GRAD ŽIVI ZA KLUB: Lokalpatriotizam u Trabzonu ujedinjuje sve građane u podršci timu

Đ. SAMOILOVIĆ

15. 09. 2022. u 19:32

KADA se pogleda turistička ponuda u Turskoj, odlazak u Trabzon na odmor svakako nije prva pomisao putnicima širom sveta. Možda i sa razlogom, budući da ovaj grad smešten na obali Crnog mora i nema previše toga da ponudi ljudima koji žele da obilaze turističke atrakcije i znamenitosti.

ГРАД ЖИВИ ЗА КЛУБ: Локалпатриотизам у Трабзону уједињује све грађане у подршци тиму

FOTO: Đ. Samoilović

Trabzon, od specijalnog dopisnika

Međutim, ono što izdvaja Trabzon od sličnih gradova u Turskoj je fudbal, odnosno povezanost čitavog mesta sa lokalnim klubom, koji je prošle sezone postao šampion države, prvi put posle 38 godina. Titula koja se dugo čekala, burno je proslavljena krajem maja, ali ni izostanak srebrenine u decenijama za nama nije umanjio ljubav prema Trabzonsporu.

Šta više, utisak izveštača "Novosti" iz ovog grada je da čitavo mesto živi samo za uspehe kluba. Na svakom koraku, bilo da je to prodavnica suvenira, brza hrana, butik ili market sa namirnicama, stoje obeležja Trabzona. Ulice su prekrivene zastavama svih veličina, bordo-plava kombinacija prisutna je na svakom koraku. Utisak pojačavaju i bočne ulice koje se nadovezuju na glavnu koja neodoljivo podseća na Knez Mihailovu u Beogradu.

Kaldrmisani prolazi, jedva su dovoljni za jedan automobil, a kada se u prepodnevnim časovima nadoveže mnoštvo pešaka, stiče se utisak haosa. Međutim, i u svemu tome preovladava fudbalski klub Trabzon, budući da se na gotovo svakom automobilu može pronaći nalepnica Trabzona. Dresovi, trenerke, dukserice sa grbom Trabzona, takođe se mogu primetiti kod stanovništva. Bilo da se radi o mladima, starima, muškarcima, ženama...

Takođe, centralni gradski trg oslikan je muralom sa motivima broda koji prolazi kroz oluju na Crnom moru, što je možda i najbolji primer mentaliteta ovdašnjeg naroda. Ono što, doduše, može da bude problem internacionalnim posetiocima jeste veoma slab nivo poznavanja engleskog jezika. Naročito među starijom populacijom. Tako da snalaženje, upiti za pravac ili često mogu da budu problem. Ipak, kada se spomene fudbal, onda se stiže do univerzalnog jezika kojim svi pričaju.

O očekivanjima pred meč sa Crvenom zvezdom u drugom kolu grupne faze Lige Evrope, izlišno je govoriti. Utisak je takav da kome god da na ulici da spomenete utakmicu lokalnog tima, bilo da je na drugoj strani Adanaspor, Real Madrid ili neko drugi, stanovnici ovog grada će vam bez mnogo ustručavanja i dvoumljenja uzviknuti - "Trabzon, vin!".

Utakmicu Trabzon - Crvena Zvezda možete da pratite u prenosu na portalu "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA BRUJI O SRBINU! Otac mu bio poznati srpski fudbaler, pa izvršio samoubistvo, a on sanja dres Dinama iz Zagreba