SP NA DVE GODINE? Prvi čovek FIFA ne odustaje od fudbalske renesanse

Novosti online

03. 01. 2022. u 14:43

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je da bi Svetsko prvenstvo na svake dve godine moglo da funkcioniše sa sportskog aspekta, a da bi ekonomski učinak bio pozitivan za sve.

СП НА ДВЕ ГОДИНЕ? Први човек ФИФА не одустаје од фудбалске ренесансе

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

"Svetsko prvenstvo svake dve godine nije moj zahtev, već je Kongres tražio studiju izvodljivosti. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju, sa sportske tačke gledišta sve funkcioniše, a ekonomski učinak je pozitivan za sve", rekao je Infantino za italijansku državnu radio stanicu, prenela je danas Hina.

Infantino je dodao da najviše kritika na račun ovog formata Svetskog prvenstva dolazi iz Evrope, a istakao je da je 166 država članica Fife tražilo studiju izvodljivosti.

"Činjenice moraju biti jasne, 88 odsto zemalja, čak i većina evropskih, tražilo je studiju. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju koja pokazuje da bi sa sportske tačke sve funkcionisalo, bilo bi manje reprezentativnih utakmica, ali više značajnih", rekao je Infantino.

On je ocenio da mnoge zemlje u svetu nemaju sreću da igraju na Svetskom prvenstvu (32 države od ukupno 211).

"Kada je odlučeno da se SP igra svake četiri godine pre 100 godina fudbal je igralo 40 zemalja u svetu, danas ih ima više od 200 i to se mora uzeti u obzir", dodao je on.

Predsednik Fife je rekao da bi Svetsko prvenstvo na svake dve godine takođe i zaštitilo domaća prvenstva, kao i igrače.

"Pre svega to je zaštita nacionalnih prvenstava sa manje prekida i zaustavljanja, a takođe i za igrače jer bi nakon Svetskog prvenstva usledila pauza od najmanje tri nedelje za odmor, nešto što danas ne postoji", rekao je on.

Infantino je ocenio da je u Kataru napravljen veliki napredak, u vezi bezbednosti radnika, koji rade na infrastrukturnim projektima za predstojeće Svetsko prvenstvo.

"U Kataru bez Svetskog prvenstva ne bi bilo društvenog napretka. Napravljen je ogroman humanitarni napredak. Dovešćemo svet u Katar, kako bi pokazali da na Bliskom istoku pravimo promene za koje su u Evropi bile potrebne decenije", istakao je on.

On je rekao da inovacije u vezi pravila, ne smeju da dovedu do uništavanja fudbala.

"Sudija uvek mora da odlučuje, ljudski aspekt mora da bude glavni. Moramo da utičemo na decu da ostave telefon po strani i igraju fudbal", zaključio je Infantino.

Svetsko prvenstvo u Kataru, na kojem će po poslednji put učestvovati 32 reprezentacije, biće održano od 21. novembra do 18. decembra ove godine.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)