SRBIN NE MOŽE U SPLIT: Zvezdinom detetu zabranjen transfer u Hajduk

Novosti online

29. 10. 2021. u 13:14

NEKADAŠNjI igrač Crvene zvezde, danas član beogradskog Hajduka koji se takmiči u petoj srpskoj ligi Nenad Stojanović prisetio se ranijih dana karijere i mogućnosti koja je postojala da zaigra za splitski Hajduk.

СРБИН НЕ МОЖЕ У СПЛИТ: Звездином детету забрањен трансфер у Хајдук

Foto: M.Vukadinović

Stojanović je prve fudbalske korake napravio u Zvezdi, u koju je stigao kao dečak sa devet godina. Tu je i dobio nadimak Purke, koji će ga pratiti kroz celu karijeru, a koji ga prati i danas.

- Tvrdim da od 25 igrača Hajduka 17 ili 18 ne znaju kako se zovem. I trener kada čita sastav, kaže Purke Stojanović - rekao je u razgovoru za Telegraf i otkrio kako je došlo do nadimka.

- Mi iz Kaluđerice šljive zovemo purkače. Ja sam kao dete s devet-deset godina dolazio na Marakanu i sećam se, ovde na autobuskoj stanici preko puta Zapada, bilo je stablo purkača na koje sam se ja, kao mali majmun, penjao pre i posle svakog treninga. Napunim džepove i pravac Kaluđerica. I onda su me, sećam se, Zoran Urumov, Dejan Stanković, Marko Pantelić i Ognjen Koroman stalno zezali... Dođem na trening, a oni će "evo ga, stigao Purkača". I tako mi je od devete godine ostao nadimak Purke.

- Čak i kada sam igrao za prvi tim, novinari nikad nisu pisali strelac Nenad Stojanović, već Purke Stojanović. To je moju majku jako nerviralo, zvala je Žurnal i Sport sto puta: "Ja sam detetu dala lepo ime, a vi pišete Purke." I na kraju je tako ostalo - dodao je.

Godine je provodio na pozajmicama, prisetio se potom nastupa za Leotar, osvojenog naslova s tim klubom u sezoni 2002/2003, ali i toga da je trebalo da pređe u Hajduk iz Splita.

- Igrali smo protiv Sarajeva, ja sam nastupao za Leotar i dobili smo 3:2. Slaven Bilić i još neko sa njim su došli da gledaju utakmicu, a ja sam postigao het-trik. Imao sam kontakt sa njima, razgovarali smo. Čak smo napravili i neki predugovor. Naravno, Zvezda je bila upoznata sa tim, ali navijači su bili taj fitilj za moj povratak na Marakanu. Tada se lomilo hoće li biti Željezničar ili Hajduk, ja sam hteo u Split i imao sam pristanak Zvezde, ali posle toga su bili neki mali problemi i sa navijačima Hajduka. Navodno nisu hteli Srbina u ekipi, a ovde su bili pritisci u principu "ako odem u Hajduk i tamo budem igrao dobro kao Zvezdino dete, zašto ovde ne dobijem šansu? Zašto ovo, zašto ono..." To su bile peckalice sa dve-tri strane i Zvezda je na kraju odlučila da me vrati - otkrio je Purke.

- Da se razumemo, navijači Zvezde su pravili problem samo u tom smislu zašto kao dete kluba ne dobijem šansu, a dao sam dosta golova. A ako ćemo realno, gde god sam išao, igrao sam dobro i davao golove. Stalno pozajmice, a dovodili su se neki igrači sa strane. I onda se postavilo pitanje zašto se ne da šansa detetu iz naše škole? Na kraju je i odlučeno da se vratim - zaključio je Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest