DRAMA ODLOŽILA CRNO-BELO EVROPSKO PROLEĆE: Partizan nije uspeo da u Nici ostvari svoj najveći cilj

Novosti online

27. 10. 2022. u 20:36 >> 20:36

PARTIZAN se nadao da će u 5. kolu Lige konferencija ostvariti pobedu u Nici, kojom bi već sada obezbedio prvo mesto u grupi, direktan plasman u osminu finala i, uz to, igranje tadašnjeg revanša u Beogradu, ali - jedno su bile želje, a drugo prikazana igra: francuski klub je pobedio crno-bele sa 2:1 (1:0), pa će konačna odluka o plasmanu biti doneta u šestoj rundi nadmetanja.

ДРАМА ОДЛОЖИЛА ЦРНО-БЕЛО ЕВРОПСКО ПРОЛЕЋЕ: Партизан није успео да у Ници оствари свој највећи циљ

FOTO: Tanjug/AP

Činilo se, posle uobičajene, početne inicijative domaćina, tako "standardne" pojave u evropskom fudbalu, da će Partizan uspeti da dođe do daha na pravi način, da meč pretvori u ravnopravan okršaj, ali ga je jedan nesrećan splet okolnosti potpuno sputao.

Taman kada su se crno-beli razmahali, a šanse imali i Rikardo i, nešto bolju, Menig, desio se po goste koban 29. minut. 


Tada je s leve strane nizak centaršut uputio Brahimi, želeći da u srcu šesnaesterca proigra Laborda. Vujačić je uklizao i sprečio to dodavanje, ali je nehotice "kao na tacni" poslao loptu ka Pepeu, koji je natrčao na nju i sa oko 11 metara, za korak ispred Ljubomira Fejse, uputio neodbranjiv udarac u mrežu Partizana.


Od tog trenutka, ekipa Gordana Petrića nije ličila na sebe.


Povijale su se dve defanzivne linije ekipe iz Humske pred naletima Nice, a kada bi taj bedem i pukao, Aleksandar Popović bi spasavao crno-bele, kao kada je zicer, sa šest metara, odbranio Labordu.


Taj fudbaler domaćih je u 48. minutu iznova udvostručio prednost, jer je okretom uspeo da se izbori za šut dok ga je čuvao borbeni Vujačić, no loptu je poslao tako da je ona zakačila spoljnu ivicu stative. I, bio je to samo početak novog naleta Francuza, koji su bili daleko bliži novom pogotku nego Partizan izjednačenju, ali je tada Petrić uspeo da nadmudri svog kolegu, Lusijana Favra.


Pole Belića, kojim je odmenio Fejsu na poluvremenu, ubacio je u "vatru" dva sveža krila, Lutovca i Terzića, a kada se i Pavlović pridružio u napadu Rikardu, slika je počela da se menja. Na žalost po crno-bele, promenila se previše kratko.


Jer, nakon što je u 74. minutu Partizan izjednačio, a to je uradio nakon centaršuta Uroševića s leve strane, kratkog Rikardovog odigravanja za Pavlovića, posle čega mu se lopta vratila te je uputio niski udarac sa 13, 14 metara za 1:1, vrlo brzo je stigao odgovor.


Samo tri minuta kasnije Nica je uspela da vrati vođstvo, jer su nakon (pre)dugog puštanja Pepea i Tirama da kombinuju po levoj strani, crno-beli dopustili da Lemine dođe do lopte, namesti se na šut i uputi udarac, a onda se lopta, nesrećno po goste, odbila od Belića, promenila putanju i odsela u Partizanovoj mreži. Pokušavali su crno-beli da iznova uzvrate udarac, pokušavao i Petrić da dodatnim osvežavanjem napada (mladi Baždar je u poslednjih deset minuta odmenio Rikarda) dođe do povoljnijeg rezultata, ali...

To se nije desilo (uz još jedan peh: Urošević je fauliran u kaznenom prostoru rivala u 92. minutu, no sekund, dva pre toga - aktivirao se iz ofsajd pozicije, pa nije bilo penala). Zato će glavni cilj kluba iz Humske, "evropsko proleće", morati da sačeka 3. novembar: sledećeg četvrtka, Partizan igra u Beogradu odlučujuću utakmicu, a rival je Slovacko.

Zbog odlaganja meča Slovacko - Keln, u ovom trenutku tabela nije baš "kompletna" kako bi to inače bio slučaj, pa će i kalkulacije "malo pričekati". Partizanu će za prvo mesto biti potreban bolji rezultat od Nicinog na gostovanju Kelnu, a sve ostalo biće poznato ovog petka popodne.

KRAJ! Nica - Partizan 2:1

92' - Auh, kakva situacija u kaznenom prostoru domaćih. Urošević je fauliran od strane Mendija, bio bi to penal - ali je fudbaler Partizana zbog "pola koraka" bio u ofsajdu, pa nema ni prekršaja.

90' - Igraće se još četiri minuta

88' - Završnica fudbalske drame u Francuskoj. Poraz nije strašan za crno-bele, ali remi bi im mnogo više značio pred poslednje kolo... Podsetimo, trenutna situacija na tabeli u grupi D: Partizan 9 bodova, Nica 6, Keln i Slovacko po 5.

85' - Baždar ulazi umesto Rikarda Gomeša. Pavlović će biti najistureniji, a mladi Baždar tik iza njega.

81' - Još deset minuta do kraja ove drame. Trenutno je na tabeli situacija: Nica i Partizan po osam bodova, Keln i Slovacko po pet.

77' - Nica vodi sa 2:1! Pepe i Tiram su dugo kombinovali po levoj strani, a posle šuta Lemine lopta je zakačila Belića, promenila putanju i odsela u mreži Partizana! Šteta, samo tri minuta je vodio Partizan...

76' - Trenutna situacija na tabeli u grupi D: Partizan 9 bodova, Nica 6, Keln i Slovacko po 5.

75' - Urošević je centirao s levog krila, Rikardo (iz sredine šesnaesterca) dodao loptu desno od sebe Pavloviću, ona mu se odbila pravo pred noge i, ovoga puta bez oklevanja, uputio je neodbranjiv nizak udarac u dalji ugao. Izjednačenje koje mnogo znači crno-belima. 

74' - Gol! Rikardo Gomeš za 1:1!

72' - Šteta! Rikardo se previše "nameštao" (za šut desnom nogom) na ivici kaznenog prostora, a dok je dodao metar, dva od sebe loptu Pavloviću, intervenisala je odbrana domaćih. Ukupan broj šuteva je, inače, 14:5 u korist Nice. 

71' - Traga Gordan Petrić za boljom igrom, dve nove izmene i to za bočne ofanzivne pozicije. Lutovac i Terzić ulaze, Diabate i Menig izlaze.

68' - Nica, definitivno, ne odustaje od ekstremno ofanzivnog nastupa. Vodi, ali ne želi da to vođstvo bude samo 1:0. Partizan teškom mukom prelazi na suparničku polovinu terena otkako je počelo drugo poluvreme...

65' - Sa velikim, velikim zakašnjenjem počela je druga utakmica u Partizanovoj grupi, Slovacko - Keln.

63' - Urošević izbacuje loptu iz peterca, opasna je to bila situacija pred golom crno-belih, a u nastavku akcije Belić gura Laborda, no ne na način koji bi se okarakterisao kao prekršaj za jednaaesterac. Partizan opet ima loptu...

61' - Traore je ustupio mesto Andriji Pavloviću

60' - Živković je napravio prekršaj, no centaršut Nice s levog krila bio je izuzetno loš, lopta je otišla u aut na drugoj strani terena.

57' - Beži lopta crno-belima. Čas u aut, čas u noge rivala. Sada je, posle jedne takve situacije, Pepe uspeo da se probije po desnoj strani, potom su se malo spetljali defanzivci crno-belih, pa je iz drugog pokušpaja suledio šut Nice s distance - koji je, bacivši se u levu stranu, odlično odbranio Popović.

56' - Kraći prekid jer su se povredili Živković i Braimi, prilikom duela, ali će obojica nastaviti meč.

Detalj sa meča Nica - Partizan / FOTO: Tanjug/AP

55' - Vujačić se sada "provukao", mogao je da dobije žuti karton zbog načina na koji je zaustavio kontru rivala, ali je prošao bez javne opomene

53' - Partizan je uspeo malo da primiri nalete suparnika, ne i da organizuje neku ozbiljniju akciju u ovih sedam, osam minuta drugog poluvremena. Mada, pristalice crno-belih može da hrabri nešto veći posed lopte nego na samom početku nastavka utakmice.

50' - "Probudila" se domaća publika posle velike šanse za Nicu, pa sada francuski navijači "grme", dok njihovi ljubimci pokušavaju da ugroze gol rivala sa velike distance. Nije taj (centar)šut bio opasan, no nedugo zatim crno-beli su iznova, vrlo vrlo brzo, izgubili loptu.

48' - Stativa! Labord je uspeo da se zagradi dok ga je Vujačić čuvao, okrenuo se potom i odmah šutirao, a loptom pogodio spoljnu ivicu stative Partizanovog gola!

47' - Bore se akteri ovog meča na igralištu, ali se nadmeću i navijači svojim pesmama. Trenutno se onih nekoliko stotina "grobara" čuje glasnije od nekoliko hiljada pristalica Nice. Ori se stadionom "Samo napred Partizan".

46' - Počelo je drugo poluvreme.

Menja Gordan Petrić pred početak drugog dela igre. Kristijan Belić je ušao u igru umesto Ljubomira Fejse.

Bakljada domaćih navijača na meču Nica - Partizan / FOTO: Tanjug/AP

Kraj prvog poluvremena, Nica vodi sa 1:0 golom Nikole Pepea u 29. minutu. Crno-beli su neposredno pre te promene rezultata imao dve solidne prilike (preko Rikarda i Meniga), a nakon pogotka meč je bio nešto "mirniji", uz blagu inicijativu domaćina. Ništa ovde još nije gotovo, Partizan je pokazao samo delić onoga što može, a i to je bilo dovoljno da domaća publika na desetak minuta ozbiljno strepi.

45' - Igraće se minut sudijske nadoknade vremena.

43' - Urošević je izbacio loptu posle kornera Nice, na nju je natčrao Braimi, šutirao s distance prilično dobro, ali na njegovu nesreću - pravo u golmana Partizana.

42' - Nova dobra, brza akcija Nice, sada po desnom krilu, no centaršut iz trka je sprečio Fejsa, koji je loptu izbacio u korner.

41' - Interesantno, posle 40 minuta igre, Nica je došla do dva šuta u okvir gola, a Partizan ima jedan.

40' - Snimak gola: NICA ŠOKIRALA PARTIZAN Ovako je bivši fudbaler Arsenala doneo vođstvo domaćinu (VIDEO)

39' - Aleksandar Popović je sada spasao Partizan. Polu-kontra domaćih donela je Pepeu priliku da protutnji po levom krilu, usledio je idealan centaršut za Laborda koji je u padu, sa šest, sedam metara, probao da matira Popovića, no prisebna reakcija golmana crno-belih spasila je njegov tim. Ostaje 1:0.

36' - Partizan kao da se "budi" posle privremenog stanja šoka od primljenog gola.

32' - Nova prilika za Nicu. Posle kornera, Dante je glavom dočekao loptu, no sa oko osam metara - poslao ju je otprilike isto toliko metara iznad prečke.

31' - ODLOŽENA UTAKMICA U PARTIZANOVOJ GRUPI: Haos u Češkoj!

30' - S leve strane je nizak centaršut uputio Brahimi, želeći da u srcu šesnaesterca proigra Laborda. Vujačić je uklizao i sprečio to dodavanje, ali je nehotice "kao na tacni" poslao loptu ka Pepeu, koji je natrčao na nju i sa oko 11 metara, za korak ispred Ljubomira Fejse, uputio neodbranjiv udarac u mrežu Partizana.

29' - Pepe je strelac, Nica vodi sa 1:0!

27' - Borba je sada malo "ispresecana" što faulovima, što čestim izlascima lopte van igrališta.

21' - Splasla je ova inicijativa crno-belih, ali samo toliko - da se ne stvaraju nove šanse. Nema prilika za Nicu, kao na početku meča.

18' - Nova dobra prilika za Partizan! Natho je omogućio Menigu da se probije po levoj strani, ovaj nadmudrio čuvara i u punom trku gađao dalji gornji ugao. Za malo je bio neprecizan, ostaje 0:0. Francuski navijači ovo nisu očekivali, Partizan odličan u poslednjih 7-8 minuta...

15' - Dobra šansa za Partizan! Pepe je pao, ali njegovi saigrači su krenuli dalje sa akcijom, pa izgubili loptu. Sami su bili krivi što su nastavili da igraju s igračem manje, a crno-beli su to iskoristili za brzu akciju po desnom krilu. Odatle je Rikardo Gomeš šutirao, a golman Nice krajnjim naporom sprečio da dijagonalno upućena lopta u donji ugao - završi u mreži.

12' - Prva "pretnja" u vidu udarca ka golu Nice. Traore je šutirao iskosa s desnes trane, ne  i precizno.

 

8'  - Konačno se malo razišao dim od pomenute pirotenike domaćih navijača...

5' - Već četiri minuta u nizu Nica gospodari terenom. Došla je i do prvog kornera, ali se odbrana Partizana, ipak, spasila. Ne zadugo, jer je lpta brzo izgubljena.

3' - Nica je preuzela inicijativu posle uvodnog Partizanovog naleta. Već dva minuta "plete mrežu" oko gola crno-belih.

1' - Odmah je pripretio Partizan, Diabate je odlično centrirao, ali je intervenisala odbrana Nice. Lopta je opet došla do crno-belih, no Diabateu su je oduzeli domaćini.

 

1' - Počelo je!

18.42 - Nekoliko hiljada Nicinih navijača, na donjoj od dve tribine, priredilo je crvenu koreografiju uz nekoliko dimnih bombi. A Partizan bodri nekoliko stotina "grobara". Stadion baš i nije nešto naročito popunjen.

18.40  - Igrači oba tima se nalaze u hodniku koji vodi iz svlačionica ka terenu.

17.42 - Na klupi domaćih su golmani Kasper Šmajhel i Tedi Bulhendi, te Sorensen, Brajan, Ramzi, Ilie, Beka Beka, Mendi, Nahunu, Belahian i Viti, dok su rezerve crno-belih čuvari mreže Lukač i Stevanović, te M. Ilić, Saničanin, Šehović, Baždar, Pavlović, Terzić, Belić, Pantić, Jović i Lutovac.

17.40 - A ovako će izgledati startna postava Partizana za meč sa Nicom:

Sastav Partizana za meč u Nici / Skrinšot / UEFA

17.39 - Formacijski, Nica će na terenu "izgledati" ovako:

Formacija Nice za meč sa Partizanom / Skrinšot / UEFA

17. 29 - Evo i sastava!

Nica: Bulka - Atal, Rosario, Dante, Bard - Budaui, Lemina, Tiram, Brahimi - Pepe, Labord

Partizan: Popović - M. Živković, Marković, Vujačić, Urošević - Traore, Fejsa, Natho - Menig, Rikardo, Diabate

Važnost meča

Partizan bi, u slučaju da pobedi, imao višestruku korist: 1) definitivno bi bilo izboreno prvo mesto u grupi i to pre poslednjeg kola, 2) time bi bio izboren direktan plasman u osminu finala Lige konferencija i 3) bilo bi time izboreno o i igranje tadašnjeg revanša u Beogradu.

Zanimljiva konferencija pred utakmicu

U Nici su, u sredu predveče, govorili trener Gordan Petrić i Fuseni Dijabate, a strateg beogradskog kluba istakao je da, i pored ogromne važnosti meča, od svojih igrača traži da - uživaju:

- Što se tiče ove utakmice, to je svojevrsno drugo poluvreme, jer smo ono "prvo" odigrali u Beogradu. Sada sledi totalno drugačiji meč, i to iz prostog razloga jer imamo prednost na tabeli, možemo da na terenu delujemo onako kako mi to hoćemo. Nema potrebe da naši igrači budu u nekoj nervozi, treba da budu rasterećeni, da pruže maksimum i uživaju. Nica kao Nica, u poslednje dve utakmice igrala je promenljivo, ali to ne treba da zavarava, svakako da ona ima kvalitet da promeni i tok zbivanja na terenu i da nam napravi problem - započeo je trener crno-belih obraćanje u Nici.

O kalkulacijama nije želeo mnogo da priča:

- Ja ne razmišljam o tome da li ćemo biti prvi ili drugi, meni je bitno da ispunimo cilj koji smo postavili kad smo počeli da igramo ove utakmice, a to je da igramo na proleće evropski fudbal. E sad, šta će biti u četvrtak... Bilo bi lepo da mi dobijemo taj meč i da možemo mirnije da igramo poslednje kolo Ali, ja sam siguran da će momci biti koncentrisani i da će dati svoj maksimum, da ćemo pokušati da sve završimo u četvrtak. Oni su svesni svega ovoga - zaključio je Gordan Petrić.

 

Fuseni Diabate nije želeo da sebe stavlja u prvi plan, iako je na međunarodnoj sceni u dresu Partizana već dao četiri gola, pa je povodom toga rekao da ne oseća poseban motiv što igra u Francuskoj jer "svakom meču pristupa isto":

- Veoma lepo igramo, imamo puno poverenje u naš tim i sada je na nama da budemo koncentrisani i u predstojećem meču, kako bismo ostvarili dobar rezultat povodom prolaska dalje. Nemamo presiju, prvi smo na tabeli, ali tu poziciju treba i da dokažemo - poručio je Diabate.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)