Tonali se požalio na povredu, pa mu se ukazuje pomoć.

31' - Bajern kao da "dodaje gas". PSŽ uopšte ne može da dođe do lopte, a i kada na trenutak uspe, to zaista traje samo tren.

28' - Dvaput je Bajernov Koman oprobao udarac u poslednja tri minuta, no nije uspeo u svojoj nameri. A onda je Hakimi napravio nepotreban prekršaj, pa će Bajern imati slobodan udarac s leve strane, kod samog ugla šesnaesterca. Kimih je oprobao šut, a lopta se od živog zida odbila u korner. Na drugoj utakmici, u Milanu, posle skoro pola sata igre - Kejn leži na zemlji, žali se (sa pravom) na udarac laktom u glavu.

26' - Benžamin Pavar je, ničim izazvan, s leđa gurnuo Nejmara s obe rue i - dobio žuti karton.

24'  - Trenutak kada je Nejmar dobio neočekivani udarac u donji deo lica izgledao je ovako:

21' - Gol kojim je Milan poveo protiv Totenhema, a strelac je bio Diaz, možete pogledati na ovom snimku (VIDEO)

20' - Nejmar je ostao da leži na levom krilu napadačke akcije PSŽ-a, i to nakon što ga je Pavar udario laktom u lice. Sudija se nije oglasio, a Brazilac posle oko minut ležanja ustao i meč će se normalno nastaviti. 

15' - Posle 15 minuta igre, moćni Pari Sen Žermen ima sledeću statistiku protiv Bajerna: nula šuteva i svega 32% vremena s loptom u posedu. Bavarci dominiraju, mada su uputili samo dva udarca, i to neprecizna.

8' - Ernandez je snažnim skok-duelom osvojio loptu na levoj strani Milanovog napada, onda centrirao, a Diaz (iz drugog pokušaja) pogodio mrežu Totenhema za vođstvo roso-nerih.

7' - Milan vodi sa 1:0!

2' - Već u prvom minutu je Bajern pripretio, Šupo-Motin je snažno šutirao s distance, delovalo je to prilično atraktivno, no lopta ipak nije išla u okvir gola PSŽ-a.

1' - Utakmice su počele!

21.00 - Uoči početka utakmica (a to će biti i u sredu, i u četvrtak), odlukom UEFA održava se minut tišine zbog žrtava katastrofalnog zemljotresa u Turskoj (u kome je poginulo najmanje 35.418 osoba, kako je danas izjavio turski predsednik Erdogan, ali i Sirije, gde je oko osam hiljada žrtava).

20.53 - Kada je reč o trenerima koji večeras vode ekipe, evo kako stoje stvari sa njihovim učincima u nokaut fazi (ime, klub, broj utakmica, pobede, remiji, porazi, procenat pobeda u odnosu na broj mečeva)

Nagelsman (Bajern) 10 4 2 4 40%

Konte  (Totenhem) 6 2 1 3 33.33%

Pioli (Milan) 0 0 0 0 0%

Galtije (PSŽ) 0 0 0 0 0%

20.45 - Ko je koliko menjao ekipu?

Milan igra s istom postavom koja je pobedila Torino sa 1:0, a Totenhem je promnio petoricu igrača u odnosu na tim koji je izgubio sa 4:1 od Lestera u subotu (u postavi je Frejzer Forster, koji je poslednji put u Ligi šampiona igrao 2013, za Seltik). Pet promena je i u ekipi PSŽ-a u odnosu na subotnji poraz od Monaka (3:1), a Julijan Nagelsman je napravio dve izmene u odnosu na sastav Bajerna koji je pobedio Bohum sa 3:0 tokom vikenda (Koman i Kimih su odmenili Gnabrija i Milera u startnoj postavi Bavaraca).

20.23 - Kada je reč o utakmici u Milanu, startne postave su:

AC Milan: Tatarusanu - Tijao, Kalulu, Kjer, Ernandez - Salemaker, Krunić, Tonali - Diaz, Žiru, Leao
Totenhem: Forster - Emerson, Romero, Dajer, Lengle - Skip, Sar - Kuluševski, Perišić, Son - Kejn

20.19 - Evo i sastava za meč u Parizu:

PSŽ: Donaruma - Hakimi, Ramos, Markinjos, Mendeš - Zair-Emeri, Pereira, Verati, Soler - Mesi, Nejmar
Bajern: Zomer - Pavar, De Liht Umapekano - Sane, Kimih, Gorecka, Kanselo - Musiala, Koman - Šupo-Motin

20.17 - Voren Zair-Emeri je postao najmlađi igrač koji je uvršten u startnu postavu jednog nokaut meča Lige šampiona - ima samo 16 godina velika nada Pari Sen Žermena! On je dobio prednost u odnosu na Kilijana Mbapea, koji se, očigledno, nije u potpunosti oporavio, a pored Zair-Emerija, najistureniji u ekipi "svetaca" su Lionel Mesi i Nejmar. U sledećoj objavi - sastavi timova za meč PSŽ - Bajern Minhen.

Uoči mečeva

Zbog povrede zadnje lože, početkom meseca, morao je Kilijan Mbape da već u 20. minutu da napusti prvenstveni meč protiv Monpeljea, zbog čega je odsustvovao sa utakmica protiv Olimpika iz Marselja i Monaka. Nije se znalo da li će biti spreman za večerašnji okršaj sa Bavarcima. Međutim, juče se na treningu priključio grupi, nasmejan, vedar i spreman. Na treningu su bili i Verati, kao i Mesi i Nejmar. PSŽ će, tako, po svoj prilici kompletan napasti nemačkog velikana. Iako je najavljivano da će Mbape odsustvovati tri sedmice, vratio se ranije, a neki kažu da za Bajern to i nije neko iznenađenje i da su se Nemci i pripremali kao da će biti u timu. Za sada se ne zna da li će moći da izdrži celu utakmicu.

Ipak, najveći protivnik Parižanima je gubitak samopouzdanja posle serije loših rezultata koja je kulminirala porazom od Monaka (1:3) proteklog vikenda u šampionatu i od Marselja (1:2) u Kupu Francuske.

- Moramo manje da pričamo, a više da radimo i da na pravi način analiziramo stvari. Naravno da igrači imaju svoj ponos, imam ga i ja. Da, zabrinuti smo zbog utakmice sa Bajernom, ali moramo da budemo bistre glave i izvučemo najbolje iz sebe - rekao je Kristof Galtje, trener Parižana.

Bavarci su stigli u Pariz odlično raspoloženi, podigli su formu, popravli efikasnost, tri poslednje utakmice ubedljivo rešili u svoju korist.

- Biće to posebna utakmica za mene jer se igra u Francuskoj i jako joj se radujem, kao i novom dvoboju sa Mesijem - rekao je Dajo Upamekano, štoper Bajerna i "galskih petlova". - Čeka nas totalno drugačija borba nego nedavno u finalu Mundijala. Pored Mesija biće Mbape i Nejmar, napadači svetske klase, moći ćemo da im se suprotstavimo samo ako budemo maksinalno spremni i koncentrisani. Proći će dalje ona ekipa koja bude mentalno snažnija.

Upečatljivo je što Pari Sen Žermen i Bajerni ni jednom nisu odigračli nerešeno u prethodnioh 11 evropskih dvoboja i da "sveci" vode sa 6:5 u pobedana.

U drugom meču Milan će dočekati Totenhem. Šampion Italije je u subotu pobedio Toirno (1:0) u Seriji A i prekinuo niz od četiri poraza u svim takmičenjima.

- Biće teško, ali utakmica dolazi u pravo vreme za nas. Jasno je da smo i dalje daleko od našeg najboljeg nivoa, ali bićemo spremni da odigramo najbolje što možemo, uz veliku energiju i entuzijazam - obećava Stefano Pioli, trener roso-nera.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, RASPORED

UTORAK

PSŽ - Bajern (21.00)

Milan - Totemhem (21.00)

revanši 8. marta

SREDA

Klub Briž - Benfika (21.00)

Borusija Dortmund - Čelsi (21.00)

revanši 7. marta

21. FEBRUAR

Liverpul - Real Madrid (21.00)

Ajntraht - Napoli (21.00)

22. FEBRUAR

Lajpcig - Mančester siti (21.00)

Inter - Porto (21.00)

Bonus video: In memoriam - Pele

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis