TIP - PET VELIKIH EVROPSKIH DERBIJA IGRA SE POSLEDNJEG DANA SEDMICE: Fudbalska super nedelja

Đ. Samoilović

22. 10. 2021. u 10:24

NEDELjA iz snova za fudbalske sladokusce i uživaoce najlepšeg sporta. U jedan dan staće čak pet velikih evropskih derbija.

ТИП - ПЕТ ВЕЛИКИХ ЕВРОПСКИХ ДЕРБИЈА ИГРА СЕ ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА СЕДМИЦЕ: Фудбалска супер недеља

FOTO: EPA

o Posle 12 godina "El klasiko" bez Mesija i Ronalda

o Zahuktali Liverpul gostuje na "Old Trafordu"
o Tim snova iz Pariza napada Marselj na "Velodromu"

Jedan za drugim smenjivaće se TV prenosi sa stadiona širom kontinenta, biće za svakog po nešto. Najveće utakmice engleskog, italijanskog i španskog fudbala začiniće poslednji dan u nedelji, obično predviđen za odmor i opuštanje. Ovog puta atraktivni derbiji samo će još više dati razloga ljubiteljima fudbala da ostanu prikucani za televizore i računare, a kladioci će imati priliku da naplate znanje i zaslade se od ovog krema evropskih liga.

Krenuće super-nedelja od verovatno najatraktivnije utakmice u svetu fudbala – španskog "El Klasika". Međutim, ovaj predstojeći okršaj Barselone i Reala vrlo lako se može

nazvati i sudarom posrnulih giganata sa Pirineja. Nisu više Madriđani i Katalonci strah i trepet u evropskom fudbalu, pa ni u domaćem. Ovaj predstojeći "Klasiko" biće specifičan i po tome što će posle 12 godina biti bez najvećih zvezda svetskog fudbala, Lionela Mesija i Kristijana Ronalda. Dve udarne igle Barselone i Real Madrida sada žive neke druge živote u Parizu i Mančesteru, pa je vreme da svoje mesto pod suncem jedne od najveće utakmice svetskog fudbala zauzmu neki novi mladići, poput Ansu Fatija i Vinisijusa Žuniora.

Nisu samo odlasci Ronalda i Mesija uticali na pad atraktivnosti predstojećeg "Klasika". Ni Real ni Barselona ne mogu da se pohvale impresivnim učinkom na startu sezone. I jedni i drugi su pretrpeli neke ozbiljne kikseve u Ligi šampiona, dok u prvenstvu koliko-toliko drže korak. Sa utakmicom manje "kraljevići" su na drugom mestu, ali su u poslednja dva meča u La Ligi izgubili od Espanjola i remizirali sa Viljarealom. Prošlog vikenda su pauzirali, dok su sredinom sedmice igrali sa Šahtjorom u Donjecku i ubedljivo trijumfovali (5:0). Madriđani su jedan od najefikasnijih timova u Španiji (postigli 22 pogotka), ali su isto tako ekipa koja se ne može pohvaliti impresivnim defanzivnim učinkom (primili 10).

Što se tiče Barselone, njoj je pobeda protiv Valensije (3:1) prošlog vikenda unela preko potrebnu dozu mira, a eventualna pobeda nad najvećim rivalom donela bi četi Ronalda Kumana nova krila za dalji nastavak sezone. Tradicija kaže da su se ova dva rival sastala 181 put u prvenstvu, Real ima 74 pobede, Barselona dve manje, dok je u 35 navrata bilo nerešeno. Poslednja tri duela pripala su Madriđanima (2:1, 3:1, 2:0).

Posle spektakla na Pirinejima, ljubiteljima fudbala sledi selidba na Ostrvo i najveća utakmica Premijer lige. Mančester junajted će na "Old Trafordu" ugostiti raspucani

Liverpul, koji u prvenstvu rešeta koga stigne. Sa druge strane, "đavoli" su vezali tri uzastopna kiksa u najjačem šampionatu sveta, poraze od Lestera (4:2) i Aston Vile (1:0), između kojih je bio remi sa Evertonom (1:1). Dakle, u nezgodno vreme stiže na "Teatar snova" trenutno najbolji tim lige, koji, doduše, ima malih problema u defanzivi, što bi mogao da iskoristi vrsni as Kristijano Ronaldo, prva zvezda tima. U redovima "redsa", najveći adut je zahuktali Mohamed Salah i od njega će verovatno najviše zavisiti partija pulena Jirgena Klopa.

Prošle tri utakmice pripale su Liverpulu, a kada su u pitanju svi međusobni susreti ova dva tima, prednost ide Junajtedu koji ima 89 pobeda, 78 poraza i 68 nerešenih sa najvećim rivalom. Obe ekipe su imale izazove i u Evropi tokom nedelje, Liverpul je

savladao Atletiko Madrid (3:2), dok je Junajted bio bolji od Atalante 3:2.

Šlag na tortu spektakularnog fudbalskog dana pašće sa prvim sudijskim zviždukom na stadionu "Đuzepe Meaca", gde će Inter ugostiti Juventus u najvećem derbiju italijanskog fudbala.

Ne postoji veći rivalitet na "čizmi", upravo su "nere-azuri" prošle godine prekinuli dominaciju Juventusa i preoteli mu titulu šampiona. Posle košmarnog starta sezone (četiri utakmice bez pobede, dva remija i dva poraza), "stara dama" je uspela da se podigne i veže četiri uzastopne pobede protiv Specije, Sampdorije, Torina i Rome. Inter sa druge strane igra toplo-hladno, u prošlom kolu je doživeo poraz od Lacija, a čini se da je najveća boljka ekipe Simonea Inzagija odbrana.

Samo na premijeri sa Đenovom golman aktuelnog šampiona Italije Handanović nije morao da vadi loptu iz mreže, što će bez dileme obradovati vihorne ofanzivce Juventusa koji su, čini se, podesili nišanske sprave. Iako to nije to kako je Masimilijano Alegri zamišljao, definitivno se može videti napredak u odnosu na izdanja sa početka Serije A. Tradicija je u ovom duelu na strani gosta, pošto tim iz Torina na prethodnih pet okršaja ima tri pobede nad sastavom iz Milana koji je jednom slavio, uz remi. Kada su u pitanju svi dueli ljutih rivala sa "čizme", u Seriji A su ih odigrali 180, Juventus je pobedio na 86, Inter na 48 dok je 46 duela završeno nerešenim rezultatom.

Na programu u nedelju će biti i okršaj Pari Sen Žermena i Marselja, jedan od najvećih u Francuskoj. Tim snova, predvođen Leom Mesijem, dolazi u super raspoloženju na legendarni "Velodrom" posle preokreta u Ligi šampiona koji je režirao magični Argentinac. Na vodenicu Parižana ide i to što je Marselj tek prošlog vikenda protiv Lorijena upisao pobedu, posle dva remija i dva poraza. Momci iz "Grada svetlosti" su najefikasniji tim francuskog šampionata, postižu preko dva gola u proseku, što i ne čudi kada se uzme u obzir kakav kadar imaju.

Međusobni susreti PSŽ i Marselja u protekloj deceniji uglavnom su se završavali pobedom "svetaca", samo jednom u poslednjih deset duela je Marselj uspeo da uzme ceo plen.

 

TADIĆ SE SVETI PSV-u

Savršenu priliku za osvetu za bolan poraz na otvaranju sezone u Superkupu Holandije imaće fudbaleri Ajaksa, koji u derbiju prvenstva dočekuju PSV. "Filipsovci" su u tom duelu početkom avgusta deklasirali (4:0) "kopljanike", ali situacija pred ovaj prvenstveni duel je znatno drugačija.

Momci kojima je kapiten Dušan Tadić igraju trenutno možda i najlepši fudbal u Evropi, pokazali su to "pokerom" protiv Borusije Dortmund i nema dileme da će želeti da nastave u istom ritmu protiv velikog rivala sa kojim trenutno vode bitku za prvu poziciju na tabeli u Erediviziji.

KVOTE

BARSELONA – REAL M.
1  X  2
2.60 3.70 2.60
M. JUNAJTED – LIVERPUL
1  X  2
3.10 3.70 2.30
INTER – JUVENTUS
1  X  2
2.10 3.60 3.40
MARSELj – PSŽ
1  X  2
4.50 4.30 1.65
AJAKS – PSV
1  X  2
1.55 4.70 5.60

BONUS VIDEO: Detalj izvan stadiona Partizana

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri