MOĆNI PARTIZAN PREGAZIO ŽALGIRIS: Nestvarno veče Kevina Pantera! Amerikanac utišao kritičare i demonstrirao košarkaško umeće

Novosti online

27. 10. 2022. u 15:18

KOŠARKAŠI Partizana ugostili su Žalgiris u petom kolu Evrolige. Utakmica koja se igrala u "Štark" Areni završena je pobedom crno-belih rezultatom 87:76 (20:22, 24:14, 16:21, 27:19)- .

МОЋНИ ПАРТИЗАН ПРЕГАЗИО ЖАЛГИРИС: Нестварно вече Кевина Пантера! Американац утишао критичаре и демонстрирао кошаркашко умеће

Tanjug / Strahinja Aćimović

Igla nije imala gde da padne na tribinama hrama srpske košarke ove večeri. Četa Željka Obradovića nošena "grobara" fenomenalno je otvorila utakmicu, a pobedom je i završila.

Tanjug / Strahinja Aćimović

Trio Lesor-Madar-Naneli je izgradio početni kapital od 11:3. Gosti su se ubrzo adaptirali na grotlo Arene, Lekavičis je bio najraspoloženiji i održavao Litvance u rezultatskom priključku sve do sredine druge deonice. 

A, onda je na scenu stupio čovek koji je dosta kritikovan u poslednje vreme, Kevin Panter. Amerikanac je nakon katastrofalnih 0/10 u Baru demonstrirao svoje šuterske sposobnosti po kojima je poznat. Usijala se ruka pleja crno-belih koji je sam na svojim plećima nosio svoj tim do dvocifrene prednosti pre odlaska na odmor.

Tanjug / Strahinja Aćimović

Po povratku na parket Panter je nastavio tamo gde je i završio poluvreme i pogodio trojku u uvertiri nastavka. Međutim načinio je dva brza faula, što je uz dva iz prvog poluvremena  značilo da je na jedan od isključenja. Obradović je brzo reagovao izmenio svog najkvalitetnijeg igrača i vođu na terenu, a sve to ostavilo je traga u nastavku.

Topila se prednost Beograđana, a Žalgiris poenima Evansa van linije 6,75 dolazi i do 54:54 za muk u Areni. 

Obradović je potom odlučio da povuče rizičan potez i u finišu trećeg kvartala uvede svog lidera koji je imao šutersku kliniku ove večeri.

FOTO: M. Vukadinović

Panter se pod opterećem faulova vratio i nastavio da pleše kroz protivničku odbranu. Upravo na njegovim krilima Partizan se ponovo izdigao. "Izmišljao" je poene i nastavio da utišava kritičare koji će morati da mu odaju priznanje za večerašnje izdanje. 

Najefikasniji u redovima Partizana bio je upravo Kevin Panter sa 26 poena. Podršku je imao u vidu Dantea Egzuma koji je u završnici pogađao bitna slobodna bacanja. On je završio meč sa 11 poena, a dvocifreni su bili još Naneli, Lesor i Ledej.

U gostujućem sastavu istakao se Evans sa 16 poena, a veliki broj izgubljenih lopti je uticao na mogućnost da Žalgiris u završnici bude opasniji, iako je u poslednju deonicu ušao sa tri poena zaostatka.

Vatrena atmosfera u rasprodatoj "Štark Areni" pomogla je ekipi Željka Obradovića da meč privede kraju, pa se više od 18.000 ljudi radovalo drugoj uzastopnoj pobedi u Evroligi.

Partizan - Žalgiris 87:76

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 10 (6sk), Koprivica, Panter 26, Papapetru 4, Egzum 11, Naneli 10, Glas, Lesor 10 (8sk), Trifunović 3, Anđušić 8, Madar 5

ŽALGIRIS: Evans 16 (9as), Lekavičijus 8, Hejs 7 (7sk), Kalnijetis, Smits 11, BIruts 2, Lukosiunas, Brazdeikis 10, Dimsa, Kavano 8, Butkevičijus 7, Ulanovas 7 (5as)

ČETVRTA ČETVRTINA: 

39. minut -  Egzum skuplja poene preko slobonih bacanja. Sada je svaki važan za crno-bele. Ulanovas je promašio prvu, a pogodio drugo bacanje nakon faula Egzuma. 82:71, Partizan je na korak od pobede. 

37. minut - Dve vezane trojke Žalgirisa. Litvanci dišu za vratom crno-belima, samo plus četiri sada, 74:70.

36. minut - Egzum pogađa oba slobodna bacanja, potom još jedan prodor i poeni Pantera pod faulom. Nestvarno veče organizatora igre crno-belih. Velikih 72:64.

35. minut - 35. minut -  Kakav posao sada završava Lesor u odbrani. Neverovatno! Faul odbrane, pa tehnička Maksivitisu. Partizan ne koristi ništa, Panter je promašio bacanje, a potom su crno-beli izgubili loptu. Kevano je odmah sve to kaznio. Zatim i Papapetru pravi korake. Veliki problemi za Beograđane, nikako da uhvate ritam i smire meč. Kevano izvlači faul Ledaja. I on je iskoristio samo jedno, ali je samo "+2" za Partizan 65:63.

32. minut - Panter za tri! Rizik Obradovića se isplaćuje. Amerikanac igra pod opterećenjem četiri faula, ali i dalje predvodi napad svog tima. Partizan potom dobar u defanzivi, a Ledej polaže za 65:60.

31. minut - Brazdeikis poentira, pa Evans potom krade loptu upošljava Brazdikisa koji je fauliran pri šutu, ali koristi samo jedno slobodno bacanje, 60:60.

TREĆA ČETVRTINA: Partizan - Žalgiris 60:57.

30. minut - 60:57, kraj trećeg kvartala!

29. minut - Anđušić sada precizan za tri, Panter ponovo na terenu uprkos tome što ima četirir faula.. Ali ponovo gosti guraju loptu u reket i nastavaljaju da dišu za vratom domaćinu, 57:56.

28. minut - Kakva greška Trifunovića, ide trojka za Žalgiris, pogađa Evans i sada je ponovo nerešeno 54:54.

27. minut - 27. minut - 54:49 - Greši Madar, odnosno Butkečivijus beleži "krađu", nakon čega je Brazdeikis došao do četvrtog vezanog poena, pošto je pogodio i u prethodnom napadu.

26. minut - 54:45 - Drugi pogodak Lesora iz sedam pokušaja, četvrti poen, a crno-beli održavaju sasvim solidnu prednost.

25. minut - Trifunović daje trojku, Lesor udara blokadu, ali Smits iz novog napada poentira - 52:45.

23. minut - Promašaj Lesora ispratio je Ledej koji stiže do šestog poena za 49:37 nakon ofanzivnog skoka. Na drugoj strani je Partizan napravio dve lične greške u nekoliko sekundi, a potom i primio trojku pošto je Šmits bio precizan.

22. minut - Veliki problem za Partizan, četvrti faul Pantera sada. Obradović ga izvodi iz igre, u igre je Trifunović  - 47:37.

FOTO: KK Partizan/Dragana Stjepanović/ABA liga

21. minut - Panter je drugo poluvreme otvorio onako kako je i završio prvo, trojkom! U sledeć napadu zaradio je treću ličnu - 47:36.

DRUGA ČETVRTINA: Partizan - Žalgiris 44:36

20. minut - Grantina odbrana Partizana primorava goste na šuteva iz nemogućih pozicija. Crno-beli imaju poslednji napad, ali ga ne koriste. Panter je proigrao Lesora, ali centar parnog valjka nije uspeo da savlada tri čuvara i proturi loptu kroz obruču među šumom ruku. Kraj prvog poluvremena u Beogradu, četa Željka Obradovića vodi sa 44:36.

19. minut - Gosti su u bonusu, Papapetru je fauliran i koristi oba slobodna bacanja za plus osam pred ulazak u poslednji minut prvog poluvremena. 

18. minut - Ponovo pogađa Panter u svom stilu. Naskon sa vrha kapice i onda meka ruka kojom pronalazi dno mrežice. Ekspresno gosti uzvaćaju u narednom napadu za 42:36.

17. minut - Evans pogađa, a potom i asistira saigraču, Žalgiris odbija da se preda i ponovo se vraća rezultatski u igru, 40:34.

Tanjug / Strahinja Aćimović

16. minut - Šta radi ovaj čovek? Nova trojka Pantera, Partizan odlazi prvi put na dvocifrenu prednost, 40:30. Usijala se ruka Kevina Pantera!

15. minut - Kevin Panter nakon 0/10 u Baru igra kao prepoređen! Ponovo je promešao odbranu rivala, ušao snažno u prodor i telo čuvara i poentirao uz faul, 37:30.

14. minut - Neverovatna trojka Evansa preko ruke, ali onda Kevin Panter, van balansa, u padu, i pod jakim faulom pogađa i imaće šansu da ponovo odlepi svoj tim na dva poseda prednosti sa linije penala. Amerikanac to i čini, 34:30. 

13. minut - Sjajna rola Kevina Pantera, ovo će mu značiti za samopouzdanje. Četiri vezana poena uz ukradenu loptu i zakucavanje za 31:25. Birutis zakucava za Žalgiris, a Tristan Vukčević promašuje, 31:27.

12. minut - Ponovo je proključala Arena! Litvanci ne koriste posed, Anđušić otvorenom trojkom donosi 25:22 domaćinu. Potom novi poeni Anđušića, sada je ponovo plus pet za Partizan. Ulanovas je potom krunisao posed Žalgirisa trojom i smanjio na 25:22.

11. minut - Dobar početak za crno-bele. Razigrani Lekavičus pravi drugi prekšaj i mora na klupu, a Dante Egzum koristi oba slobodna bacanja u poravnaava rezultat na 22:22.

PRVA ČETVRTINA: Partizan - Žalgiris 20:22

10. minut - Egzum sada promašuje. Pravo niotkud, nakon više od devet minuta konstantnog vođstva gosti imaju šansu da povedu iz poslednjeg poseda. I upravo se to i desilo, muk u Beogradu. Lekavičus pogađa za tri iz nemoguće pozicije za 20:22.

9. minut - Kevin Panter sa devet metara za tri, ali bez poena za pleja Partizana koji se nalazi u nešto lošijoj formi u poslednjem periodu. Žalgiris smanjuje u narednom napadu, pa Panter i gubi loptu a gosti polažu za rezultatski priključak.

8. minut - Naneli pogađa van linije 6,75, pa Egzum krade loptu i zakucava za 20:14! Arena je ponovo na nogama.

7. minut - Mini-serija Lekavičisa. Prvo trojka, a onda pogađa i za dva, topi se prednost crno-belih, sada je samo plus tri. Zek Ledej utrojen na drugoj strani, ipak pokušao je preko tri ruke Amerikanac iz poluhoroga, ali nije mogao da poena iz nemoguće pozicije.

Tanjug / Strahinja Aćimović

6. minut - Sjajan potez Ledeja i njegovi novi poeni, pre prvog televizijskog tajm-auta. Amerikanac je uzvratio na poene raspucanog Šmitsa koji je prethodno poentirao i sada je 15:7 za parni valjak.

4. minut - Naneli fauliran pri šutu za tri. Jedan od 10 najboljih izvođača slobodnih bacanja u istoriji Evrolige pogađa dva od tri pokušaja za vođstvo crno-belih od 11:3.

3. minut - Gosti polovični sa linije penala. Lesor promašuje zicer na drugoj strani, ali brzo ispravlja grešku, gorostasni centar krade loptu i sjajno asistira Zeku Ledeju za 4:1.  Usledili su laki poeni Evansa, ali i trojka Jama Madara za 9:3.

2. minut - Matijas Lesor otvara utakmicu poenima iz reketa. Žalgiris promašuje za tri, međutim crno-beli ne koriste naredni napad, sjajna odbrana Litvanaca nad Zekom Ledejom.

UOČI MEČA

Kockice se polako slažu, nakon lošeg starta i tri vezana poraza, izabranici Željka Obradovića su upisali i prvi trijumf.

Prošle nedelje je u Beogradu rutinski savladan Virtus iz Bolonje rezultatom 90-62.

Domaći tim je od prvog napada kontrolisao situaciju na terenu i nijednog trenutka nije dovodio pobedu u pitanje.

Već nakon deset minuta igre napravila se zaliha od 16 poena i narednih 30 minuta je bilo samo odrađivanje posla.

FOTO: M. Vukadinović

Četiri dana nakon toga "crno-beli" su otputovali u Bar gde ih je dočekao Mornar. Srpski predstavnik je i na tom meču pokazao kvalitet i bez problema savladao Pavićevićeve pulene.

Danas im na megdan dolazi ekipa koja je takođe imala loš početak na evrosceni, međutim, poraz od Makabija, a zatim i od Olimpijakosa nije sprečio Litvance da skinu skalp slavnom Virtusu, a potom i Barseloni. Tim iz Vilnusa je velikan litvanske, ali i evropske košarke, osvajač jednog trofeja Evrolige i ponos ove Baltičke zemlje.

Ovi rivali su se do sada četiri puta sastali, a pobedu je uvek odnosio onaj tim koji je imao ulogu domaćina.

Poslednji duel se igrao u srpskoj prestonici 2014. godine i tada su Bogdan Bogdanović, Žofri Lovernj i družina slavili rezultatom 77-67.

FOTO: N. Paraušić

Danas će crno-bele boje braniti neka nova imena - Zek Ledej, Matijas Lesor, Jam Madar, Džejms Naneli, Janis Papapetru, Danilo Anđušić, Dante Egzum, Gregor Glas, Balša Koprivica, Kevin Panter, Uroš Trifunović i Tristan Vukčević.

Igrači Partizana su podigli samopouzdanje i sada će biti jako teško zaustaviti ih, naročito pred "grobarima". 

Standings provided by Sofascore

REČ TRENERA

Trener košarkaša Partizana Željko Obradović izjavio je pred današnji meč protiv Žalgirisa da je rival iz Litvanije agresivan i da će njegovi igrači morati da se spreme kako bi odgovorili na takav stil igre.

Crno-beli u meč ulaze sa pobedom i tri poraza, dok gosti imaju učinak 2-2.

- Nadamo se da ćemo ponovo da imamo atmosferu kakvu smo imali u prve dve utakmice, što je ekipi izuzetno važno. Svima nama, naravno. Kroz našu analizu smo videli da igramo protiv tima koji je izuzetno agresivan, pre svega odbrambeno i iz te odbrane žele da trče i da se oslanjaju na igru u tranziciji. Za sve to moramo da se pripremimo. Posle toga, dolazi ono po čemu su najbolji u Evroligi, a to je ofanzivni skok. Poslednje dve utakmice u Evroligi koje smo skautirali, pokazuju da su tim koji pri negativnom rezultatu zna da reaguje dobro, zbog čega su uspeli da pobede i Barselonu i Bolonju. Utakmica zahteva maksimalnu koncentraciju, pripremu i da probamo da odigramo na nivou kako smo to radili u poslednjim utakmicama - izjavio je Obradović uoči večerašnjeg treninga u Štark areni.

KK Partizan / Dragana Stjepanović

Partizan i dalje neće moći da računa na povređene Aleksu Avramovića i Alena Smailagića.

- Svi su zdravi. Oko Alekse i Alena nema nikakvih novosti. Voleo bih, strašno bih voleo da se što pre vrate i znam da su oni nestrpljivi, ali ja nisam adresa za ta pitanja. Tu je doktorski štab, doktori specijalisti koji se bave njima. Imajte u vidu da onog trenutka kada budu dobili dozvolu da treniraju, da će da bude potrebno vremena da se vrate, prvo da budu u situaciji da treniraju s timom, a posle tek evenutalno i da mu pomognu - rekao je trener kluba iz Humske.

Obradović je poručio da su moral i samopouzdanje u njegovom timu na visokom nivou.

- Mi smo igrali sa samopouzdanjem i prethodne utakmice. Njima sam posle Milana rekao i istakao dobre stvari. Mislim da ih je bilo dosta. Kao što je protiv Mornara bilo loših. Govori se i o dobrim i o lošim stvarima. Moral ekipe je na zavidnom nivou. Imajte u vidu da ovog meseca imamo 10 utakmica, već u sledećem sa tim nekim ''prozorima'' je devet, a od tih imamo samo dve kod kuće. Takav je raspored, nemamo razloga da se žalimo i da previše razmišljamo o tome. To znači samo jednu stvar... Koncentracija, energija, želja… Tako želimo da ekipa izađe sutra uveče, da sa time zabeležimo još jednu pobedu u Evroligi - zaključio je najtrofejniji trener Evrope.

BONUS VIDEO: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)