LIGA ŠAMPIONA NA NOVI NAČIN: Ovo su pravila po kojima će se odvijati elitno takmičenja, a neka od njih - debituju

Novosti online

25. 08. 2022. u 17:14

ČETVRTAK je dan za žreb za grupe Lige šampiona, a elitno takmičenje će se odvijati uz neka nova pravila.

ЛИГА ШАМПИОНА НА НОВИ НАЧИН: Ово су правила по којима ће се одвијати елитно такмичења, а нека од њих - дебитују

FOTO: FK Crvena zvezda

Jedna su od ranije poznata, a to je da su izbačeni ruski i beloruski klubovi, pa su neke zemlje dobile dodatne učesnike, poput Škota (Seltik i Rendžers), te Nemaca koji će imati čak pet klubova u eliti (Bajern, Borusija Dortmund, Bajer, Lajpcig, Ajntraht).

Promenjena su i uobičajena pravila o tome kad Liga šampiona počinje, a kad se grupna faza završava, i to zbog zimskog Mundijala, pa će tako prvi mečevi biti igrani  6. septembra, a poslednji po grupama već 2. novembra.

Pravila o ofsajdu su takođe korigovana, što uvođenjem "Polu-automatizovane ofsajd tehnologije", koja VAR sudijama javlja "u sekundi" da li se neki deo tela igrača ofanzivne ekipe nalazio u nedozvoljenoj poziciji, ali i ne samo to. Sada više neće biti napadaču (koji je inače u ofsajdu) dozvoljeno da igra ako lopta do njega dođe na bilo koji način od suparničkog igrača, već taj odbrambeni igrač mora "svesno" da odigra unazad, da bi se ta akcija nastavila. Do sada je svako, pa i slučajno loptino dodirivanje odbrambenog fudbalera omogućavalo napadaču da više ne bude smatran "igračem u ofsajdu", sada je to, dakle, korigovano - moći će da se "aktivira" usled očigledne ofsajd pozicije samo ako je odbrameni igrač "svesno" loptu poslao unazad.

Od ove sezone je ozvanično "stalno" pravo trenera na pet izmena (to je važilo tokom korona-pandemije "kao prelazno rešenje"), a još jedan novi propis je vezan za penale.

Dosad je golman morao da ima bar jednu nogu na liniji prilikom kretanja lopte s bele tačke, a od ove sezone na liniji ili iza nje moraju da budu oba stopala prilikom trenuka izvođenja jedanaesterca.

Bonus video: Crnogorske olimpijske igre - takmičenje u lenjosti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri