PIPO, JE LI TI ŽAO BAR MALO? Od Svetskog prvenstva u Kataru više ništa neće biti isto, FIFA menja fudbal iz korena

Novosti online

01. 07. 2022. u 11:07

FIFA je odlučila da na Svetskom prvenstvu koristi poluautomatsku ofsajd tehnologiju, uz pomoć specijalnih kamera postavljenih ispod krovova stadiona.

ПИПО, ЈЕ ЛИ ТИ ЖАО БАР МАЛО? Од Светског првенства у Катару више ништа неће бити исто, ФИФА мења фудбал из корена

FIFA

Sistem će odmah upozoriti sudiju da li je ofsajd ili ne, odnosno smanjiće se period čekanja kao što je sada bio slučaj u VAR sobi. Takođe, biće i 3D animacija za navijače na stadionu, kako bi videli šta se tačno dešava. Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da se na tome gubi draž celokupne igre.

Nova tehnologija koristiće 12 namenskih kamera i pratiće čak 29 tačaka svakog igrača, 50 puta u sekundi, kako bi izračunala tačnu poziciju na terenu. Takođe, unutar adidasove lopte biće ubačen senzor za detekciju dodira u spornim situacijama. Senzor će u video sobu da šalje podatke čak 500 puta u sekundi, omogućavajući da se jako precizno otkrije tačka udarca.

Pre nego što bude obavešten sudija na terenu, zvaničnici će da potvrde odluku proveravajući je u svega nekoliko sekundi. Poenta FIFA je da se ne pauzira igra i odluke donose što brže i preciznije. FIFA je već isprobala ovaj projekat na nekim svojim turnirima poslednjih godina i procenila da je Mundijal u Kataru spreman za revoluciju.

Do turnira, zakazanog za novembar, biće još nekoliko puta testirana nova tehnologija, a svi učesnici biće detaljno upoznati u Dohi na sastancima 4. i 5. jula. Srbija će biti deo svega toga jer će igrati u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Foto: M.Vukadinović

 

Zaključak, fudbal i sport postaju tehnologija, u stvari već su postali sa uvođenjem VAR-a u svim sportovima. Neće se više ponoviti Maradonina ruka, a onima malo mlađima golovi Filipa Inzagija, koji su svaki put bili na ivici ofsajda. Pipo će verovatno najviše žaliti zbog novih pravila kao i VAR tehnologije, ne što i dalje daje golove, već što fudbal koji je on igrao i koji je njega proslavio više ne postoji. 

BONUS VIDEO: Igrači Crvene zvezde otputovali na pripreme u Sloveniju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!